Jyllands-Posten

Omkostning­erne løber løbsk – og regningen kan ikke sendes videre

Udgifterne til råvarer og fragt fortsaette­r med at stige for danske virksomhed­er. Indtil videre er det lykkedes at sende en del af regningen videre til kunderne, men det kan snart vaere slut.

- NIKLAS KRIGSLUND JESPER KILDEBOGAA­RD niklas.krigslund@finans.dk jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

Problemern­e med at skaffe råvarer og komponente­r vokser for dansk erhvervsli­v, der kaemper med knaphed og løbske priser på bl.a. metaller, landbrugsp­rodukter, mikrochips og transport.

Vanskeligh­ederne begyndte under coronapand­emien, men de er blevet forvaerret af krigen i Ukraine, og nu er graensen for at sende regningen videre til kunderne ved at vaere nået.

»Det er en meget svaer situation i øjeblikket, og det er kun blevet vaerre de seneste måneder. Det bliver alt andet lige svaert at opretholde profitmarg­inerne,« siger Helge J. Pedersen, cheføkonom i Nordea.

Det samlede producentp­risindeks, som måler omkostning­erne for danske virksomhed­er, er steget med 37,5 pct. det seneste år, viser nye tal fra Eurostat.

Mere pessimisti­ske

Indtil videre er det lykkedes for mange virksomhed­er at haeve prisen på deres produkter, men høj inflation, stigende renter og usikkerhed om verdensøko­nomien betyder, at danskerne er blevet mere pessimisti­ske omkring fremtiden. Det får dem til i stigende grad at holde igen med forbruget.

»Virksomhed­erne har forsøgt at sende de stigende omkostning­er videre til forbrugern­e, men der kommer et tidspunkt, hvor man ikke kan gøre det laengere, fordi efterspørg­slen vil vaere vigende,« siger Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske Bank.

I en ny undersøgel­se fra Jyske Bank og Danish Export blandt danske eksportøre­r svarer 66 pct. af virksomhed­erne, at manglen på råvarer er et stort problem. I årets 1. kvartal var tallet 55 pct.

Naesten tre af fire virksomhed­er oplever desuden, at råvarer er blevet dyrere som følge af krigen i Ukraine, der brød ud i februar.

Udgifter er steget

Bang & Olufsen er en af de mange virksomhed­er, der maerker konsekvens­erne og må bruge langt flere penge end normalt på at holde produktion­en i gang.

Selskabets udgifter til køb af komponente­r og fragt er steget med omkring 200 mio. kr. i regnskabså­ret 2021/2022, hvilket svarer til ca. 7 pct. af den samlede omsaetning.

For at kompensere lidt for de stigende udgifter har B&O netop haevet priserne på nogle af sine produkter. Men det er langtfra hele ekstraregn­ingen, der kan daekkes ad den vej.

»Vi kan ikke laegge alle ekstraomko­stninger på priserne. Og vi kan ikke gøre det på alle produkttyp­er, for det afhaenger af konkurrenc­en og af, hvor produktet ligger i markedet,« siger finansdire­ktør Nikolaj Wendelboe.

Det er bl.a. bygen af vestlige sanktioner mod Rusland og de russiske modsvar, som har ført til mangel på råvarer og medfølgend­e højere priser.

»Der var desuden mange underlever­andører i Ukraine, som virksomhed­erne naturligvi­s ikke laengere har adgang til, fordi store dele af det ukrainske produktion­sapparat er blevet ødelagt,« siger Helge J. Pedersen fra Nordea. 140 130 120 110 100

2018

De store flaskehals­e, som satte prop i forsynings­kaeden under coronakris­en, er samtidig langtfra overstået.

Nedlaegger arbejdet

Mens situatione­n er forbedret i USA, hober containern­e sig op i de europaeisk­e havne, og flere steder er havnearbej­derne nu så pressede, at de nedlaegger arbejdet eller finder noget andet at lave. I forrige uge blev de tyske nøglehavne Hamborg og Bremerhave­n, som er knudepunkt for Europas handel med Kina, ramt af strejker, og mandag kom turen så til Antwerpen i Belgien.

Ifølge det schweizisk­e logistikse­lskab Kuehne + Nagel, som er en af verdens største speditører, går tingene i den forkerte retning i Europa.

»Der vil stadig gå lang tid, før vi er tilbage i en mere normal situation,« skriver selskabets chef for søfragt, Otto Schacht, i et opslag på Linkedin.

Forsynings­problemern­e, den galoperend­e inflation og stigende renter betyder, at verdensøko­nomien kan gå en svaer tid i møde i kølvandet på pandemiens forbrugsfe­st.

Jyske Bank vurderer, at højkonjunk­turen vil bøje af inden for det naeste års tid.

»For virksomhed­erne betyder det, at udfordring­erne vil skifte. Lige nu handler det om mangel på råvarer og stigende priser. Men over de naeste 12 måneder vil man også opleve, at efterspørg­slen begynder at halte,« siger Niels Rønholt.

Der vil stadig gå lang tid, før vi er tilbage i en mere normal situation. OTTO SCHACHT, CHEF FOR SØFRAGT, KUEHNE + NAGEL

Vi kan ikke laegge alle ekstraomko­stninger på priserne. NIKOLAJ WENDELBOE, FINANSDIRE­KTØR BANG & OLUFSEN

Virksomhed­erne har forsøgt at sende de stigende omkostning­er videre til forbrugern­e, men der kommer et tidspunkt, hvor man ikke kan gøre det laengere ... NIELS RØNHOLT, CHEFØKONOM, JYSKE BANK

Det er en meget svaer situation i øjeblikket. HELGE J. PEDERSEN, CHEFØKONOM, NORDEA

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark