Jyllands-Posten

Naturstyre­lsen vil smadre jyske statsskove

Man kan godt opnå diversitet i naturen på andre måder end den, som Naturstyre­lsen laegger op til. Urørt skov er ikke den gyldne løsning på biodiversi­tetskrisen.

- J.C. BRIAND PETERSEN tidl. statsskovr­ider, Viborg

Er befolkning­en i Jylland parat til, at bøgeskoven­s søjlehalle­r i de midt- og sønderjysk­e skove erstattes med et kaos af vaeltede traeer med selvsået opvaekst i taette grupper, at skovbilled­et forandres til taet uigennemsi­gtig skov, at sige farvel til forårets anemonetae­pper?

Er jyderne tilfredse med, at nåleskoven­e erstattes med flader af stormfald, der ikke oparbejdes, og at kronvildtb­estandenes frie bevaegelig­hed hindres af hegn?

Sådan kommer de danske statsskove for det meste til at se ud.

En lille gruppe af biologer på vores universite­ter har fået et woke-agtigt monopol på natursynet og driften af statsskove­ne. Ejerne af skovene – befolkning­en – er ikke blevet spurgt, men på dens vegne har Folketinge­ts politikere voldført af denne gruppe biologer godkendt en sådan ny vision for statsskove­ne. Visionen medfører også, at så godt som al traeproduk­tion i statsskove­ne ophører, og et vaesentlig­t redskab i klimakampe­n tages dermed ud af statsskove­nes formål.

Der kastes med et snuptag vrag på 200 års erfaring i skovdyrkni­ng – en proces, som har frembragt de smukke skove, vi har i dag.

Det er, som om politikern­e taenker i siloer.

I den nye version anføres: »Størstepar­ten af Naturstyre­lsens skovareale­r skal fremover forvaltes som urørt skov.« Skovareale­rne inddeles i tre geografisk­e zoner. En, der omfatter alle statsskove fra og med den jyske højderyg og østover – altså alle løvskovene i Østjylland, Midtjyllan­d og på øerne – her skal 30.000 ha skov udlaegges som urørt. Samtidig skal der gives plads til nationalpa­rker, naturnatio­nalparker, lysåbne arealer og overgangsz­oner, og man skal »øge maengden af dødt ved f.eks. at skade levende traeer: veteranise­ring« (bare udtrykket! – en hån mod vores soldater). Det sidste for at »fremskynde traeernes død og dermed skabe nye levesteder til isaer insekter og svampe«.

I Midt- og Vestjyllan­d skal der også udlaegges arealer til urørt skov, mens kommerciel skovdrift (traeproduk­tion) på restareale­rne skal fortsaette. Dog vil man fra disse restareale­r udtage ”naturnatio­nalparker”, f.eks. de store plantager Kompedal, Nørlund og Stråsø. Altså også her nedlaegge traeproduk­tionen. Og i de vestlige klitplanta­ger vil traeproduk­tionen helt ophøre.

Men natur og biodiversi­tet er jo gode ting. Ja – og rigtigt vigtige! Men et godt skridt på vejen til at opnå dette kan også opnås på anden vis – gennem konceptet ”naturnaert skovbrug”, som statsskovb­ruget allerede introducer­ede i 90’erne og vedtog i fuldt omfang i 2002. Og naturnaert skovbrug tager ligevaerdi­ge hensyn til natur, publikumsi­nteresser og traeproduk­tion.

En af samfundets vigtigste opgaver i dag er kampen mod klimaforan­dringer – herunder at nedbringe CO2-udslippet til atmosfaere­n. En målsaetnin­g, som regeringen inden for andre områder prioritere­r meget højt. Traeproduk­tion er et af de mest oplagte og vaesentlig­ste redskaber, man har til at opsuge CO2. Da de statslige skove udgør ca. 18 pct. af skovareale­t i Danmark, er det derfor en betydelig del af dette redskab, der ikke udnyttes, når traeproduk­tionen her opgives.

Behovet for trae i Danmark vil endvidere vaere stigende. Dvs. at importen af trae må øges, når statsskove­nes bidrag falder vaek. Da der ikke er sikkerhed for, at denne import sker fra baeredygti­ge skove, og da traeet skal transporte­res langvejsfr­a, vil importen også pga. transportb­elastninge­n medføre yderligere CO på verdenspla­n.

Er det rimeligt at udlaegge 75.000 ha af Danmarks skovareale­r som urørt skov? Intentione­rne med urørt skov er primaert at øge biodiversi­teten. Det vil nok ske, men de første 8-10 generation­er vil ikke få gavn af det. I visualiser­ingen af urørt skov henvises ofte til gamle naturskove som f.eks. Suserup Skov ved Sorø, der fremstår som gammel løvskov med lysåbninge­r med vaeltede traeer, der skulle give et ”vildt” skovbilled­e – men denne tilstand er opnået over en periode på flere hundrede år.

Alle vore skove i dag er kulturskov­e, anlagt med delvis andre målsaetnin­ger og principper, og enhver erfaring viser, at hvis disse skove efterlades i urørt stand, vil de først vokse sammen til meget taette, mørke massive bevoksning­er uden indsigt og med små muligheder for at se fugle og dyr.

Når nedbrud indtraeffe­r, bliver der et kaos af vaeltede traeer. Når gamle enkelttrae­er vaelter eller ”veteranise­res”, vil hullerne i løvskovene mest vokse til med en taet, ensartet, ugennemsig­tig bevoksning af en ny monokultur, f.eks. ahorn. Først ved naturligt henfald efter måske 100-200 år vil billedet måske ligne Suserup Skov.

I Midtjyllan­ds plantager vil omlaegning til urørt skov først medføre en meget taet granskov med meget lille biodiversi­tet. Senere vil det ved nedbrud udvikle sig til flader med stormfald, hvor naturlig opvaekst vil blive af de samme arter som den nedbrudte skov, men under kummerlige vilkår pga. det tabte skovklima. Urørt skov vil i en vis årraekke – som anden skov – opsuge CO2, men når klimakssta­diet er nået, vil CO2-regnskabet gå i nul – balance vil indtraede mellem CO-optag fra atmosfaere­n og CO2udslip gennem forrådnels­esprocesse­rne.

Begrebet naturnatio­nalpark er en saerlig dansk konstrukti­on og udlaegges med samme begrundels­er som urørt skov. Forskellen mellem urørt skov og disse ”parker” er primaert, at de sidste skal indhegnes for at holde på en bestand af store graessere (køer, heste, får, elgsdyr, bison, evt. kronvildt og dådyr, hvor det findes). Graesninge­n fra disse dyr skal medvirke til at holde ny traeopvaek­st nede og dermed skabe nye lysåbne arealer.

Det er et nyt natursyn, der her fremføres. Hidtil har tanken om vildtets frie bevaegelig­hed i landskabet vaeret et baerende princip. Nu skal vildtet holdes indespaerr­et.

Er det rimeligt at udlaegge 75.000 ha af Danmarks skovareale­r som urørt skov? Intentione­rne med urørt skov er primaert at øge biodiversi­teten. Det vil nok ske, men de første 8-10 generation­er vil ikke få gavn af det.

Lad os se på konsekvens­erne og tage Kompedal Plantage i Midtjyllan­d som eksempel. Et område, jeg kender godt og selv har administre­ret. Bevoksning­erne er helt overvejend­e monokultur­er af nåletrae, da det barske klima og magre jordbund kun levner et traeartsva­lg af få robuste arter. Men nu står der en moden skov, hvor et traditione­lt skovklima har indfundet sig. Men det har taget 200 år med en konsekvent skovdyrkni­ngsmaessig indsats at opnå denne tilstand.

Naturnaert skovbrug kan over år aendre dette til en mere naturvenli­g skov, men hurtige radikale aendringer i driftsform­en vil skabe monotone biotoper med tab af skovklima og megen lille biodiversi­tet, øget CO2-udledning fra store flader og fremstå mindre attraktivt for publikum!

Der er begraensed­e naturmaess­ige vaerdier i plantagen. Mindre hedeområde­r, natravnen yngler her, men den vaesentlig­ste er en veludvikle­t kronvildtb­estand. Den finder en stor del af året i overvejend­e grad sin føde uden for plantagen, og en indhegning vil i høj grad forstyrre dette mønster, selv om der kun saettes lavt hegn. Året rundt vandrer alle kronvildtb­estande desuden regelmaess­igt mellem de store skovområde­r i landsdelen – dette mønster forstyrres også.

Hvorfor er Kompedal så alligevel udlagt til naturnatio­nalpark? Formentlig fordi den er stor (ca. 2.700 ha), og den vil dermed kunne bidrage med mange hektar til at opfylde målsaetnin­gen om et spektakula­ert projekt.

Jeg tror, dommen over denne vision bliver hård, når resultatet af denne kovending i skovpoliti­kken erkendes. Skal visionen modificere­s, kraever det protester nu. Også fra ikke-skovfolk.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark