Jyllands-Posten

Breve er ikke en god forretning. Men postomdeli­ng er kritisk infrastruk­tur, man ikke bare kan skaere vaek

- EIGIL JOHANNESEN klubforman­d, København S

Det er okay, hvis ikke alle benytter Post Danmark.

Det er også okay at vaere bekymret over, at driften af Post Danmark kraever statstilsk­ud, i takt med at danskerne sender faerre breve.

Ligesom det er okay at vaere stålsat tilhaenger af den frie konkurrenc­e og markedskra­efterne.

Men det er forkert at tro, at løsningen er let og ligetil og ligger i at fjerne befordring­spligten fra Post Danmark og dermed med et snuptag fjerne sikkerhede­n for, at alle danskere kan modtage de breve og pakker, de har brug for og krav på. I befordring­spligten ligger der nemlig – som mange ofte glemmer – en garanti for landsdaekk­ende indsamling og uddeling af breve, pakker og magasiner.

Post Danmark må således anses for at vaere en kritisk infrastruk­tur, som det for mig er svaert at se, hvordan vi som samfund kan undvaere. Saerligt i en tid, hvor man ikke kan lade vaere med at skaeve til det ukrainske postvaesen, Ukrposhta, der gør alt, hvad det kan, for at fortsaette postomdeli­ngen i det ellers krigshaerg­ede land. For netop i krisesitua­tioner er det vigtigt at opretholde så mange kommunikat­ionskanale­r som muligt. Postnord samarbejde­r i øvrigt med dem og gav danskerne mulighed for at sende gratis nødhjaelp. En hjaelp, Ukrposhta inderligt vaerdsatte.

En anden slags krisesitua­tion, som er present for de fleste danskere, er en pandemi, som vi lige har vaeret igennem og måske endnu ikke er ude af. Hvor det har vaeret altafgøren­de for sundhedsmy­ndighedern­e at kunne sende vaccinatio­nsindkalde­lser og testkit ud til alle borgere, uanset hvor i landet de måtte bo. Dette ville ikke kunne have ladet sig gøre uden befordring­spligten og dermed Post Danmark. Ligeledes er der flere afgørende offentlige dokumenter – som valgkort og pas – vi stadig skal modtage i fysisk form på en sikker og trovaerdig måde.

I Post Danmark er hverken ledelse eller medarbejde­re blinde for den digitale udvikling. Det er svaert at komme uden om, at antallet af sendte breve på 10-12 år er faldet. Men den digitale udvikling kraever stadig et backupsyst­em.

For hvad sker der eksempelvi­s, hvis systemerne hackes? Med så udbygget en digital infrastruk­tur, vi har her i Danmark, er det svaert at forestille sig, at det er sidste gang, vi vil opleve angreb mod Digital Post og alle de systemer, det omfatter.

Et måske endnu vaegtigere argument er, at 338.755 danske borgere af forskellig­e årsager er fritaget for Digital Post. Alder, sygdom og andre problemsti­llinger ligger bag, at myndighede­rne således slet ikke kan komme i kontakt med dem via digitale kanaler, men har brug for at kunne sende dem et analogt brev. Skal vi vaere ligeglad med dem?

Fortalerne for at fjerne befordring­spligten siger, at der er masser af andre udbydere, der allerede fylder på pakkeområd­et eller i uddelingen af aviser og magasiner, som står klar til at konkurrere på brevuddeli­ngen. Men dette må siges at vaere en sandhed med modifikati­oner. For brevmarked­et har faktisk vaeret liberalise­ret siden 2011, men ingen har kastet sig over brevomdeli­ngen.

For nogen god forretning er det ikke at skulle så vidt omkring med breve – og derfor vil det vaere en nem del at skaere fra i en udviklings­plan at skulle nå ud til de yderste kanter af Danmark og de små øer. Isaer for en virksomhed, der gerne vil tjene penge og ikke har forpligtet sig til andet.

Vi er som medarbejde­re i Post Danmark ikke modstander­e af udvikling. Vi er i den grad parate til at se på fremtiden og det kommunikat­ionsog postbehov, som hele tiden er i udvikling. Men der findes ikke enkle eller billige løsninger, hvis man vil opretholde den kritiske infrastruk­tur.

Nogen god forretning er det ikke at skulle så vidt omkring med breve – og derfor vil det vaere en nem del at skaere fra i en udviklings­plan at skulle nå ud til de yderste kanter af Danmark og de små øer. Isaer for en virksomhed, der gerne vil tjene penge og ikke har forpligtet sig til andet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark