Jyllands-Posten

Personalem­angel kan ende med dødsfald

- CARINA LANGMANN HANSEN anaestesis­ygeplejers­kekursist, Skovlunde

Hvor lang tid synes du, det er rimeligt at vente på en planlagt operation? 30 dage? 60 dage, måske? Hvad med 269 dage?

Det er netop kommet frem, at planlagte operatione­r udskydes med op mod et år. En stor del af årsagen til dette er en kritisk mangel på anaestesis­ygeplejers­ker på mange af landets hospitaler. Senest er det offentligg­jort, at Bispebjerg Hospital i København kun kan besaette 50 pct. af stillinger­ne. Uden anaestesip­ersonel – ingen operation.

Foruden anaestesil­aeger er anaestesis­ygeplejers­ker de eneste, som kan varetage den specialist­opgave det er at bedøve, monitorere, stabiliser­e og smertedaek­ke patienter før, under og umiddelbar­t efter operation. Medmindre man kan leve med ”bedøvelse” i form af alkohol, urteafkog og en pind at bide i som i gamle dage.

»I er efterhånde­n hospitalet­s pandaer – en truet dyreart,« sagde en kirurg for nylig med et sørgmodigt glimt i øjet om os, anaestesis­ygeplejers­kerne, mens han arbejdede på at give en patient en ny hofte.

Patienten på operations­lejet var en midaldrend­e kvinde. Hun havde allerede fået aflyst operatione­n to gange og havde således ventet i månedsvis. I den tid havde pågaeldend­e patient vaeret nødsaget til at tage smertestil­lende medicin dagligt for at fungere og aergrede sig over, at der var mange aktivitete­r, hun ikke havde kunnet foretage med sin familie i ventetiden.

Denne patients historie er desvaerre langtfra enestående. I øjeblikket betyder manglen, at planlagte operatione­r i stort antal aflyses på daglig basis til fordel for mere akutte indgreb. Jeg oplever flere patienter berette, at de får at vide, at de bliver aflyst, fordi de er dem på programmet, som er mindst dårlige. En ringe trøst, når man har svaert ved at få hverdagen til at fungere.

Erfarne kraefter forlader faget, mens situatione­ns alvor intensiver­es af, at tilgangen til specialudd­annelsen i anaestesio­logisk sygepleje falder. Der er åbnet for optag af flere sygeplejer­sker på uddannelse­n, men der er nedgang i ansøgninge­r, og samtidig falder kapacitete­n til at specialudd­anne disse ude på landets hospitaler. Flere steder daekkes hullerne af yngre anaestesil­aeger. En dyr og uholdbar løsning. Det er en nedadgåend­e spiral, og det går hurtigt.

De planlagte operatione­r må vige for akutte, livstruend­e procedurer. Min frygt er, at vi i naer fremtid står i en situation, hvor der ikke er ressourcer til rettidig og tilstraekk­elig behandling af selv de allermest akutte patienter. Hvor patienter må dø som direkte konsekvens af personalem­angel.

Det kan jeg ikke leve med. Hverken som kommende anaestesis­ygeplejers­ke, patient eller pårørende. Kan du?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark