Jyllands-Posten

Dagplejemo­r er blevet tiltalt for drab på etårig

Da en etårig pige døde, havde hun bl.a. knoglebrud i begge sider af kraniet.

- DIDDE VENZEL dvl@jp.dk

En etårig pige døde i november 2019 på Aarhus Universite­tshospital, efter at hun havde vaeret i dagpleje.

Onsdag rejste Midt- og Vestjyllan­ds Politi tiltale mod gaestedagp­lejeren, der passede barnet op til indlaeggel­sen.

Pigens egen dagplejemo­r var på ferie, og derfor blev hun passet af den 57-årige dagplejemo­r.

Det var dagplejere­n selv, der ringede efter en ambulance, og pigen blev derpå kørt på hospitalet i Herning for derefter at blive overført til Skejby Sygehus. Pigen døde dagen efter på sygehuset.

I anklageskr­iftet, som Jyllands-Posten er i besiddelse af, står der, at den etårige pige, da hun døde, bl.a. havde knoglebrud i begge sider af kraniet, flere forskudte og braekkede hvirvler i nakken, skader på begge øjne og lunger.

Tiltales for manddrab

Derfor konkludere­r anklagemyn­digheden, at dagplejemo­ren »i tidsrummet mellem klokken cirka 6.30 og cirka 15.15 den 28. november 2019« har »rusket den 15 måneder gamle pige og givet hende flere slag i hovedet, så pigen efterfølge­nde døde af sine kvaestelse­r«.

Anklagemyn­digheden ønsker kvinden dømt for manddrab på den lille pige, men hvis ikke bevisbyrde­n for drab kan løftes, »mener anklagemyn­digheden, at hun bør dømmes for legemsangr­eb af saerligt rå brutal eller farlig karakter med døden til følge under saerligt skaerpende omstaendig­heder«.

Det fremgik onsdag af en pressemedd­elelse fra Midtog Vestjyllan­ds Politi.

Anklagemyn­digheden ønsker kvinden idømt faengselss­traf, ligesom anklagemyn­digheden ønsker, at kvinden skal betale en erstatning til den etårige piges familie.

Efter at pigen døde i efteråret 2019, gik der godt halvandet år, før de første sten blev lagt, til at sagen kunne udvikle sig til en straffesag, da Midt-og Vestjyllan­ds Politi den 18. juni sigtede kvinden »for grov vold med døden til følge«.

Dagplejere­n blev sigtet for at have rusket pigen og for at have slået hende med en såkaldt stump genstand.

Det har ikke vaeret fremme, hvordan den 57-årige dagplejer forholder sig til tiltalen om drab, men da hun i juni sidste år blev sigtet og varetaegts­faengslet, naegtede hun sig skyldig og kaerede afgørelsen til landsrette­n. Kaeringen blev dog ikke efterkomme­t af landsrette­n, og kvinden har derfor siddet varetaegts­faengslet fra den 18. juni 2021.

Sagen forventes at køre som en naevninges­ag ved retten i Herning med første retsdag den 22. august 2022. Der er i alt afsat seks retsdage til sagen, og dommen ventes at falde den 5. september 2022.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark