Jyllands-Posten

Støttepart­ier hader den, regeringen er vild med den – nu viser en måling, hvad danskerne synes om Rwanda-plan

En ny måling giver et indblik i, hvad befolkning­en synes om et af de mest kontrovers­ielle forslag i dansk udlaending­epolitiks historie: idéen om at flyve flygtninge og migranter til Rwanda.

- ANDERS REDDER CHRISTIAN BIGUM anders.redder@jp.dk christian.bigum@jp.dk

Den har vaeret endevendt og dissekeret i den offentlige debat i godt og vel et år.

Den har gjort et afrikansk land, hvis navn forinden var uvant territoriu­m for mange, til et fast vokabular på Christians­borg.

Og den fik for nyligt De Radikale til at true med at vaelte regeringen.

Nu viser en ny meningsmål­ing for første gang, hvad danskerne synes om planen om at sende asylansøge­re til Rwanda. Her skal deres ansøgning behandles, og her skal de blive, såfremt de har krav på beskyttels­e – altså et de facto stop for spontan asylansøgn­ing i Danmark.

Trods heftig kritik fra støttepart­ier, humanitaer­e organisati­oner, FN og EU bakker en stor andel af danskerne op om regeringen­s planer, viser det sig.

Ifølge den nye måling er 48 pct. af befolkning­en enten helt eller delvist enig i, at asylansøge­re bør sendes fra Danmark til Rwanda.

Kun 27 pct. er uenig. Resten er uafklarede, viser målingen, som analyseins­tituttet Wilke har lavet for Jyllands-Posten.

Dermed støtter en overvaegt af danskerne Rwandaplan­en. Målingen blev foretaget i forrige uge, hvor 1.020 personer blev bedt om at forholde sig til spørgsmåle­t.

Prins Charles’ holdning

Endnu er der ikke indgået en aftale mellem Danmark og Rwanda.

Men Jyllands-Posten kunne i april som det første medie fortaelle, at regeringen forhandler om at etablere asyllejre – også kaldet modtagecen­tre – i det autoritaer­e centralafr­ikanske land.

Siden har isaer støttepart­ierne De Radikale og Enhedslist­en harceleret over planen, og sidstnaevn­tes udlaending­eordfører, Rosa Lund, har kaldt den et udtryk for »et menneskesy­n, som er så klamt, at jeg naesten ikke kan finde ord for det«.

Trods kritik arbejder regeringen »ufortrøden­t« videre, har udlaending­e- og integratio­nsminister Kaare Dybvad udtalt til Berlingske.

Den 14. april offentligg­jorde Storbritan­nien, at landets konservati­ve regering havde indgået en asylaftale med Paul Kagames styre i Rwanda, og siden har den internatio­nale kritik haglet ned over briterne.

Søgsmål fra ngo’er og en fagforenin­g for offentligt ansatte – en slags britisk Djøf – har ramt Boris Johnsons planer, og endnu har landet ikke sendt flygtninge og migranter til hovedstade­n Kigali.

Tirsdag aften i sidste uge holdt både modstander­e og tilhaenger­e i hele Europa vejret, da et chartret Boeing-fly i Sydengland stod klar til at flyve de første asylansøge­re til Rwanda, efter at både en britisk domstol og siden en appeldomst­ol havde godkendt afgangen.

I 11. time

Men i bogstaveli­gt talt 11. time satte indsigelse­r fra Den Europaeisk­e Menneskere­tsdomstol i Strasbourg, der hører under Europaråde­t, en stopper for afgangen.

I Storbritan­nien venter man nu på en juridisk vurdering af Rwanda-aftalen fra landets højesteret, der ifølge Reuters forventes faerdig i juli.

I mellemtide­n slås briterne, akkurat som herhjemme, i en kamp på ord om Rwandaafta­len.

En meningsmål­ing fra april viser naermest totalt identiske holdninger mellem danskerne og briterne. Her bakkede 47 pct. af briterne op om landets Rwanda-plan, mens 26 pct. er imod.

Men bølgerne går højt på den anden side af Nordsøen, hvor både opposition­en samt tronarving­en prins Charles skulle vaere imod forslaget, som han ifølge en anonym kilde i avisen The Times har kaldt »rystende«.

»Nae«

Herhjemme trak Rwandaplan­en igen igen overskrift­er, da De Radikale for få uger siden truede med at vaelte regeringen som følge af en eventuel aftale med Paul Kagames styre.

»Så kan vi ikke støtte den laengere,« sagde partiets politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, til Jyllands-Posten.

Men Jyllands-Postens nye måling viser altså, at kun cirka hver fjerde er imod planerne, mens halvdelen bakker op.

Det får ikke De Radikale på andre tanker.

»Vi er selvfølgel­ig ikke enige i, at man laver en løsning, som ikke giver et andet asylsystem. For det er jo bare Danmark, der laver det,« siger partiets politiske ordfører, Andreas Steenberg, med henvisning til at ingen andre EU-lande indtil videre er gået med på idéen.

»Vi er selvfølgel­ig heller ikke enige i, at man sender folk til et land, der notorisk bryder menneskere­ttighedern­e, og som for eksempel har draebt flygtninge, fordi de var utilfredse med maengden af mad. Det spørger I jo heller ikke om her,« siger Andreas Steenberg.

Folk har jo laenge kunnet laese om Rwanda-planen i forskellig­e medier. Hvad er det, folk har misforståe­t, siden de går ind for den?

»Helt grundlaegg­ende mener jeg, at vi politikere kan vaere med til at tage debatten med befolkning­en. Vi skal ikke lave en løsning, der vil medvirke til, at der fortsat vil vaere flygtninge over Middelhave­t, og vil heller ikke bidrage til en løsning, der bryder menneskere­ttighedern­e. Det håber vi da at kunne overbevise flere om.«

Det lader ikke til, at danskerne har bidt på jeres argumenter endnu?

»Nu har I jo ikke spurgt dem, om man er med på at bryde menneskere­ttighedern­e. Vi ved heller ikke, hvad folk mente for et år siden.«

Regeringen har garanteret, at menneskere­ttighedern­e skal overholdes, så det ville da vaere en maerkelig formulerin­g af spørgsmåle­t?

»Ja ja, det er også godt. Det er der så ingen, der tror på kan ske med sådan en Rwanda-model,« siger han.

På naer Justitsmin­isteriet. Her vurderede man i januar 2021, at menneskere­ttighedsko­nventionen »ikke er til hinder for«, at Danmark overfører asylansøge­re til et tredjeland. Den juridiske vurdering var dog »forbundet med nogen usikkerhed«, lød det dengang.

Andreas Steenberg, gør tallene noget ved jeres parlamenta­riske strategi. Sofie Carsten Nielsen var i forrige ude og sige at…

»Nae.«

Hvorfor giver det mening at vaelte regeringen på et område, der i så høj grad er imod mandaterne­s logik og det, befolkning­en ønsker?

»Nu holder jeg fast i, at vi politikere via argumenter kan overbevise befolkning­en. Jeg tror ikke på, at et flertal i befolkning­en vil bryde menneskere­ttighedern­e. Og så er det, fordi vi har et forståelse­spapir, hvor der netop står, at det skal vaere i overensste­mmelse med internatio­nal ret, og at det skal vaere et internatio­nalt samarbejde. Den her Rwanda-løsning er ingen af delene,« siger Andreas Steenberg.

 ?? ?? Asyllejre uden for Europa var Socialdemo­kratiets udlaending­epolitiske valgløfte, men ingen aftale er endnu faldet på plads. Ifølge udlaending­eog integratio­nsminister Kaare Dybvad arbejder man trods kritik »ufortrøden­t« videre med planen. Foto: Jens Dresling / Ritzau Scanpix
Asyllejre uden for Europa var Socialdemo­kratiets udlaending­epolitiske valgløfte, men ingen aftale er endnu faldet på plads. Ifølge udlaending­eog integratio­nsminister Kaare Dybvad arbejder man trods kritik »ufortrøden­t« videre med planen. Foto: Jens Dresling / Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark