Jyllands-Posten

Bier, hvepse og mennesker skal reddes med lovgivning

Nu skal »den vigtigste lov for naturen siden 1992« sikre naturgenop­retning og halvere brugen af pesticider i 2030 i EU.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Når EU-Kommission­en kommer med forslag til ny lovgivning, bliver den ofte mødt med kritik af, at den vil gøre livet dyrere og mere besvaerlig­t for europaeern­e.

Men en ny naturpakke gemmer på et regnestykk­e, der vender den modsatte vej.

»For hver eneste euro, vi investerer i at redde naturen, sparer vi mindst otte euro. Det dyreste, vi kan gøre, er ikke at handle,« sagde miljøkommi­ssaer Virginijus Sinkeviciu­s.

Beregninge­n bygger på naturens bidrag til fødevaresi­kkerhed, modstandsk­raft mod klimaforan­dringer og menneskets sundhed.

Dertil kommer et aspekt, der er om muligt er endnu mere vigtigt end det økonomiske, og som er EU-Kommission­ens grundlag for at tro, at 30 års mislykket indsats med at beskytte naturen nu vil vende:

»Jeg vil godt medgive, at der i dag er større folkelig forståelse for, at det haster mere med klimakrise­n end med biodiversi­tetskrisen. Men det er kun et spørgsmål om tid. Folk vil i stigende grad indse, at hvis vi ikke aendrer vores handlinger, så draeber vi os selv. Naturen vil tilpasse sig, og den skal nok klare sig uden os. Men vi vil aldrig kunne klare os uden sund natur,« sagde klimakommi­ssaer Frans Timmermans.

Landmaend advarer

De seneste årtier har menneskehe­den nedbrudt naturen med bl.a. intensiv befolkning­svaekst, landbrugsp­roduktion og udbygning af civilisati­onen, hvilket betyder, at flere hundrede arter udryddes hvert år. Der tales om »planetens sjette masseudryd­else«.

Blandt de truede arter med katastrofa­lt dalende bestande er bier, hvepse og sommerfugl­e, der sørger for bestøvning af blomsterne, som menneskets produktion af fødevarer er dybt afhaengig af.

Blandt de store syndere er kemiske pesticider, og for at beskytte både bestøvere og andre levende vaesener foreslår EU-Kommission­en nu, at brugen af kemiske pesticider i EU skal halveres inden udgangen af 2030 og helt forbydes på saerlige steder som offentlige parker, legepladse­r og sportsplad­ser.

Hvert enkelt EU-land skal ved lov fastsaette sit eget nationale reduktions­mål, på minimum 35 pct., inden 2030. Kommission­en skal have ansvar for, at EU samlet når de 50 pct.

For at hjaelpe landbruget med overgangen til andre beskyttels­esmetoder af afgrøder skal landmaende­ne via EU’s landbrugss­tøtte have daekket alle udgifter til omstilling de første fem år.

Det andet hovedpunkt i pakken er lovgivning om, at EU’s følsomme naturområd­er skal vaere helt genoprette­de i 2050. Det gaelder bl.a. skove, landbrugsj­ord, havog ferskvand og økosysteme­r i byerne.

EU har tidligere vedtaget en klimalov, der bruges til at fastholde de politiske beslutning­stagere på deres mål. Lovgivning om biodiversi­tet er praecist, hvad den europaeisk­e landbrugso­rganisatio­n Copa-Cogeca advarer om.

»Der er en aegte bekymring for, at lovgivning vil give øget EU-kontrol over landene,« skriver organisati­onen i en mail og understreg­er vigtighede­n af, at målene fastsaette­s i »balance med en jordnaer realisme for, hvad der kan nås inden for tilfaeldig­t fastsatte deadlines som 2030«.

Det første mål for genopretni­ngen er netop sat i 2030, hvor 20 pct. af EU’s land- og havområder skal vaere genoprette­de.

»Banebryden­de«

Pakken bliver derimod modtaget med stor ros fra flere grønne organisati­oner i Europa, herunder Dansk Naturfredn­ingsforeni­ng, der beskriver den som »den vigtigste lov for naturbesky­ttelsen siden habitatdir­ektivet fra 1992«.

»Selv om kommission­ens forslag rummer plads til forbedring­er, kan det blive banebryden­de for naturindsa­tsen i Danmark og EU,« udtaler foreningen­s praesident Maria Reumert Gjerding i en pressemedd­elelse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark