Jyllands-Posten

Døde fugle på vestkysten tjekkes for fugleinflu­enza

- IDA SEJERSDAL DREIAGER ida.s.dreiager@jp.dk

De seneste dage er flere strandgaes­ter i det vestjyske stødt på døde havfugle på deres gåture.

Årsagen er efter al sandsynlig­hed fugleinflu­enza, vurderer seniorfors­ker Morten Frederikse­n, Institut for Ecoscience, Aarhus Universite­t.

»Det er dokumenter­et, at der dør store antal af suler af fugleinflu­enza i kolonierne i Skotland, hvor de her fugle kommer fra,« siger han og forklarer, at det derfor ville vaere »maerkeligt«, hvis ikke det også er fugleinflu­enza, der er årsagen til, at der driver døde suler op på stranden langs vestkysten i Danmark.

Han bakkes op af biolog ved Dansk Ornitologi­sk Forening Knud Flensted:

»Det er konstatere­t i flere af vores nabolande, bl.a. Tyskland, på Helgoland og i Storbritan­nien. Det er et udbrud i store dele af Nordsø-området,« siger han og tilføjer:

»Men mig bekendt er det ikke analyseret i Danmark, så vi kan ikke fastslå det med 100 pct. sikkerhed.«

Styrelse undersøger

Ifølge Ritzau skal de døde fugle undersøges naermere på Aalborg Universite­t.

Til Ritzau oplyser Fødevarest­yrelsen, at den nu undersøger, om døde havfugle ved den jyske vestkyst skyldes fugleinflu­enza.

»Det er bestemt en mulighed, at de er døde af fugleinflu­enza og derefter skyllet i land på vestkysten. Det prøver vi nu at få undersøgt, og derfor sørger vi for, at der bliver samlet døde suler ind langs vestkysten,« siger veterinaer udviklings­chef Sten Mortensen.

Hvis det, som meget altså tyder på, er fugleinflu­enza, der har taget livet af havfuglene, skal man ifølge Morten Frederikse­n vaere opmaerksom på, at det er en sygdom, der kan smitte mennesker.

»Der er ikke noget, der tyder på, at den her er hverken specielt effektiv til at smitte mennesker eller specielt farlig. Men alle typer fugleinflu­enza kan smitte mennesker« siger Morten Frederikse­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark