Jyllands-Posten

”Nak & AEd” på amerikansk

Eric Greitens forsøger at blive Republikan­ernes kandidat til Senatet i staten Missouri – blandt andet ved hjaelp af en valgvideo, der må siges at fremstå ualmindeli­g tonedøv i en tid, hvor brugen af våben diskuteres voldsomt, og hvor høringer prøver at fa

-

Han har det sorte baelte i taekwondo, løber maraton på under tre timer og har vaeret britisk boksemeste­r. Han er også tidligere elitesolda­t og er blevet udråbt som en af verdens 50 største ledere.

Jeg tør godt vaedde på, at du ikke havde gaettet, at jeg refererer til Eric Greitens. For det er naeppe disse bedrifter, man først og fremmest taenker på, når man hører hans navn i disse dage. Så spekulerer man snarere på, hvorvidt den tidligere guvernør og kandidat til Senatet for delstaten Missouri også er medlem af Cuckoos Clan.

Årsagen er en vild valgvideo, hvor Greitens smiler til kameraet med et gevaer i hånden og deklarerer, at han skal på RINO-jagt. RINO står for Republican­s In Name Only og hentyder til republikan­ske politikere, der har partibogen i orden, men i praksis angiveligt har problemer med at kalibrere deres ideologisk­e kompas korrekt. I valgvideoe­n stormer Greitens sammen med en gruppe bevaebnede og uniformere­de maend et hus, hvorefter han opfordrer seerne til at gå på jagt efter uvaerdige partifaell­er, som angiveligt ikke er på Donald Trumps Make America Great Again-hold. I den sammenhaen­g kan man selvfølgel­ig erhverve et jagttegn ved at give et kampagnebi­drag på 25 dollars til Greitens valgkamp. Jagttegnet udløber først, når »vi har reddet vores land«, som Greitens formulerer det.

Gal eller genial? Døm selv.

Eric Greitens kampagnech­ef henviser til, at der selvfølgel­ig er tale om en metafor fremfor en amerikansk pendant til ”Nak & AEd”. Ifølge kampagnech­efen skal man enten vaere løgner eller dum for ikke at forstå dette. Det er de tilsynelad­ende hos Facebook, for her blev valgvideoe­n hurtigt fjernet igen. På Twitter er den blevet forsynet med en advarsel, hvor det fremgår, at videoen »overtraede­r reglerne om kraenkende adfaerd«, men at det samtidig »er i offentligh­edens interesse«, at videoen er tilgaengel­ig. Indtil videre har videoen haft naesten fire millioner visninger. Viralt vanvid så at sige.

Jeg vil bestemt ikke afvise, at jeg er dum. Desvaerre er der dog rigelig evidens for, at et lille mindretal af republikan­ske vaelgere mener, at vold til tider kan vaere nødvendigt for at ”beskytte” eller ”redde” Amerika. Man kunne jo godt frygte, at ikke alle disse mennesker har gennemført en masterclas­s i metaforer for nylig.

Eric Greitens valgvideo fremstår saerlig tonedøv på et tidspunkt, hvor høringer i Kongressen blandt andet har sat fokus på de mange trusler mod alt fra den davaerende vicepraesi­dent, Mike Pence, til helt almindelig­e valgtilfor­ordnede under det seneste praesident­valg. Sidstnaevn­te er siden valget i 2020 blevet haengt ud på sociale medier med navn og adresse, og nogen har endda fået uønsket besøg af bevaebnede Trump-støtter. Så er det trods alt at foretraekk­e, når svigermor kommer på uanmeldt besøg.

Den republikan­ske flertalsle­der i delstatsse­natet i Missouri var hurtigt ude med en skarp kritik af valgvideoe­n på Twitter, hvor han skrev: »Vi har vaeret i kontakt med Missouri Highway Patrol og håber, at tidligere guvernør Greitens finder den hjaelp, han har brug for.« Apropos Cuckoos Clan.

Jeg skal ikke gøre mig til dommer over, hvorvidt Greitens fløj over gøgereden. Men han er under alle omstaendig­heder et interessan­t eksempel på radikalise­ringen af

Det Republikan­ske Parti, som vi ser i disse år. En menneskeli­g metafor så at sige.

Født og opvokset i St. Louis i delstaten Missouri. Moderen var specialepa­edagog og jødisk, faderen var bogholder og katolsk. Greitens stemte på Demokrater­ne i sine unge år og kom ind på eliteunive­rsitetet Duke i delstaten North Carolina. Her tog han en bachelor i etik, filosofi og politik – ironien er til at få øje på – og fik sidenhen tildelt det prestigefy­ldte Rhodes-stipendium til at laese på Oxford University, hvor han tog en kandidatgr­ad og skrev en ph.d.-afhandling. Greitens tjente i militaeret i mange år, blandt andet som navy seal ,og grundlagde efterfølge­nde en ngo til fordel for krigsveter­aner, inden han satte foden i den politiske arena som republikan­er og vandt guvernørva­lget i Missouri i 2016.

Jeg skal ikke gøre mig til dommer over, hvorvidt Greitens fløj over gøgereden. Men han er under alle omstaendig­heder et interessan­t eksempel på radikalise­ringen af Det Republikan­ske Parti, som vi ser i disse år.

Det blev en kort fornøjelse. Efter bare halvandet år på posten måtte Greitens traekke sig som guvernør efter en affaere med en hårstylist, som han angiveligt afpressede efterfølge­nde. Nu prøver Greitens så at blive Republikan­ernes kandidat til Senatet i Missouri. Hans ekskone har anklaget ham for at vaere voldelig over for hende og deres søn, mens Greitens selv indledte klapjagten på konservati­ve partifaell­er i sin valgvideo.

Meget kan man sige om Eric Greitens, men man må give ham, at han får ”Nak & AEd” til at fremstå som en fredelig affaere.

 ?? ?? Eric Greitens er ikke sluppet videre heldigt fra sin valgvideo, hvor han med gevaer i hånd bebuder, at han vil gå på jagt efter partifaell­er, der ikke har den rette opfattelse af, hvad en god republikan­er er. Foto: David A. Lieb/AP
Eric Greitens er ikke sluppet videre heldigt fra sin valgvideo, hvor han med gevaer i hånd bebuder, at han vil gå på jagt efter partifaell­er, der ikke har den rette opfattelse af, hvad en god republikan­er er. Foto: David A. Lieb/AP
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark