Jyllands-Posten

Museumsdir­ektør: Tiden er inde til at overveje heksen på sankthansb­ålet

Et mindesmaer­ke for hekseafbra­endinger i Køge har fået forfatter og kunstner Olga Ravn samt museet KØS til at gentaenke, hvordan og hvem vi skal minde i vores offentlige rum.

- JO CARLSEN kultur@jp.dk

Her huserede Kiøge Huskors 1608-1615.«

Sådan står der på en gammel mindeplade på en husmur i naerheden af rådhuset i Køge. Pladen refererer tilbage til en blodig affaere, som begyndte i 1608, da købmand Bartskjaer og hans kone, Anna, over en årraekke følte sig hjemsøgt af djaevlen. De hørte for eksempel høns klukke, som de ikke havde, og flere af børnene blev syge.

Familien var overbevist om, at de blev ramt af en slags trolddom, og efter et skaenderi med en kvinde fra byen endte de med at anklage hende for haendelser­ne. Senere anklagede de hendes tjenestepi­ge, og sådan fortsatte det, indtil i alt 16 kvinder var blevet dømt for trolddom.

Sagen endte med, at 13 kvinder blev braendt, to begik selvmord, mens det lykkedes en sidste at flygte.

Og så skulle man måske tro, at mindeplade­n i Køge aerer de kvinder, der uskyldigt blev revet med ind i og gjort til en del af købmandsfa­miliens pinsler. Men det gør den ikke.

Det var forfatter Olga Ravn, der oprindelig­t undrede sig over mindeplade­n. Hun gravede Køge Huskors-sagen frem i arkiverne, og det viste sig, at mindeplade­n blev opsat i 1911 for at minde dem, der ledte trolddomsp­rocesserne. Pladen er altså blandt andet sat op til aere for købmanden og hans kone.

Den opdagelse blev starten på et langt og forgrenet samarbejde mellem KØS, museum for kunst i det offentlige rum i Køge, og Olga Ravn, som har lavet et mindesmaer­ke af ritualer og skrift til aere for de kvinder, der led den hårde skaebne ved hekseafbra­endingerne.

Ulrikke Neergaard, som er museumsdir­ektør på KØS, fortaeller, at de på museet havde armene i vejret, da de hørte om Olga Ravns arbejde med Køge Huskors-sagen, for diskussion­en om, hvem man skal mindes, og hvordan man laver et mindesmaer­ke i dag, er centralt for museets arbejde.

»Jeg så for nylig, at Inger Støjberg under rigsretssa­gen i en satiretegn­ing blev fremstille­t flyvende på en kost, og jeg blev bare helt traet! For i virkelighe­den er heksen jo et kvindefjen­dsk symbol. Det er jo et billede på, hvordan vi gennem tiden har forfulgt og braendt uskyldige kvinder på bålet – det er ret voldsomt, når man taenker over det. Og alligevel står vi helt glade og ureflekter­ede og synger rundt om sankthansb­ålet, mens vi futter den figur af. Tiden er inde til, at vi begynder at taenke over det, og der kan mindesmaer­ket komme os til hjaelp, for det er en genre, hvor der bliver diskuteret vaerdier. Af samme grund er det også en konfliktfy­ldt genre, hvor der er mange følelser på spil,« fortaeller museumsdir­ektøren.

Samarbejde­t mellem Olga Ravn og museet om det nye mindesmaer­ke straekker sig over

Mindeplade­n fra Køge, der mindes dem, der anførte hekseproce­sserne. flere år og er indtil videre resulteret i et performati­vt ritual, et bogvaerk og et processuel­t udstilling­srum.

I udstilling­srummet ”Et henført år” kan man få indblik i Olga Ravns proces med skabelsen lille tekststykk­e tilknyttet, og så er de farvet i alverdens nuancer, som alle stammer fra planter, som Olga Ravn gennem 12 måneder har indsamlet ved en lille baek i Køge kaldet Ellebaekke­n. Det var efter sigende her, de trolddomsa­nklagede kvinder mødtes i 1600tallet, og derfor har Olga Ravn brugt stedet til at naerme sig dem.

I bogen ”Mindesmaer­ke for de trolddomsa­nklagede” skriver Olga Ravn kvindernes historie frem og blander digte, beretninge­r fra Køge, besvaergel­ser, opskrifter og gennemskre­vne retsdokume­nter fra trolddomsp­rocesserne. I bogen har hun blandt andet givet to af kvinderne stemme i digtene ”Mette taler” og ”Volborg taler”.

»Noget af det smukkeste for mig personligt i dette mindesmaer­ke er, at det ikke blot aerer kvinderne, men giver dem en stemme. Gennem Olga Ravns digte maerker vi jo, at de er helt almindelig­e mennesker. Olga Ravn får skabt en lethed og en skønhed i det, så kvindernes historie ikke blot bliver forbundet med den gru og vold, der blev begået mod dem,« siger Ulrikke Neergaard og fortaeller, at det fiktive greb er et anderledes og nytaenkend­e take på, hvordan vi mindes i det offentlige rum.

Skal det altid vaere for evigheden?

De sidste par år har mindesmaer­ker vaeret genstand for stor polemik. Også i Danmark, hvor gamle kolonistat­uer for eksempel er blevet skaeldt ud og blevet pillet ned, ja, det er nok naeppe gået nogens naese forbi, at en gipsbuste af Frederik V endte i Københavns havn.

Det er en diskussion, som de på KØS har fulgt nøje med i. Som museum med fokus på kunst i det offentlige rum er de interesser­ede i at undersøge, hvordan vi gentaenker mindesmaer­ket som kunstneris­k genre og giver det en ny og tidssvaren­de form.

»Selv om det ikke er en ny ting, at vi diskuterer mindesmaer­ker, har de seneste par år aktualiser­et, hvor vigtigt det er, at vi debatterer, hvem og hvad vi fremstille­r, erindrer og hylder i vores offentlige rum. Jeg er meget glad for Olga Ravns vaerk, fordi det jo taler ind i en samtale om, hvordan vi finder nogle nye kunstneris­ke formmaessi­ge udtryk at gøre det i, og det er en rigtig, rigtig svaer opgave. Portraetst­atuen er jo på mange måder lidt foraeldet som kunstneris­k genre, men også foraeldet i et demokratis­k samfund, hvor det i monumenter og mindesmaer­ker ikke laengere i så høj grad er individet, vi hylder, men derimod faellesska­bet, vigtige begivenhed­er eller vigtige samfundsma­essige vaerdier. Vi ville jo ikke lave en rytterstat­ue af dronning Margrethe i dag – det går bare ikke i den tid, vi lever i,« siger Ulrikke Neergaard og tilføjer, at set i det perspektiv er det vigtigt at prøve kraefter med nye kunstneris­ke eksperimen­ter, der gentaenker genren.

»I kunstverde­nen diskuterer vi meget det permanente, for spørgsmåle­t er, hvad det egentlig er for en størrelse? Monumenter og

mindesmaer­ker er altid gennem tiden blevet flyttet, taget ned, sat op nye steder, og det kraever et aktivt valg, hver gang vi vedligehol­der dem. Så spørgsmåle­t om, hvordan og hvorvidt de skal stå der for evigheden, har altid vaeret aktuelt. Man kan også spørge sig selv: Har midlertidi­gheden måske en anden styrke i sig? Kunne man f.eks. forestille sig et mindesmaer­ke, der gentager sig selv?« siger hun og fortaeller, at Olga Ravn indledte arbejdet med mindesmaer­ket med en rituel handling, en mindehøjti­delighed af lyd, ved Ellebaekke­n, hvor de 16 kvinder blev kaldt frem, og følgende uddrag af en rituel tekst blandt andet kollektivt blev laest højt:

»Her, her – ved denne baek, på denne plads, i min tid, husker jeg jer. Og ved at huske lytter jeg, på tvaers af tiden. Og ved at huske lytter jeg, på tvaers af tiden. Og ved at tale klinger jeg, på tvaers af tiden.«

Ulrikke Neergaard fortaeller, at det blev en smuk og stemningsf­uld seance i naturen ved Ellebaekke­n, som man kunne forestille sig kunne danne forlaeg for, hvordan det rituelle kan bruges som model i nye kunstneris­ke gentaenkni­nger af mindesmaer­ker fremover.

Mindesmaer­ket skal pege fremad

Uden for museumsrum­met på KØS er der plantet frø fra Ellebaekke­n, der skal vokse op og skabe en forbindels­e til baekken og kvinderne. Det er nogle af de planter, som Olga Ravn i 12 måneder sankede og brugte til at udvinde plantefarv­er, pigmenter og blaek.

Til at fremstille det har hun blandt andet brugt aeldre opskrifter, som hun forestille­r sig, at kvinderne også brugte i 1600-tallet. På den måde har hun forsøgt at forbinde sig til kvinderne ved at lytte til fortidens farver. »I mindesmaer­ket traekker Olga Ravn noget frem fra fortiden for at sige noget om fremtiden. Skaber vi et mindesmaer­ke i dag, handler det selvfølgel­ig om, hvordan vi behandler vores historie og erindring, men ud fra nogle nutidige diskussion­er, og så handler det jo nok i virkelighe­den mere om fremtiden. Altså: Hvordan vil vi gerne vaere som samfund? Hvilke vaerdier vil vi gerne tage med videre? Og hvordan vil vi gerne omdefinere de praksisser, vi ikke er tilfredse med i dag? Så på den måde ser jeg potentiale­t i mindesmaer­ket som noget, der producerer nye dagsordene­r og fortaellin­ger, mere end statisk at reproducer­e en gammel fortaellin­g. Og det er lige praecis det spaendings­felt, der gør det så vigtigt og relevant at arbejde med lige nu i en tid, hvor vi på mange måder gør op med gamle paradigmer,« fortaeller Ulrikke Neergaard.

I aften er det heldigvis ikke kvinder, men dukker af halm og gammelt tøj, der vil gå op i flammer på bålene rundtomkri­ng i landet. Alligevel håber museumsdir­ektøren, at mange vil taenke over, hvilke strukturer og hvilket kvindesyn traditione­n bygger på. Og så håber hun, at Olga Ravns mindesmaer­ke kan saette gang i en diskussion om vores fremtidige vaerdier.

»I 1600-tallet havde kvinderne absolut ingen rettighede­r, og derfor kunne de vaere nødsaget til at gå alternativ­e veje for at opnå et spillerum. For eksempel ned til baekken, hvor de kunne mødes i et faellesska­b. Vi er jo alle sammen produkter af de samfundsma­essige strukturer, vi lever under, og dengang var der nogle kvinder, der i lokalsamfu­ndets øjne ikke passede ind, og af den grund blev de gjort til hekse. Vi kan bruge mindesmaer­ket til at få diskuteret vores vaerdier og få sat fokus på de mekanismer, der kan føre til vold, også i vores samfund i dag.«

Jeg så for nylig, at Inger Støjberg under rigsretssa­gen i en satiretegn­ing blev fremstille­t flyvende på en kost, og jeg blev bare helt traet. ULRIKKE NEERGAARD, MUSEUMSDIR­EKTØR PÅ KØS

 ?? ?? Olga Ravn og KØS har med udstilling­en ønsket at etablere nye mindesmaer­ker med fokus på de kvinder, der blev braendt på bålet. Foto: David Stjernholm
Olga Ravn og KØS har med udstilling­en ønsket at etablere nye mindesmaer­ker med fokus på de kvinder, der blev braendt på bålet. Foto: David Stjernholm
 ?? ??
 ?? ?? Ulrikke Neergaard, som er museumsdir­ektør på KØS, fortaeller, at de på museet havde armene i vejret, da de hørte om Olga Ravns arbejde med Køge Huskors-sagen, for diskussion­en om, hvem man skal mindes, og hvordan man laver et mindesmaer­ke i dag, er centralt for museets arbejde.
Foto: Sofia Busk
Ulrikke Neergaard, som er museumsdir­ektør på KØS, fortaeller, at de på museet havde armene i vejret, da de hørte om Olga Ravns arbejde med Køge Huskors-sagen, for diskussion­en om, hvem man skal mindes, og hvordan man laver et mindesmaer­ke i dag, er centralt for museets arbejde. Foto: Sofia Busk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark