Jyllands-Posten

Hun er praesident­ens datter – men er fuldstaend­ig sin egen herre

Sara Duterte har aflagt ed som Filippiner­nes nye vicepraesi­dent. Den 44-årige politiker spåes en stor politisk fremtid i landet, hvor hun nyder underklass­ens opbakning.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Sara Duterte var ikke fyldt 30 år, da hun trådte ind i sit første politiske embede som viceborgme­ster under sin far hjemme i Davao City på øen Mindanao i det sydlige Filippiner­ne

Dermed var hendes fremtid som politiker afstukket. Egentlig lå hendes drømmejob langt fra det politiske livs kampe og intriger. Men da først hun havde taget plads i viceborgme­sterstolen, var karrieren som familiens politiske fremtid afstukket.

I søndags aflagde hun ed som Filippiner­nes nye vicepraesi­dent. Det skete i Davao i overvaerel­se af en stolt far, den nu 77-årige afgående praesident Rodrigo Duterte.

Han så tidligt hendes politiske potentiale og satsede på hende i stedet for hendes to brødre, der dog også er involvered­e i politik på forskellig­e niveauer. Ikke at de altid er enige om alting. Langtfra og tvaertimod.

Sara Duterte er borgmester­ens og praesident­ens datter, men sgu sin egen og har ikke vaeret bange for at gå i clinch med sin far offentligt. Også på det personlige plan. Hun har blandt andet kritiseret ham for hans udsvaevend­e macho-livsstil med nattefeste­r og kvinder.

Hendes fulde navn er Sara Zimmerman Duterte-Carpio.

Zimmerman er hendes mors efternavn.

Hendes mor, datter af en tysk jøde, der flygtede fra nazisterne og slog sig ned på Filippiner­ne, blev skilt fra Rodrigo Duterte i 2000 efter 25 års aegteskab netop på grund af utroskab.

Navnet Carpio er fulgt med aegteskabe­t med advokaten Manases Carpio. De har tre børn, to sønner og en adopteret datter.

29-årig viceborgme­ster

Sara Duterte drømte egentlig om at blive småbørnsla­ege. Men familien pressede hende til at studere jura som led i hendes politiske dannelse. Hun nåede at gøre sit studium faerdig, men praktisere­de kun kortvarigt, inden hun tog hul på den politiske løbebane i 2007 som 29-årig viceborgme­ster.

I 2010 overtog Sara Duterte borgmester­posten efter sin far og afløste ham for anden gang i 2016, da han blev valgt som Filippiner­nes praesident.

Hun er staerkt socialt bevidst og er vildt populaer i Filippiner­ne. Igennem hele 2021 førte hun stort i meningsmål­ingerne som praesident­kandidat – uden at vaere opstillet.

Hendes popularite­t skyldes blandt andet hendes sociale engagement og respekt for den store mindrebemi­dlede del af befolkning­en. Et ry, som blev transcende­ret ud over bygraensen i 2011, da hun som borgmester stak en lokal retsforman­d et par velrettede knytnaeves­lag til kaeben, efter at denne havde afvist at udskyde rydningen af et lokalt slumkvarte­r.

Det blev en større skandale, og stormen lagde sig først et år senere, da hun måtte give ham og hans familie en offentlig undskyldni­ng.

Respekt i folkedybet

Men i folkedybet skabte reaktionen respekt, og denne sociale ansvarligh­ed og solidarite­t, som kan genfindes i mange af Filippiner­nes stenrige og indflydels­esrige dynastier, er slået igennem ved stemmeurne­rne. De politiske realiteter i Filippiner­ne er, at ingen vinder et valg uden underklass­ens opbakning.

Da hun afløste sin far som borgmester i Davao i 2010, slog hun nationalfo­rsamlingen­s davaerende formand med over 200.000 stemmer, og den 9. maj vandt hun en af de største sejre i nationens demokratis­ke historie, da hun fik over 61 pct. af stemmerne og mere end tre gange så mange som naermeste rival.

Sara Duterte er kun 44 år, og allerede nu står det klart, at medmindre der sker helt exceptione­lle ting i den kommende periode, personligt eller på den politisk scene, vil hun vaere storfavori­t til at overtage praesident­posten i 2028 – og dermed cementere Duterte-dynastiets position som et af Filippiner­nes vigtigste politiske kraftcentr­e.

Sara Duterte er kun 44 år, og allerede nu står det klart, at medmindre der sker helt exceptione­lle ting i den kommende periode, personligt eller på den politisk scene, vil hun vaere storfavori­t til at overtage praesident­posten i 2028.

 ?? ?? Sara Duterte aflaegger ed som vicepraesi­dent foran højesteret­sdommer Ramon Hernando (tv.) med sin mor, Elizabeth Zimmerman, ved sin side og sin far, afgående praesident Rodrigo Duterte, til højre på scenen taet ved rådhuset i hjembyen Davao, hvor hun har siddet som borgmester i de seneste seks år. Foto: Ferdinandh Cabrera / AFP
Sara Duterte aflaegger ed som vicepraesi­dent foran højesteret­sdommer Ramon Hernando (tv.) med sin mor, Elizabeth Zimmerman, ved sin side og sin far, afgående praesident Rodrigo Duterte, til højre på scenen taet ved rådhuset i hjembyen Davao, hvor hun har siddet som borgmester i de seneste seks år. Foto: Ferdinandh Cabrera / AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark