Jyllands-Posten

Danmarksde­mokraterne får ikke samme opdrift som Sverigedem­okraterne

- METTE BOCK tidl. minister

Forleden havde vi aftensang på kirkegårde­n ved Lundum Kirke. Det er midsommer og Højskolesa­ngbogen bugner af vidunderli­ge sommersang­e skrevet af de store digtere, der skrev så gnistrende og sanseligt i slutningen af 1800-tallet. Teksterne emmer af ånd, folkelighe­d, nationalis­me – og tro på fremtiden.

Vi vil også i aften, sankthansa­ften, synge om, hvordan vi vil skraemme alle fjender vaek med blussende bål, og raekker det ikke, kan vi sandelig også gribe til svaerdet. For vi elsker vort land.

Det gør jeg også. Men jeg drømmer mig ikke tilbage til en svunden tid, der ikke kommer tilbage. Sangene er skrevet i en helt anden tid. En opbygnings­tid, hvor vi formede samfundet med folkestyre, foreningsl­iv, højskoler, faglige organisati­oner og meget mere. Alt sammen bygget på den frihed, som grundloven af 1849 støbte fundamente­t til.

I denne uge fik vi så godkendt et nyt partinavn, der sandelig også rummer navnet på et menneske. Nu slår persondyrk­elsen helt igennem. Danmarksde­mokraterne – Inger Støjberg, hedder partiet.

Men kan man bygge et parti på et menneske?

Når de eventuelle stiftere og sympatisør­er skal til at formulere en politik, vil de efter al sandsynlig­hed ikke skrive om opbygning af vort samfund – men om det, de opfatter som truende nedbrydnin­g. Nemlig indvandrin­g, kulturmøde­r og trosmøder. De vil bygge på angsten, ikke på håbet. Og det kan man ikke skrive folkelige sange om, for gode sange rummer mildhed og fremtidshå­b.

Inspiratio­nen til Danmarksde­mokraterne­s navn er hentet fra vores vilde naboer Sverigedem­okraterne. Det populistis­ke, nationalko­nservative parti, der kom i Rigsdagen i Sverige for første gang i 2010 med 5,7 pct. af stemmerne og siden har oplevet markant fremgang, så de ved valget i 2018 opnåede 17,6 pct. af stemmerne og i de seneste meningsmål­inger står til at blive Sveriges naeststørs­te parti.

Hvad vil Sverigedem­okraterne? De vil beskytte, vaerne, genskabe “Folkhemmet” som et samfund for svenskere. Nationen, svenskhede­n og familien. Begraense en indvandrin­g, der er løbet løbsk.

Historisk set er det lige så indlysende, at Sverigedem­okraterne blev dannet og har fremgang, som det var indlysende, at Dansk Folkeparti blev dannet og fik fremgang her til lands.

Behovet for begraensni­nger er blevet så bredt accepteret, at Dansk Folkeparti er blevet overflødig­gjort og nu laegger sig selv i graven.

Der er bare forskel på Danmark og Sverige. Vi er foran i den forstand, at stort set alle partier i Danmark i dag har bidraget til at bremse indvandrin­gen langt tidligere, end det har vaeret tilfaeldet i Sverige. Behovet for begraensni­nger er blevet så bredt accepteret, at Dansk Folkeparti er blevet overflødig­gjort og nu laegger sig selv i graven. Partiet levede og vil forlade scenen med et menneske, nemlig sin stifter, Pia Kjaersgaar­d.

Danmarksde­mokraterne har også et navn i sig. Men kan et navn baere et parti? Det er ganske vist sandsynlig­t, at Danmarksde­mokraterne – Inger Støjberg kan komme i Folketinge­t ved naeste valg. Men det bliver en tom skal, for i modsaetnin­g til Sverigedem­okraterne vil det ikke opleve at blive totalt frosset ude. I det danske Folketing er der en tradition for samarbejde, også med fløjpartie­r. Og i modsaetnin­g til svensk politik er de indvandrin­gskritiske maerkesage­r allerede en del af de regeringsb­aerende partiers politik. Så hvad skulle Danmarksde­mokraterne kunne bidrage med af nyt – bortset fra et par navne, der rummer mere fortid end fremtid?

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark