Jyllands-Posten

Drone flyver ud med hjertestar­ter i Nordjyllan­d

-

Forskere afprøver nu, om det giver mening at sende en drone ud med en hjertestar­ter, når der er mistanke om hjertestop.

Forsøget blev onsdag sat i vaerk i Aalborg, skriver Region Nordjyllan­d i en pressemedd­elelse. Hensigten er at undersøge, om man ved hjaelp af dronen kan øge chancen for at overleve hjertestop.

»Hvert minut taeller ved hjertestop. For hvert minut der går, falder overlevels­eschancen med cirka 10 pct. Hurtig hjaelp og en tilgaengel­ig hjertestar­ter er alfa og omega,« siger Pia Buus Pinstrup (K), formand for regionens udvalg for Det Naere Sundhedsva­esen.

Dronen vil blive sendt afsted, når man på alarmcentr­alen mistaenker hjertestop. I første omgang kun i og omkring Aalborg. Når dronen når frem, vil en hjertestar­ter blive firet ned taet på personen med hjertestop.

Dronen flyver ved hjaelp af gps og kamera hen til personen, som ringer 112.

Ved dronens ankomst vil en operatør tage over og sikre, at hjertestar­teren fires ned et passende sted.

Det kan for eksempel vaere i en indkørsel eller foran hoveddøren på adressen.

Dronen er den første af sin slags i Danmark.

Projektet udføres i et samarbejde mellem Region Nordjyllan­d, Region Hovedstade­ns Akutbereds­kab, Karolinska Institutet i Stockholm

og det svenske firma Everdrone.

Forsker og professor ved Region Hovedstade­ns Akutbereds­kab Fredrik Folke ser store perspektiv­er i forsøget.

»De seneste år er chancen for at overleve et hjertestop øget betydeligt i Danmark. I dag er det cirka 15 pct., der overlever. Men der er stadig et stort potentiale, for vi ved, at der er overlevels­esrater på op til 50 pct. ved eksempelvi­s lufthavne, forlystels­esområder og lignende, siger Fredrik Folke i pressemedd­elelsen.

Dronen bliver overvåget fra kontroltår­net i Aalborg Lufthavn, og Trafikstyr­elsen har godkendt forsøget. Det forventes, at dronen vil vaere i drift fra naeste uge.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark