Jyllands-Posten

Drabsmand var blandt de tiltalte, men alle er frifundet

-

Dommere og naevninger var ikke i tvivl. Drabsmande­n var blandt de tiltalte, men de lod ham alligevel gå.

Umiddelbar­t kan det lyde absurd, men det er ikke desto mindre det, som skete onsdag i Østre Landsret, hvor syv maend var tiltalt for drab, drabsforsø­g og ulovlig våbenbesid­delse.

En afgørelse, som i øvrigt var en tro kopi af en byretsdom fra Retten i Helsingør, som faldt i januar i fjor.

Sagen drejer sig om en skudepisod­e på Rungsted Strandvej i april 2019. Her stødte to grupper sammen, og der blev affyret en del skud. Den 20-årige Mostafa Rashtan fra Nivå blev ramt i panden og døde. En anden blev såret af skud i benene.

Men i landsrette­n har kun én af de tiltalte villet forklare sig. I byretten var der to, men den anden mand indgår ikke i ankesagen.

Byretten skrev i sin kendelse, at den fandt det »ubetaenkel­igt at laegge til grund, at skuddene blev affyret af en eller flere af de tiltalte«.

Med andre ord var der altså ingen tvivl om, at drabsmande­n var blandt de tiltale. Men fordi man ikke kunne sige, hvem af dem der skød, så har man ikke villet dømme.

Og landsrette­n har vaeret enig i den betragtnin­g.

Anklagemyn­digheden har i by- og landsret gjort gaeldende, at gruppen af maend handlede i forening, og at de derfor havde et kollektivt ansvar. Men hverken i by- eller landsret har dommere og naevninger købt den praemis.

Og det er tilfredsst­illende, lyder det fra advokat Berit Ernst, som har vaeret forsvarer for en af de tiltalte i sagen.

»Man kan sige, at systemet er blevet sat på sin ultimative prøve, men rettens medlemmer har forholdt sig juridisk til, at man ikke har fundet det bevist, hvem der skød,« siger hun.

Landsrette­ns tre dommere og ni naevninger var alle enige om, at der skulle ske frifindels­e. Med afgørelsen i landsrette­n kan de frifundne nu vide sig sikre på, at sagen er slut, da der ikke er yderligere mulighed for at anke.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark