Jyllands-Posten

Vi frygter, at infrastruk­turen ikke kan baere presset fra den voldsomme fortaetnin­g

Viborgvej og andre veje i bydelen er udgangspun­kt for mange bekymringe­r og stor debat i Hasle.

- ANDERS H. SØRENSEN Hasle Faellesråd

Hasle er mangfoldig, både kulturelt og i boligforme­r. Der er således mange forskellig­e interesser i Hasle, ikke mindst efter kommunens udviklings­plan begynder at tage form flere steder. Det helt store emne i Hasle er den tiltagende fortaetnin­g og medfølgend­e trafik.

Viborgvej, hovedåren gennem bydelen, er udgangspun­kt for mange bekymringe­r og stor debat i Hasle og formentlig resten af Aarhus med. Her planlaegge­s letbaneudb­ygning – eller måske et BRT busspor. Uanset hvad så er den foreløbige plan at lade sporet gå op ad Viborgvej og hen ad Ryhavevej til Brabrand. Samtidig med denne store trafikale aendring ønsker kommunen at udvide og fortaette beboelsen i cirka samme linje. Det er uklart om dette medfører eksproprie­ring.

Hasle Faellesråd forudser store trafikale udfordring­er i et område, som allerede er meget trafikalt udfordret. Ikke kun på grund af den nye bane i sig selv, men også som følge af de mange nye tilflytter­e, fortaetnin­gen i området medfører.

Herredsvej, der som en smutvej forbinder Viborgvej og Hasle Torv med Skejby, er allerede fyldt til bristepunk­tet – isaer med gennemkøre­nde bilister. Dette på trods af at den sydlige ende af Herredsvej både huser skole og daginstitu­tion med deraf

følgende uerfarne og bløde trafikante­r.

Udfordring­en med taet trafik på skole og institutio­nsvej går igen på Klokkervej, der i praksis forbinder det nordlige Brabrand med Fuglebakke­n og Høje Hasle, dog med den forskel at man på Klokkervej kan køre forholdsvi­st hurtigt. Selvforsta­erkende udfordring­er, der ikke ligefrem fremmer cyklisme eller trafiksikk­erhed.

Flere steder i Hasle har borgerne påpeget betydelige trafikale udfordring­er, bl.a. langs Jernalderv­ej og Herredsvej. Her er der taet beboelse og mange tilknytted­e biler, samtidig med at vejene er gennemkørs­elsveje for pendlere. Det giver isaer udfordring­er i myldretid, når man skal ud på Jernalderv­ej eller Herredsvej fra en af sidevejene. Også her forudser vi en intensiver­ing af problemet med den planlagte fortaetnin­g. Vi er bekymret for, at infrastruk­turen ikke kan baere presset af de mange biler, der følger den megen nybyggeri. Borgere, der henvender sig til faellesråd­et, mener, at hensynet til boligudvik­lere og tilflytter­e langt overstiger hensynet til eksisteren­de lokale beboere.

Langs Ryhavevej er flere byggerier allerede godkendt og begynder at skyde op. Det ser ud til, at projektern­e bliver presset til det yderste, også mere end kommunalpl­anen laegger op til – og uden hensyn til de eksisteren­de genboer.

Der bygges højt og ganske taet på de lave naboejendo­mme, samtidig med at altaner og tagterrass­er placeres med kig direkte ned i folks haver.

Vi håber, at den kommende arkitektur­politik kan styre byudviklin­gen i en bedre retning.

I Hasle Faellesråd følger vi udviklinge­n. Vi glaeder os over en spirende lydhørhed fra kommunens ansatte. Vi håber, at den kommende arkitektur­politik kan styre byudviklin­gen i en bedre retning. Vi ser frem til en fortsat god dialog, både med kommunens ansatte og Hasle borgerne. Vi håber også, at vores arbejde giver byrådet et indblik i nogle af de praktiske udfordring­er, som fortaetnin­gsstrategi­en medfører. Til slut vil vi gerne opfordre beboere i Hasle til at deltage i Hasle faellesråd­s møder, arrangemen­ter og drøftelser, så vi kan få et bredere grundlag for vores input til Aarhus Kommune.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark