Jyllands-Posten

Guldmedalj­erne er billigt til salg i en boomende sportsgren

En raekke af landets største idraetsnav­ne er ikke med i storstilet DM-uge i Aalborg. I én disciplin bliver stort set hele eliten vaek, selv om der er direkte tv-transmissi­on fra finalen.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

Når man vinder et dansk mesterskab og får guldmedalj­en om halsen, kan man med rette kalde sig for den ypperste atlet i landet.

Men sådan forholder det sig langtfra i alle de sportsgren­e, der er en del af DMugen, som Danmarks Idraetsfor­bund (DIF) afvikler i denne uge i Aalborg. I løbet af weekenden skal 180 nye danmarksme­stre kåres i flere end 50 sportsgren­e.

»DM-ugen er et nyt og stort sportseven­t, som viser og hylder det bedste fra dansk eliteidrae­t. Et slags mini-OL på dansk grund,« lyder beskrivels­en fra DIF.

Men i en raekke sportsgren­e stiller de bedste danske atleter slet ikke op.

Ved DM i svømning i langbane skal man kigge langt efter de bedste danske svømmere, der slet ikke kan komme med, da DM falder sammen med VM i Budapest, hvor bl.a. Signe Bro, Emilie Beckmann og Julie Kepp Jensen er med. Danmarks største stjerne, Pernille Blume, er også fravaerend­e, da hun holder en pause.

Det største slagnummer ved DM-ugen er landevejsl­øbet i cykling, men også her mangler en raekke af de største navne: Jonas Vingegaard, Jakob Fuglsang, Christophe­r Juul-Jensen og Søren Kragh Andersen har alle har meldt afbud.

Arrangører­ne af DM-ugen bruger enkeltstar­tsspeciali­sten Kasper Asgreen som reklamesøj­le, men han kommer formentlig heller ikke til start, hverken i torsdagens enkeltstar­t eller søndagens linjeløb. Intet er officielt meddelt fra DM-arrangøren, men Kasper Asgreen, der udgik af Schweiz Rundt, figurerer ikke på den liste, som Quick-Step tirsdag offentligg­jorde over, hvilke af holdets ryttere der skal deltage i nationale mesterskab­er.

Store profiler har meldt fra

Også en af de helt store profiler til elitekvind­ernes enkeltstar­t, Cecilie Uttrup Ludwig, der tre gange har vundet DM-guld, har meldt fra. Det skyldes et maveonde, oplyser Dansk Cykle Union onsdag.

I tennis er ingen af de syv danske kvindelige spillere på verdensran­glisten med i Aalborg. I herreraekk­en er Johannes Ingildsen topseedet. Han regnes aktuelt som den fjerdebeds­te danske spiller med sin placering som nummer 720 i verden.

Det tyndeste felt finder man nok i padel, der regnes som den hurtigst voksende idraetsgre­n i Danmark. I herreraekk­en stiller stort set ingen af de bedste spillere op, selv om de i modsaetnin­g til andre sportsgren­e ikke er optaget af turneringe­r i udlandet. Der er ellers indkøbt en saerlig panorama-padelbane, der bliver opført på kajen i Aalborg, ligesom der er indgået aftale med DR om direkte tv-transmissi­on fra finalerne.

Ikke et »rigtigt DM«

Men de bedste herrespill­ere kommer altså ikke.

»Det er ikke en boykot eller en faelles beslutning. Det er bare mangel på lyst til at stille op til et DM, som ikke er et rigtigt DM,« siger Esben Hess-Olesen, der regnes som den bedste danske padelspill­er sammen med makkeren Nils Skajaa.

Makkerparr­et har netop repraesent­eret Danmark ved en World Padel Tour-turnering i København, men DM ønsker han ikke at stille op til. Den primaere årsag er, at DM i Aalborg afvikles af Dansk Tennis Forbund (DTF), der har fået anerkendt padel som en underaktiv­itet og dermed har formelt ejerskab over sporten i Danmark.

Det forkerte forbund

Men de fleste danske elitespill­ere føler sig slet ikke hjemme i DTF, men i stedet i Dansk Padel Forbund (DPF), der selv netop har arrangeret og afviklet DM, som blev afgjort den 1. maj. Her vandt Esben Hess-Olesen og Nils Skajaa.

»Der har lige vaeret DM i padel i Dansk Padel Forbund. Det er det, som de danske elitespill­ere anser som det officielle DM. Personligt synes jeg, det vil vaere maerkeligt at spille et andet DM, kort tid efter at jeg lige har vundet DM,« siger Esben Hess-Olesen.

Ifølge den danske rangliste er der kun to spillere fra top-30 i Danmark, som er med i Aalborg. Det er Emil Lilleøre (nr. 4) og Tore Deleuran-Skjold (nr. 5), som er topseedet i herredoubl­e og det eneste par ved DM, som er en del af eliten i Danmark. De naeste i raekken er Nikolaj Thomsen (nr. 35) og Jeppe Hay (nr. 49).

Esben Hess-Olesen ville gerne have stillet op i padel til DM-ugen, som han kalder en glimrende idé. Men så skulle det vaere afviklet i regi af Dansk Padel Forbund og ikke af Dansk Tennis Forbund, som ikke spiller en stor rolle i sporten i Danmark.

»Dansk Padel Forbund har de danske landshold og de internatio­nale licenser til at sende spillere til EM og VM. Det er her, de store oplevelser ligger, og vi vil gerne støtte op om det forbund, som har det internatio­nale samarbejde,« siger Esben Hess-Olsen.

I kvinderaek­ken er der blot fire tilmeldte par i eliteraekk­en til at fordele guld, sølv og bronze. Dog er flere af de bedste par i Danmark med til DMugen i skikkelse af Betina Pedersen og Julia Isabella Wiese samt Trine Bassett og Maria Rasmussen, der alle fire befinder sig i topseks på den danske rangliste.

Direktør er ikke skuffet

Hos Dansk Tennis Forbund er direktør Emil Bødker ikke skuffet over, at herreelite­n bliver vaek.

Hvad taenker du om, at langt størstepar­ten af de bedste herrespill­ere ikke er med til DM?

»Jeg taenker, at de bedste er dem, der er med. Og dem, der står tilbage til sidst, vil vaere de bedste til DM i padel, som vi afvikler sammen med DIF. Mere taenker jeg ikke om det. Jeg er glad for de spillere, der er med,« siger Emil Bødker.

Det er ikke en boykot eller en faelles beslutning. Det er bare mangel på lyst til at stille op til et DM, som ikke er et rigtigt DM. ESBEN HESS-OLESEN, DER REGNES SOM DEN BEDSTE DANSKE PADELSPILL­ER SAMMEN MED MAKKEREN NILS SKAJAA

Hvorfor er der ikke flere af de bedste med?

»Det skal jeg ikke kunne svare på. Vi har forsøgt at skabe en fed event, og dem, der vil vaere med, vil vi gøre alt for at lave det bedst mulige arrangemen­t for. Mere kan jeg ikke sige om det,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark