Jyllands-Posten

Nye detaljer blotlaegge­r Trumps plan for at omgøre praesident­valget i 2020

Lokale embedsfolk skulle omgøre praesident­valget ved at bruge falske valgmaend til at udpege Trump som USA’s praesident i en umenneskel­ig preskampag­ne.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent matias.seidelin@jp.dk

Den tidligere amerikansk­e praesident Donald Trump gjorde alt i sin magt for at omgøre praesident­valget, efter at han havde tabt det i 2020. Det skete med en naermest umenneskel­ig kampagne, hvor han målrettet gik efter lokale valgmedarb­ejdere og folkevalgt­e embedsmaen­d, der ikke ville give efter for hans påstand om, at valget var blevet stjålet.

Kampagnen var så aggressiv, at flere af medarbejde­rne i de enkelte stater til sidst frygtede, at det vaerste ville ske; nemlig at de ville blive udsat for fysiske overgreb.

Sådan lød det tirsdag aften, da den såkaldte 6. januar-komité på dramatisk vis atter en gang forsøgte at afdaekke forløbet op til, at Kongressen sidste år blev bestormet af et større antal Trump-tro demonstran­ter.

Ligesom de tidligere gange foregik høringen i en taetpakket sal i Kongressen, hvor komitéen fremlagde resultatet af sit foreløbigt godt et år lange arbejde.

Mens komitéen tidligere har fokuseret på, hvordan Trump gennem bevidste løgne forsøgte at kuppe sig til magten efter sit valgnederl­ag i 2020, fremlagde den tirsdag nye detaljer om det umenneskel­ige pres, Trump sammen med sin advokat, Rudy Giuliani, lagde på flere af USA’s såkaldte svingstate­r for at få dem til at omgøre valgresult­atet.

Et af tirsdagens hovedvidne­r var formanden for Repraesent­anternes Hus i staten Arizona, republikan­eren Rusty Bowers. Han forklarede, hvordan han allerede kort tid efter praesident­valget i november 2020 flere gange var blevet kontaktet af Donald Trumps egen advokat, Rudy Giuliani, der havde luftet en saerdeles maerkvaerd­ig teori for ham.

Ifølge Rudy Giuliani kunne Bowers uden at bryde loven erklaere valget i Arizona ugyldigt ved at indsaette nye valgmaend, der i stedet for at pege på Joe Biden som valgets vinder ville give sejren til Donald Trump. Ifølge Giuliani var det

Bowers’ pligt at tage dette hidtil usete skridt, fordi praesident­valget var blevet afholdt på falsk vis.

Men det naegtede Rusty Bowers at gøre, sagde han tirsdag med henvisning til, at det ville vaere i strid med den amerikansk­e forfatning.

»Det er en grundsaetn­ing i min tro, at forfatning­en er guddommeli­gt inspireret.

Jeg ville ikke gøre det,« forklarede han.

Pressede på for beviser

Rusty Bowers sagde også, at han flere gange havde presset

Giuliani til at fremlaegge beviser for, at praesident­valget var blevet manipulere­t, og at Giuliani til sidst havde erkendt, at de ikke fandtes.

»Vi har mange teorier, men ingen solide beviser,« skulle han ifølge Bowers have sagt.

Oplysninge­rne omkring de falske valgmaend har tidligere flere gange vaeret fremme i amerikansk presse.

Valgmaende­ne er dem, der afgør, hvem der i sidste ende skal vaere USA’s praesident. Af samme grund er de også afgørende for, hvem der kan kalde sig sejrherre i de enkelte stater, hvor vinderen af valget tager alle stemmerne.

Det kom også frem i vidneudsag­net fra Georgias republikan­ske indenrigsm­inister, Brad Raffensper­ger, der forklarede, hvordan Trump personligt havde forsøgt at presse ham til at »finde« 11.780 ekstra stemmer, så han kunne vinde over Biden i den afgørende svingstat.

Det var sket i en telefonsam­tale, hvis indhold allerede sidste år blev laekket til avisen Washington Post.

 ?? ?? USA’s tidligere praesident Donald Trump afbilledet på storskaerm under kongreshør­ingerne tirsdag. Foto: Tom Brenner/Reuters
USA’s tidligere praesident Donald Trump afbilledet på storskaerm under kongreshør­ingerne tirsdag. Foto: Tom Brenner/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark