Jyllands-Posten

Trods stigende smitte er der udsigt til fest, farver, men også flere coronastik

Allerede fra naeste uge kan de aeldste og mest sårbare borgere få et boostersti­k, og til efteråret daekker tilbuddet 2,5 mio. danskere. Men der er ikke restriktio­ner på vej, og det falder i god jord hos danskerne.

- TEA KROGH SØRENSEN HANNE FALL NIELSEN tea.krogh@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk

Kys verden, kram hinanden, og nyd både Roskilde Festival, DGI’s landsstaev­ne og Tour de France.

I modsaetnin­g til en perleraekk­e af alvorlige og panderynke­nde pressemøde­r under de seneste to års corona-epidemi slog statsminis­ter Mette Frederikse­n onsdag de lyse og sommerlige toner an – trods stigende smitte lige nu og en forventnin­g om endnu en coronabølg­e til efteråret.

»Vi står på kanten af en dejlig sommer, og selv om coronavari­anten BA.5, der er dominerend­e nu, er mere smitsom og er kommet tidligere end forventet, er antallet af alvorligt syge og indlagte nogenlunde stabilt og på et lavt niveau,« lød statsminis­terens argument for det gode humør, som dog også er fulgt op med planer om at revacciner­e de aeldste og mest sårbare før sommeren og alle over 50 år til efteråret.

Sekunderet af sundhedsmi­nister Magnus Heunicke, Sundhedsst­yrelsens direktør, Søren Brostrøm, og Henrik Ullum, direktør i SSI, var det overordned­e budskab, at der hverken er restriktio­ner eller nedlukning­er i sigte, så langt kikkerten raekker.

Den melding falder godt i tråd med befolkning­ens tilgang til corona, lyder vurderinge­n fra professor Michael Bang Petersen, der som leder af Hope-projektet på Aarhus Universite­t har fulgt danskernes holdninger under hele corona-epidemien. Selv om de daglige opdatering­er er slut, vurderer han på baggrund af sine erfaringer, at regeringen­s seneste plan falder i god og frugtbar jord hos flertallet.

»Resultater fra marts viser, at ca. 65 pct. ikke ønskede flere nedlukning­er på grund af corona, mens lige under 60 pct. fandt det vigtigt fortsat at beskytte de aeldre og sårbare. Dermed er regeringen­s planer godt i sync med befolkning­en,« siger han, der også oplever, at strategisk­iftet, hvor myndighede­rne ikke laengere forsøger at undgå smitte, men i højere grad går efter at forebygge alvorlig sygdom og død, ligger i tråd med flertallet­s holdninger.

Småbrok

»Strategisk­iftet kom jo allerede i slutningen af januar, hvor myndighede­rne genåbnede, mens smitten buldrede løs, og det var der stor forståelse for hos befolkning­en,« siger Michael Bang Petersen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark