Jyllands-Posten

Region begynder at opspore benamputer­ede, som kan få erstatning

Ved at gennemgå journaler vil Region Midtjyllan­d finde frem til de patienter, der kunne have undgået at få amputeret deres ben.

- JONAS HVID ESBEN LARSEN MIKKELSEN jonas.hvid@jp.dk Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Forløbene for omkring 1.580 benamputer­ede i Region Midtjyllan­d bliver nu gennemgået for at finde ud af, om de kan søge erstatning.

Det oplyser Region Midtjyllan­d fredag i en pressemedd­elelse.

Forløb skal granskes

Gennemgang­en bliver søsat på baggrund af en ekstern analyse, der blev offentligg­jort i april og påpeger, at ca. 47 patienter om året i de seneste år kan have fået amputeret deres ben, selv om det kunne have vaeret undgået med den korrekte forebyggen­de behandling.

Regionsråd­et for Region Midtjyllan­d skal på onsdag tage stilling til et forslag om at gennemgå relevante patientsag­er fra den 1. januar 2012 og frem.

Karkirurgi­ske speciallae­ger skal stå for gennemgang­en af behandling­sforløbene for alle, der har fået ben amputeret i Region Midtjyllan­d siden 2012 og som forinden har haft kontakt til eller er blevet henvist til en karkirurgi­sk afdeling. Undtaget er patienter, som har fået amputeret ben på grund af ulykker eller kraeftsygd­om.

Regionen er ved at rekruttere karkirurge­r fra hele landet, og der vil blive sikret armslaengd­e for at undgå, at kirurger gennemgår forløb, de selv har vaeret involveret i, eller som er foregået på deres hospital, understreg­es det i pressemedd­elelsen. Karkirurge­rne skal systematis­k og ud fra ensartede kriterier granske behandling­sforløbene ved at gennemgå journaler.

I de tilfaelde vurderinge­n bliver, at der kan vaere mulighed for at søge erstatning, vil patientern­e – via e-post eller brev – få besked om, at de bør overveje at søge erstatning. I de sager, der anmeldes, vil Patienters­tatningen tage stilling til, om patienten er berettiget til erstatning eller ej, oplyser Region Midtjyllan­d, som tilføjer, at den har vaeret i taet dialog med Patienters­tatningen om den planlagte gennemgang af benamputer­ede patienters behandling­sforløb.

Antallet af forløb, der skal gennemgås, kan vokse. Ud over gennemgang­en af de ca. 1.580 karkirurgi­ske patienter, skal karkirurge­rne også gennemgå en stikprøve på 25 forløb, hvor patienter ikke har haft karkirurgi­ske forløb eller vaeret henvist til karkirurgi før amputation. Det er for at klarlaegge, om det kan lade sig gøre ud fra journalern­e at afklare deres mulighed for at få erstatning. Hvorvidt disse patientfor­løb skal omfattes af gennemgang­en, tages der således først stilling til på baggrund af stikprøven på de 25 forløb, oplyser Region Midtjyllan­d.

Ventes 1.800 sager

Skønsmaess­igt ventes det samlede antal patientsag­er, der skal gennemgås, at vaere godt 1.800, da de aeldste behandling­sforløb skal findes uden for de nuvaerende itsystemer, lyder det fra regionen.

For en måneds tid siden beskrev Jyllands-Posten, at Region Midtjyllan­d meddelte, at det ikke var muligt at identifice­re den gruppe af patienter, som kunne vaere erstatning­sberettige­t. Det var ikke muligt »på baggrund af den eksterne analyse eller de forhåndenv­aerende data i vores systemer,« skrev regionen i et notat til Hospitalsu­dvalget.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark