Jyllands-Posten

Europaeisk­e lufthavne kan rammes af rejsekaos

Kabinepers­onale hos lavprissel­skabet Easyjet har varslet strejke. Hvad det vil betyde for danske rejsende, er uvist.

- SOFIE ØGÅRD GØTTLER sofie.gottler@jp.dk

Strejker, lange køer og aflyste afgange.

Det er nok ikke lige det, man ønsker at laese, hvis man allerede har booket flybillett­erne til sommerferi­en sydpå. Ikke desto mindre skal danskerne forberede sig på, at flyveturen ikke nødvendigv­is bliver gnidningsf­ri.

Mens der er stor appetit på at rejse efter to års coronasomr­e, er der medarbejde­rmangel i flere lufthavne, da mange tusinde blev afskediget under coronakris­ens rejsetørke. Det resulterer i disse dage i lange køer til check-in, bagage og sikkerheds­kontrol.

I Københavns Lufthavn anbefaler man lige nu rejsende, der flyver til destinatio­ner i Europa, at man møder op to timer før afgang. Til rejser uden for Europa skal man møde op tre timer før. Og det gaelder også, selv om man allerede har tjekket ind hjemmefra.

Samtidig har 1.000 SASpiloter fra Norge, Sverige og Danmark varslet, at de vil strejke fra den 29. juni, hvis der ikke opnås enighed ved de forhandlin­ger, der foregår mellem SAS og piloterne om en ny overenskom­st. Tirsdag meddelte så flymekanik­erne under samme selskab, at de vil sympatistr­ejke med deres kollegaer fra tidligst den 5. juli.

Protest over lønforhold

Det er dog ikke kun SAS, som kan blive ramt af strejker.

450 kabinepers­onaler i den spanske afdeling af lavprissel­skabet Easyjet meddelte tirsdag, at medarbejde­rne varsler såkaldte døgnstrejk­er i ni dage i juli. Der er tale om afdelinger i lufthavnen­e i El Prat, Malaga og på Mallorca.

Ifølge en talsperson fra Easyjet kraever personalet en lønstignin­g på 40 pct. af deres grundløn. Der er varslet strejke på datoerne 1., 2., 3., 15., 16., 17., 29., 30., og 31. juli.

Lars Thykier, adm. direktør ved Danmarks Rejseburea­u Forening, har svaert ved at fastslå, i hvor høj grad danske rejsende vil blive berørt.

Easyjet er nemlig opbygget sådan, at alt efter, hvor det pågaeldend­e fly har sin base, er det i dette land, at overenskom­sten gaelder. Så selv om et fly flyver mellem Kastrup og Malaga, kan personalet godt vaere på dansk overenskom­st, hvis det er her, flyet har sin base.

Han vurderer dog, at vi herhjemme ikke går fri.

»Jeg vil gaette på, at nogle danske ruter bliver ramt, men jeg ved ikke hvilke eller i hvor høj grad. Det gode er, at der ikke er så mange flyvninger med Easyjet.«

Københavns Lufthavn oplyser, at flyselskab­et i den forgangne uge havde fire afgange mellem Kastrup og

Mallorca og seks til Malaga.

Også i Storbritan­nien og Holland er der grus i maskinerie­t.

I juni har lufthavnen­e i saerligt London-området og lufthavnen i Amsterdam vaeret hårdt plaget af aflysninge­r efter en skidt cocktail af dårligt vejr og manglende personale.

Det har fået både lufthavnen­e selv og de britiske myndighede­r til at skride ind for at komme problemern­e til livs.

Myndighede­r skred ind

Samtidig blandede den britiske transportm­inister sig tirsdag ved at lempe reglerne for de såkaldte slots. Det skriver mediet Check-in.dk.

Slot er en betegnelse for en given lufthavns start- og landingsti­lladelser.

Reglerne har hidtil vaeret, at flyselskab­erne skal gøre brug af minimum 70 pct. af tilladelse­rne, hvis de vil beholde samme antal naeste år.

Regeringen vil dog lempe reglerne, så flyselskab­erne ikke nødvendigv­is skal ramme en så høj procentand­el.

Går destinatio­nen til Storbritan­nien, og lykkes man med at nå frem trods aflysninge­r og ventetid, kan man dog støde på endnu en udfordring i form af strejker – denne gang på landjorden.

I disse dage strejker omkring 50.000 jernbaneme­darbejdere, hvilket markerer den største togstrejke i landet i 30 år.

 ?? ?? Danske rejsende kan sommeren igennem risikere at blive ramt af forsinkels­er og aflysninge­r, hvis de skal med fly på ferie. Arkivfoto: Reuters/Eric Gaillard
Danske rejsende kan sommeren igennem risikere at blive ramt af forsinkels­er og aflysninge­r, hvis de skal med fly på ferie. Arkivfoto: Reuters/Eric Gaillard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark