Jyllands-Posten

STIK OG TEST

-

Den foreståend­e vaccinatio­nsindsats vurderer professore­n også vil blive bredt accepteret, om end der kan vaere borgere lige under 50 år, som vil småbrokke sig over, at de ikke er omfattet. Men det bliver ikke en voldsom kritik, forudser han, ligesom Bang Petersen heller ikke forventer en stor opblussen af vaccineske­psis:

»Vores forskning viser, at de store følelser – og dermed også den voldsomme kritik – kommer i spil, når der er store nedlukning­er og elementer af tvang i indsatsen, og det ligger ikke i den nuvaerende plan.«

På Aarhus Universite­t betegner Søren Riis Paludan, professor i immunologi, den lancerede vaccine- og beredskabs­plan som god, og han vurderer en 50-års graense, når det gaelder boostertil­buddet, som fornuftig.

»Vi har et match mellem en virusvaria­nt og en vaccine, hvor der ganske vist ikke er så god beskyttels­e mod at blive smittet, men stadig god beskyttels­e mod at blive alvorligt syg. Og eftersom det handler om at undgå alvorlig sygdom, som de aeldste er i størst risiko for, er det en god idé at tilbyde vaccinerne til dem over 50 år. Det er fint med en livrem-og-seler-tilgang,« siger Søren Riis Paludan, som også peger på, at en meget stor del af de yngre generation­er har god immunitet, fordi de både er vaccineret og allerede har haft infektione­n.

Ifølge ham er virus nu er oppe mod en generelt immun befolkning – vi har en meget høj vaccinatio­ns- og boosterrat­e, og samtidig har vi haft en meget stor omikronsmi­ttebølge.

»Det gør, at det nu er svaerere at vaere coronaviru­s, også når der kommer nye varianter. Ud fra en sygdomsbes­kyttende vinkel er det den helt rigtige beslutning, man har taget omkring vacciner i den kommende saeson,« siger Søren Riis Paludan, som vurderer, at sundhedsva­esnet vil kunne håndtere en ny smittebølg­e i den kommende vinter:

»Jeg tror ikke, vi i fremtiden kommer til at opleve noget, der tilnaermel­sesvis minder om hverken vinteren 20/21 eller 21/22.«

Regeringen­s planer både på den korte og lidt laengere bane får generelt en positiv modtagelse politisk, og der er en fuldbåren opbakning til det overordned­e mål om at undgå restriktio­ner og nedlukning­er.

Dog peger Venstres sundhedsor­dfører, Martin Geertsen, på et afgørende hjørne, som i hans optik er overset i planerne, og han efterlyser en konkret plan for, hvordan sundhedsva­esenet – sygehuse, praktisere­nde

Sårbare og aeldre kan ordineres et boostersti­k fra naeste uge.

15. september – et generelt tilbud om revaccinat­ion til aeldre og sårbare.

1. oktober får alle over 50 år tilbud om vaccinatio­n – i alt 2,5 mio. danskere.

Pcr-test kan skrues op til 200.000 om dagen.

Der er ingen planer om at genindføre kviktest i de hvide telte.

Over sommeren opfordres personalet i aeldreplej­en til at tage to ugentlige kviktest.

Fra 15. august anbefales pcr-test hver 14. dag til plejeperso­nalet. Pårørende til aeldre over 85 år på plejehjem og hjemmehjae­lpsmodtage­re opfordres til at tage en kviktest før besøg. laeger, kommunerne­s hjemmeplej­e og private tilbud – skal spille sammen, når smitten forventeli­gt rammer igen til efteråret.

»Vi skulle jo nødigt ende samme sted som tidligere, hvor nogle få hundrede indlagte på sygehusene fører til, at covid-19 bliver en samfundskr­itisk sygdom og dermed lukker samfundet ned,« lyder argumentet.

Forebyggen­de pille

Overlaege Christian Wejse, Aarhus Universite­tshospital, som også roser regeringen­s plan bl.a. for den staerke fokus på aeldre og saerligt sårbare, er dog ikke så bekymret for, at hospitaler­ne ikke kan klare en yderligere belastning – også uden en minutiøs plan på forhånd.

»Vi har tidligere vist, at vi meget hurtigt kan skalere op, hvis det bliver nødvendigt, og det føler jeg mig overbevist om, at vi kan gøre igen,« siger han og henviser til, at der forhåbentl­ig er forebyggen­de behandling i form af praeparate­t Paxlovid på vej. En medicin, som myndighede­rne også ser store perspektiv­er i.

»Jeg havde forventet, at den allerede ville vaere godkendt nu, men håber, den er klar til efteråret, for der er meget, meget gode data på dens effektivit­et,« siger Christian Wejse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark