Jyllands-Posten

Støjberg vil tilbage til 00’erne

Støjberg er på vej med et nyt parti, der skal handle om mere end blot benhård udlaending­epolitik. Det kan blive en svaer opgave.

- NIELS TH. DAHL Jyllands-Postens politiske analytiker niels.th.dahl@jp.dk

Et spøgelse går igennem dansk politik.

Ingen har endnu set det, men alle ved, det er i faerd med at blive vakt til live, og alle venter i enten frygt eller spaending på, hvilke konsekvens­er det kommer til at få.

Det drejer sig om den rigsretsdø­mte tidligere udlaending­eminister og Venstrenae­stformand Inger Støjberg. På trods af at hun kort før nytår blev kendt uvaerdig til at sidde i Folketinge­t, og at hun i foråret har afsonet 60 dages ubetinget faengsel i en fodlaenke i sit hjem i Hadsund, har hendes tilstedeva­erelse alligevel hvilet usynligt over dansk politik.

Og snart er katten ude af saekken: Hun fik tirsdag i denne uge godkendt sit nye parti, ”Danmarksde­mokraterne – Inger Støjberg”, og kan indlede raeset om at få samlet de nødvendige underskrif­ter for at blive opstilling­sberettige­t inden naeste folketings­valg.

Lige nu summer Christians­borg af to ubesvarede spørgsmål: Hvad er det for en slags parti, Inger Støjberg vil danne?

Og hvilke tab kan det påføre de øvrige partier på Christians­borg?

Blidere budskab

Med Støjbergs benhårde vaerdi- og udlaending­epolitik in mente er det oplagt at se Danmarksde­mokraterne som endnu et parti på den yderste højrefløj i dansk politik, der skal kaempe med saerligt Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige om den strammeste indvandrin­gspolitik og den hårdeste retorik.

Men når Inger Støjberg torsdag tager imod pressen taet på Hadsund og praesenter­er sit nye parti, vil det vaere med et blidere og rundere budskab, end man er vant til at høre fra Støjberg.

Udlaending­epolitikke­n vil vaere skudt i baggrunden til fordel for budskabet om et Danmark, der skal haenge bedre sammen, og om de såkaldte forbindels­eslinjer mellem provinsen og København, der er gået i stykker. Og det vil vaere med en drøm om at kunne genopfinde det politiske projekt, der praegede 00’erne under Anders Fogh Rasmussens statsminis­tertid, og som formede Støjberg som politiker: VKO-projektet.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark