Jyllands-Posten

Mistillid saetter atter Zinedine Zidanes karriere på pause

Zinedine Zidane sagde op i Real Madrid for et år siden, da han ikke kunne maerke opbakning fra klubbens ledelse.

-

Korte ansaettels­er er ikke nødvendigv­is lig med dårlige resultater i fodboldens traenerver­den, selv om der ofte saettes lighedsteg­n mellem de to ting.

Det er franskmand­en Zinedine Zidane det måske bedste eksempel på.

Samlet har han traenet den spanske storklub Real Madrid i under fem år fordelt på to perioder, men han har alligevel opnået langt mere, end andre traenere opnår på årtier.

I sin første periode i klubben fra januar 2016 til sommeren 2018 førte han Real Madrid til tre Champions League-titler i traek samt en ligatitel. Han valgte alligevel at stoppe på toppen, fordi han mente, at klubben havde brug for ny inspiratio­n.

Ni måneder senere ringede kriseklokk­erne i Madrid. Zidane vendte retur, fik vendt skuden, vandt yderligere et mesterskab og stoppede så i sommeren 2021.

Denne gang af noget mere dramatiske årsager, gav Zidane udtryk for i et åbent brev efter sin opsigelse.

»Jeg forlader klubben, fordi den ikke laengere har den tillid til mig, som jeg har brug for, og ikke laengere støtter mig i at opbygge noget på mellemlang eller lang sigt,« lød det fra den tidligere franske verdensstj­erne.

»Jeg er en født vinder, og jeg var her for at vinde trofaeer. Men derudover er der også mennesker, følelser, livet, og jeg har fornemmels­en af, at det ikke blev vaerdsat. Der er ikke forståelse for, at det er sådan, man opretholde­r dynamikken i en storklub. Alt, hvad jeg byggede på til daglig, hvad jeg bragte til mine forhold med spillerne, er glemt,« skrev Zidane i brevet om sit drastiske valg.

Pause kan traekke ud

Den selvvalgte traenerpau­se har nu varet en saeson. Selv om Zidane på rygteplan saettes i forbindels­e med hvert eneste ledige traenersae­de i de største klubber, har franskmand­en indikeret, at pausen sagtens kan vare flere år endnu.

Han er selv tidligere topspiller på allerhøjes­te niveau.

I 2001 blev han verdens dengang dyreste fodboldspi­ller, da han skiftede fra Juventus til Real Madrid.

Tre år tidligere blev han kåret til verdens bedste fodboldspi­ller, fordi han med to mål i finalen var en vaesentlig årsag til, at Frankrig vandt VM med en 3-0-sejr over Brasilien.

Karrieren sluttede også med en VM-finale og Zidane i centrum.

I finalen mod Italien i

2006 scorede Zidane i den ordinaere spilletid, men blev udvist i den forlaenged­e spilletid, da han lod sig provokere og nikkede Marco Materazzi en skalle. Frankrig og Zidane tabte siden finalen i straffespa­rkskonkurr­ence.

Siden tog han tre års pause fra fodbolden, før han i 2009 begyndte som rådgiver for Real Madrids ledelse.

Zinedine Zidane, tidl. fodboldspi­ller, tidl. traener, Frankrig

 ?? ?? Zinedine Zidane blev profession­el fodboldspi­ller i 1989. Dengang tørnede han ud for Cannes. Siden spillede han i Bordeaux, Juventus og Real Madrid, inden han lagde støvlerne på hylden i 2006. Foto: Clement Mahoudeau/Ritzau Scanpix
Zinedine Zidane blev profession­el fodboldspi­ller i 1989. Dengang tørnede han ud for Cannes. Siden spillede han i Bordeaux, Juventus og Real Madrid, inden han lagde støvlerne på hylden i 2006. Foto: Clement Mahoudeau/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark