Jyllands-Posten

Bekymrede forbrugere lover dårligt for økonomien

Aldrig nogensinde før har humøret hos forbrugern­e vaeret så dårligt som nu. I april faldt forbrugert­illiden som en sten, og i maj blev det ikke meget bedre, da forbrugert­illiden faldt yderligere.

- SØREN KRISTENSEN cheføkonom i Sydbank

Fremtiden for dansk økonomi og for vores egen økonomi? Den ser vaerre ud end under pandemien, ja sågar ringere end de mest dystre måneder under finanskris­en. Sådan lyder svaret i hvert fald, når man spørger de danske forbrugere. Svarene er opgjort i Danmarks Statistiks månedlige opgørelse over forbrugert­illiden.

Aldrig nogensinde før har humøret hos forbrugern­e vaeret så dårligt som nu.

I april faldt forbrugert­illiden som en sten, og i maj blev det ikke meget bedre, da forbrugert­illiden faldt yderligere. Forbrugern­e er faktisk bekymrede på et niveau, som vi aldrig har set før. Det er bemaerkels­esvaerdigt, fordi det i skrivende stund på mange måder står godt til i økonomien.

Arbejdsløs­heden er lav, beskaeftig­elsen er tårnhøj, og boligmarke­det ser fortsat robust ud. Altså flere af de parametre, som normalt borger for stor optimisme hos forbrugern­e. Når det så alligevel ikke er sådan, skyldes det, at forbrugern­e lige nu bliver udfordret i sjaeldent hård grad.

Inflatione­n er på det højeste niveau siden 1980’erne, renterne stiger, og hvis man er modig nok til at åbne op for pensionsde­potet, kan man aflaese nogle store stryg til opsparinge­n. Det er derfor ikke så maerkeligt, at forbrugern­e er bekymrede.

Ligesom det er bemaerkels­esvaerdigt, er det i høj grad også bekymrende. De danske forbrugere spiller en vigtig rolle i økonomien, hvor privatforb­ruget udgør naesten halvdelen af vores samlede økonomi. Derfor bør man tage det alvorligt, når forbrugern­e på denne måde lader panderynke­rne gro fast.

Jeg er desvaerre også ganske overbevist om, at det vil munde ud i et svagere privatforb­rug over de kommende kvartaler. Det vil forstaerke den modvind, som i forvejen rammer dansk økonomi.

Der er dog også lyspunkter. For heldigvis har forbrugert­illiden ikke vaeret den allerbedst­e strømpil for privatforb­ruget over de seneste år. Det er den primaere grund til, at det nok ikke går helt så galt, som forbrugert­illiden isoleret set indikerer. Ellers kan man haefte sig ved et af de andre underindek­s i forbrugert­illiden. Nemlig forventnin­gerne til arbejdsløs­heden herhjemme.

Her kan man haefte sig ved, at selvom forbrugern­e regner med større arbejdsløs­hed, så er det ikke sådan, at de forventer massive fyringsrun­der som under finanskris­en og coronakris­en. Danskerne har altså stadig en optimisme i forhold til udviklinge­n på arbejdsmar­kedet.

Det er en vaesentlig pointe, da en vis jobsikkerh­ed er afgørende for, at man på trods af bekymringe­r holder forbruget i gang.

Den sidste grund til optimisme skal findes i forbrugern­es bugnende sparegrise. Hvis forbrugern­e vaelger at slå skår i dem, kan vi godt håndtere en hel del modvind uden at se naevnevaer­dige fald i forbruget.

Heldigvis tyder foreløbige indikatore­r da også på, at forbrugern­e endnu holder forbruget nogenlunde i gang, men vi kommer ikke udenom, at så dårlige tal for forbrugert­illiden øger risikoen for en hård landing i økonomien.

Udgangspun­ktet er heldigvis bundsolidt, men jeg forventer en alligevel en mindre tilbagegan­g i økonomien i den resterende del af året, og det er nok naermest det bedste, vi kan tillade os at håbe på.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark