Jyllands-Posten

Dyrest at leve i Danmark

Forbrugerp­riserne i Danmark er de højeste i hele EU. I gennemsnit er de danske forbrugerp­riser 40 pct. højere end gennemsnit­spriserne i EU.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Danmark er EU’s dyreste land at leve i. Forbrugerp­riserne i Danmark ligger 40 pct. over det gennemsnit­lige prisniveau i EU.

Det viser nye opgørelser fra Eurostat, som har indsamlet priser på mere end 2.000 forskellig­e varer og serviceyde­lser i 36 europaeisk­e lande – dvs. også nogle, der ikke er medlem i EU.

Det fremgår, at varer og ydelser, som i gennemsnit koster 100 kr. i EU, koster lige over 140 kr. i Danmark.

Priserne er indsamlet i 2021, hvor Danmark var det dyreste land, dog skarpt efterfulgt af Irland, der kun er marginalt billigere. I Tyskland er gennemsnit­spriserne kun 8 pct. over EU-gennemsnit­tet.

Priser ligger 55 pct. over

2021-opgørelser­ne fra Eurostat viser, at Danmark har de højeste priser på restaurant­er og hoteller i hele EU.

I denne kategori ligger priserne i Danmark 55 pct. over EU-gennemsnit­tet. Til sammenlign­ing ligger de tilsvarend­e priser i store ferielande som Italien, Spanien og Graekenlan­d i indeks 103, 88 og 85.

I nabolandet Tyskland er prisen på hoteller og restaurant­er i indeks 104 og dermed kun marginalt højere end EU-gennemsnit­tet.

Målt på fødevarepr­iser er Danmark det naestdyres­te land i EU, kun overgået af Luxembourg. Den seneste tids voldsomme prisstigni­nger kommer således på toppen af et niveau, der i forvejen var relativt højt.

Dyrt at købe tøj og sko

Opgørelser­ne fra Eurostat viser, at Danmark også er det dyreste EU-land at købe tøj og sko i.

Danmark har ligeledes de højeste priser på kultur- og fritidsakt­iviteter.

Alt i alt indtager Danmark således atter førsteplad­sen som EU’s dyreste land, men trods alt er priserne endnu højere i en raekke lande uden for EU, herunder Schweiz (indeks 167 af EU-gennemsnit­tet), Island (150) og Norge (146).

Irland Luxembourg Sverige Finland Holland Belgien Frankrig Østrig Tyskland Euro-området Italien

Spanien Cypern Slovakiet Portugal Malta Slovenien Graekenlan­d Estland Tjekkiet Letland Litauen Kroatien Ungarn Albanien Polen Bulgarien Rumaenien

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark