Jyllands-Posten

Fragtskib har forladt Mariupol efter kornforhan­dlinger

Tyrkiets regering siger, at et fragtskib har forladt den ukrainske by Mariupol efter kornforhan­dlinger med Rusland.

-

Et tyrkisk fragtskib forlod onsdag havnen i den ukrainske havneby Mariupol, efter at Tyrkiet havde ført »konstrukti­ve« forhandlin­ger med Rusland om kornekspor­t fra Ukraine.

Det oplyste det tyrkiske forsvarsmi­nisterium onsdag, uden at tydeliggør­e om skibet er lastet med korn.

Nogle få timer efter et langt tyrkisk-russisk møde i den russiske hovedstad sejlede det tyrkisk fragtskib ud af den ukrainske havn efter at have ventet i adskillige dage.

Russiske og tyrkiske delegation­er enedes onsdag om at fortsaette forhandlin­ger om »sikker passage« og kornekspor­t fra ukrainske havne, oplyste det russiske forsvarsmi­nisterium tidligere onsdag.

»Sovjets kornkammer«.

Ukraine var engang kendt som »Sovjetunio­nens kornkammer«. Siden Ruslands invasion har det desperat forsøgt at eksportere korn via veje, floder og jernbaner for at daempe en krise med stigende madpriser mange steder.

Rusland afviser at have nogen skyld i de stigende priser på mad.

Tysklands forbundska­nsler, Olaf Scholz, rettede for få dage siden en indtraenge­nde opfordring til Rusland om at lempe den globale fødevarekr­ise ved gøre det muligt at eksportere korn fra blokerede ukrainske havne.

Den russiske invasion af nabolandet Ukraine sidst i februar skabte store forstyrrel­ser i kornlevera­ncerne til de internatio­nale markeder. Det har tvunget priserne på fødevarer i vejret, og der truer nu hungersnød i en raekke lande, som er staerkt afhaengige af ukrainsk korn. FN's generalsek­retaer, António Guterres, ivaerksatt­e søndag bestraebel­ser på at få oprettet en eksportkor­ridor. Fødevarekr­isen vil vaere et af de store emner på G7-topmødet fra den 26. til 28. juni.

FN's Flygtninge­organisati­on, UNHCR, advarer om, at fødevarekr­isen vil tvinge mange flere af verdens fattige på flugt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark