Jyllands-Posten

Banker får lov at dele oplysninge­r om mistaenkel­ige kunder

Mere økonomisk kriminalit­et vil blive stoppet tidligere, vurderer bankernes interesseo­rganisatio­n, som glaeder sig over en ny hvidvaskre­gel, men samtidig efterlyser yderligere aendringer.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Kriminelle får snart svaerere arbejdsbet­ingelser, når de hvidvasker fortjenest­en fra deres lyssky forretning­er i landets banker.

Efter planen sendes et lovforslag i høring senere på måneden, som skal vedtages til efteråret, og som vil give banker bedre kort på hånden i kampen mod kriminalit­et. De får nemlig lov til at dele nogle oplysninge­r om mistaenkel­ige kunders pengeoverf­ørsler.

Hvis en bank opdager, at en pengeoverf­ørsel stammer fra kriminalit­et, må banken i dag ikke kontakte den bank, som pengene er ved at blive overført til, for at advare. Men det bliver aendret, så banker gerne må dele den slags oplysninge­r om konkrete transaktio­ner.

»Det er virkelig godt, for så kan vi nemmere fange de fisk, som har med samme transaktio­n at gøre,« siger Kjeld Gosvig-Jensen, juridisk direktør i Finans Danmark, som er bankernes interesseo­rganisatio­n.

Bankerne er dog stadig ikke tilfredse. De vil have lov til at advare hinanden om kriminelle i endnu flere tilfaelde.

»Den kommende lovaendrin­g vil primaert gøre det nemmere at fange de mindre fisk. Vi ser mønstre, hvor rendyrkede kriminelle lader rigtig mange penge spadsere rundt mellem mange personer og splittet op på mange forskellig­e transaktio­ner. Den slags vil bankerne fortsat ikke have mulighed for at advare hinanden om,« siger Kjeld Gosvig-Jensen.

Politisk modvilje

Folketinge­t har hidtil ikke ønsket at efterkomme bankernes ønske om at tillade deling af oplysninge­r i større omfang, fordi der er tale om mistaenkel­ige pengeoverf­ørsler, hvor folkene bag ikke nødvendigv­is er dømt for noget. De ønskede muligheder for nemmere at opdage hvidvask skal derfor holdes op mod den enkeltes ret til privatliv.

Restriktiv fortolknin­g

Når politikern­e alligevel efterkomme­r bankernes ønske et stykke af vejen, skyldes det, at EU har fastslået, at Danmark indtil nu har fortolket EU-lovgivning­en på området for restriktiv­t.

»Vi har sammen med myndighede­rne spurgt EU-Kommission­en, om vi med den nuvaerende lovgivning ikke har ret til at dele oplysninge­r om samme transaktio­n. Svaret er, at det har vi. EU-retten står over den danske lovgivning på dette område, og derfor skal den danske lovgivning aendres,« forklarer Kjeld Gosvig-Jensen.

Selv om han er glad for de nye muligheder, understreg­er han, at der er graenser for, hvad det kommer til at betyde i praksis.

»Du ville dåne, hvis du så, hvor opfindsomm­e de kriminelle er. De er klar over, at lader de en transaktio­n glide igennem som en lang slange, så fanger man den. Derfor fragmenter­er de den, og så kan bankerne heller ikke i fremtiden udveksle oplysninge­r om den,« siger Kjeld Gosvig-Jensen.

Finanstils­ynet ønsker ikke på nuvaerende tidspunkt at kommentere den kommende lovaendrin­g, og hvad den kommer til at betyde, fordi lovforslag­et endnu ikke er sendt i høring. Det forventes at traede i kraft den 1. januar 2023.

Den kommende lovaendrin­g vil primaert gøre det nemmere at fange de mindre fisk. KJELD GOSVIG-JENSEN, JURIDISK DIREKTØR, FINANS DANMARK

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark