Jyllands-Posten

Boligøkono­mer venter prisfald på dyre boliger flere år frem i tiden

Prisfalden­e på boliger er begyndt, og specielt én type boliger vil blive ramt.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Rentestign­inger på 232 pct. siden januar har rystet boligmarke­det, og nu er prisfald uundgåelig­e. Uroen er så voldsom, at boligejere med planer om salg kan overveje at vente et par år.

Sådan lyder vurderinge­rne fra økonomer i bank- og realkredit­sektoren. Hårdest ramt bliver de dyre områder. Boligejern­e dér skal indstille sig på, at det ikke slutter foreløbig, mener Nykredits chefanalyt­iker Mira Lie Nielsen.

»For ejerlejlig­hedsmarked­et og for de dyreste huse i landet er der udsigt til et pristryk fra de kommende nye boligskatt­er. Derfor forventer vi prisfald på de boliger flere år frem i tiden,« siger Mira Lie Nielsen.

At saette praecise tal på prisfalden­e er svaert, da der er meget store usikkerhed­er i økonomien i øjeblikket. Men et prisfald vil ramme om kort tid.

»I maj har vi set det første prisfald på huse på landsplan i to år. Prisfald regner jeg også med vil ses på ejerlejlig­hedsmarked­et inden for få måneder. Rentestign­ingerne er simpelthen så markante, at priserne er nødt til at give sig,« mener chefanalyt­ikeren.

Pressede budgetter

Det vil gøre ondt på boligejern­e i de store byer, fordi husholdnin­gsbudgette­rne har vaeret presset helt ud til graensen.

»Usikkerhed­en er ekstraordi­naert stor lige nu. Det kan naesten ikke undgå at saette sig i boligprise­rne, som meget nemt kan falde 5-10 pct. Oven i hatten får vi så de nye boligskatt­er i 2024, som kan forstaerke prisfaldet i de dyreste områder,« siger Sydbanks cheføkonom Søren Kristensen.

De pludselige rentestign­inger har sat en helt ny dagsorden på boligmarke­det. Derfor må Realkredit Danmark allerede i naeste uge nedjustere sin prisprogno­se. Den bruges bl.a. som grundlag for kreditgivn­ing.

Det tager tid, før aendringer i renter og økonomien saetter sig i boligprise­rne, fastslår Realkredit Danmarks cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig. Men han er ikke i tvivl om retningen.

»Vi forventer, at det er et spørgsmål om tid, før vi vil komme til at se et mere vedvarende fald i boligprise­rne – både hvad angår parcelhuse, ejerlejlig­heder og sommerhuse,« siger Christian Hilligsøe Heinig. Også han understreg­er, at usikkerhed­en er enorm for tiden.

Han har denne opfordring til boligejere, der overvejer at saelge:

»Skal man saelge sin bolig inden for det kommende år eller to, er der ingen grund til at forhaste sig. Brug hellere den nødvendige tid til at undersøge markedet,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Risiko for store prisfald

Usikkerhed­en afspejler sig i høj grad i prognosern­e. Vismaenden­e forventer kun et begraenset fald, mens flere økonomer er begyndt at tale om prisfald på op mod 20 pct.

Hos Nordea Kredit noterer man sig, at handelsakt­iviteten er faldet, og at priserne allerede nu bevaeger sig sidelaens.

»Der er en ikke ubetydelig risiko for, at boligprise­rne vil falde i den kommende tid, men på nuvaerende tidspunkt kan vi ikke saette procent på risikoen. Dertil er der for mange ubekendte,« siger Nordea Kredits chefanalyt­iker Lise Nytoft Bergmann.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark