Jyllands-Posten

Naturgaskr­igen står for døren

-

Energistyr­elsen har udsendt et første varsel om »en betydeligt forringet gasforsyni­ngssituati­on«. Myndighede­r i andre europaeisk­e lande har gjort noget tilsvarend­e.

Varslet betyder, at alle brugere af naturgas bør forberede sig på, at der kan komme en egentlig forsynings­krise. Baggrunden er, at det statskontr­ollerede eksportmon­opol, Gazprom, har reduceret maengden af naturgas, der strømmer fra Rusland til Tyskland gennem rørledning­en Nord Stream. Rutinemaes­sigt vedligehol­delsesarbe­jde, lyder forklaring­en, hvilket ikke er ualmindeli­gt på denne tid af året, men i det europaeisk­e energimark­ed er intet rutine i 2022.

Det Internatio­nale Energiagen­tur (IEA) advarer Europa om, at Rusland med forskellig­e begrundels­er vil reducere eller helt standse strømmen af naturgasse­n hen over sommeren med det formål at forhindre, at de europaeisk­e lagre af naturgas når at blive fyldt inden fyringssae­sonen.

Lige nu er kapacitets­udnyttelse­n i de danske naturgasla­gre oppe på 75 pct., hvilket bl.a. skyldes, at en fjerdedel af gasforsyni­ngen stammer fra biogas. EU’s målsaetnin­g er, at alle naturgasla­gre seneste den 1. november skal vaere oppe på en kapacitets­udnyttelse på 80 pct., og fra naeste år er kravet 90 pct. De fleste naturgasla­gre i Europa er langt fra at vaere oppe på disse niveauer, hvilket giver bange anelser forud for den kommende fyringssae­son.

IEA opfordrer specifikt til, at ingen lande lukker deres atomkraftv­aerker, selv om de måtte have for laengst trufne beslutning­er om at gøre det. Opfordring­en må gøre ondt på Tyskland, der i fjor permanent lukkede tre atomkraftv­aerker og i år regner med at lukke de resterende tre. Det skriger til himlen i den nuvaerende situation. F.eks. producered­e atomkraftv­aerket Gundremmin­gen i Bayern årligt 10 mia. kilowatt-timer på trods af at vaere delvist nedlukket. Denne maengde elektricit­et ville vaere nok til at forsyne hele München-regionen og dens 6 mio. indbyggere.

Naturgaskr­isen har fået regeringer­ne i Tyskland, Holland og Østrig til at genåbne kulfyrede kraftvaerk­er for at sikre en stabil forsyning af elektricit­et. Beslutning­en strider mod alle ambitioner i EU’s klimaomsti­lling, men ved at intensiver­e brugen af kul i elprodukti­onen kan der spares naturgas, som i stedet kan anvendes til at fylde de slunkne lagre.

Naeste logiske skridt er at forberede europaeern­e på, at der skal skrues ned for temperatur­en indendørs, når vinteren naermer sig. En reduktion på to grader vil kunne spare 20 mia. kbm naturgas om året eller 5 pct. af forbruget i EU.

Udgangspun­ktet er, at intet godt vil komme fra Kreml, så laenge Vladimir Putin er ved magten.

EU har truffet beslutning om at afvikle al import af russisk naturgas, hvilket selvsagt er en tidkraeven­de proces, ikke mindst på grund af Tysklands energipoli­tik, hvor de klimaneutr­ale atomkraftv­aerker lukkes, mens afhaengigh­eden af importeret fossil energi fra Rusland har nået et bizart niveau. Desvaerre synes langtfra alle i toppen af tysk politik at have begrebet, at der ikke kommer en forhandlin­gsløsning på krigen, simpelthen fordi det er tvingende nødvendigt at tilføje Putin et ydmygende nederlag – militaert, økonomisk og ikke mindst personligt.

Rettidig omhu tilsiger, at EU-landene intensiver­er forberedel­serne på at skulle undvaere al russisk naturgas – ikke kun i år, men permanent. Selv om der ikke er en egentlig forsynings­krise lige nu, kan naturgaskr­igen komme med så kort varsel, at det er for sent at reagere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark