Jyllands-Posten

Ekspert: Rusland bruger klyngebomb­er som et bevidst »terrorvåbe­n mod civile«

Beviser for Ruslands brug af kontrovers­ielle bomber, som er dødsensfar­lige for civile, tårner sig op.

- MARIE LOUISE ALBERS internatio­nal korrespond­ent marie.l.albers@jp.dk

De kan med rette kaldes bomber fra helvede.

Bomber så potentielt skadelige for civile, at det har fået flere end 120 lande verden over til at underskriv­e en internatio­nal konvention om ikke at bruge eller producere dem.

Men ikke desto mindre er maengden af dokumentat­ion for, at Rusland flittigt benytter sig af de såkaldte klyngebomb­er i Ukraine – uden at tage højde for at ramme civile – begyndt at hobe sig op.

»Når man ser det omfang af ødelaeggel­ser, der har fundet sted flere steder i Ukraine, er der sket en anvendelse af våbenmagt, som har vaeret meget uhaemmet,« siger Kenneth Øhlenschla­eger Buhl, militaerfo­rsker ved Forsvarsak­ademiet med speciale inden for krigens love.

Han peger på tre årsager til, at Rusland har gjort de kontrovers­ielle bomber til en vigtig del af sin krigsførel­se.

»Det er et effektivt våben mod militaere mål, i det omfang det er muligt at ramme dem. Derudover er det våben, som russerne lige nu har på hylderne i deres arsenal. De må bruge, hvad de har, nu hvor der er meldinger om, at de er ved at løbe tør for ammunition,« siger han.

Den danske militaerfo­rsker er heller ikke i tvivl om, at russerne bruger klyngebomb­er for bevidst at terroriser­e civilbefol­kningen.

»Det lyder voldsomt, men jeg tror, at de bruger dem forsaetlig­t som terrorvåbe­n mod civile. Der har vaeret alle de her rapporter om, at klyngebomb­er har ramt civile mål, beboelsese­jendomme, kornsiloer og så videre. Det kan ikke vaere en fejl det hele, det naegter jeg at tro på.«

FN’s højkommiss­aer for menneskere­ttigheder, Michelle Bachelet, har tidligere oplyst, at hendes kontor har modtaget »trovaerdig­e anklager om, at russiske styrker har brugt klyngebomb­er i befolkede områder«.

Forleden offentligg­jorde Amnesty Internatio­nal en rapport, som med flere grufulde eksempler bekraefter russernes brug af de skadelige bomber.

Organisati­onen har undersøgt en raekke formodede klyngebomb­eangreb i den østukrains­ke storby Kharkiv. Angrebene har alle kostet mange menneskeli­v og såret endnu flere.

Rapporten fremlaegge­r bl.a. dokumentat­ion for, at mindst ni civile mistede livet i et angreb på byens Myru Street den 15. april.

Laegerne på det lokale hospital, der modtog over 30 sårede, hvoraf flere døde, har forklaret til Amnesty, hvordan ofrene havde gennemtrae­ngende sår i maven, brystet og ryggen.

Russisk underskrif­t mangler

De kunne fra patientern­es kroppe fremvise metalfragm­enter, som stammer fra de såkaldte 9N210/9N235-klyngebomb­er, som er den praecise betegnelse for de bomber, som Rusland anklages for at bruge.

»I spaerreild efter spaerreild er maend, kvinder og børn blevet draebt og såret i deres hjem, i gaderne, på legepladse­r eller kirkegårde, eller mens de stod i kø til humanitaer hjaelp eller madindkøb,« lyder det fra Amnesty.

I 2008 underskrev en lang raekke lande, herunder Danmark, den såkaldte Oslo-konvention, som forbyder produktion, oplagring, eksport og anvendelse af klyngebomb­er.

Rusland er en af de nationer, der ikke har underskrev­et konvention­en. Det samme gaelder USA, Kina, Indien og Pakistan samt flere stater i Nordafrika og Mellemøste­n.

Det betyder dog ikke, at Rusland kan undslippe eventuelle retsforføl­gelser for krigsforbr­ydelser for at have benyttet sig ulovligt af våbnet, understreg­er Kenneth Øhlenschla­eger Buhl:

»Uanset om man er tiltrådt

Det lyder voldsomt, men jeg tror, at de bruger dem (klyngebomb­er, red.) forsaetlig­t som terrorvåbe­n mod civile. KENNETH ØHLENSCHLA­EGER BUHL, MILITAERFO­RSKER

 ?? ?? Udbraendte biler ved den legeplads og beboelsesb­ygning på Myru Street i Kharkiv, hvor et klyngebomb­e-angreb ramte i april. Foto: Amnesty Internatio­nal
Udbraendte biler ved den legeplads og beboelsesb­ygning på Myru Street i Kharkiv, hvor et klyngebomb­e-angreb ramte i april. Foto: Amnesty Internatio­nal

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark