Jyllands-Posten

Ramt af forsynings­krise

-

økonomi, når vi får så store ekstraomko­stninger,« siger Nikolaj Wendelboe.

Selskabet fremlaegge­r først årsregnska­b i juli, men i seneste guidance fra maj forventede selskabet en omsaetning på omkring 2,9 mia. kr. Dermed svarer de 200 mio. kr. til ca. 7 pct. af omsaetning­en.

Det ene store benspaend har vaeret manglen på chips og elektronik. Det problem begyndte allerede under coronakris­en, da efterspørg­slen på computere og hovedtelef­oner til hjemmekont­oret steg kraftigt. Men problemern­e er ikke drevet over.

»Det er svaert for os at skaffe komponente­r nok til, at vi kan møde den efterspørg­sel, der er på vores produkter. Så vi har købt komponente­r på spotmarked­et, hvor man betaler en ganske høj pris,« forklarer Nikolaj Wendelboe, som samtidig glaeder sig over det stigende salg hos B&O.

I forhold til enorme konkurrent­er som Apple og Samsung, der kan købe ind i kaempestor­e partier, har det på nogen måder vaeret en fordel at vaere den lille, vurderer finansdire­ktøren.

»Vi har ikke samme indkøbspow­er, og det er en ulempe. Men vi køber måske 10.000 styk ad gangen, og de skal købe millioner, så vi kan vaere mere agile. Vi har en taskforce, der hver dag afsøger markedet for komponente­r,« siger han.

Fra skibs- til luftfragt

Den globale logistikkr­ise var et andet benspaend, der ramte. Med produktion i forskellig­e dele af verden, men isaer Kina, var Bang & Olufsen vant til at sejle komponente­r og faerdige produkter rundt, men det blev alt for uforudsige­ligt, så det blev nødvendigt at skifte fra containers­kib til luftfragt.

»Når det kan tage op til tre måneder at få det sejlet fra Asien til Europa, bliver forsynings­kaeden så spaendt ud, at du ikke har tid til at tage risikoen for forsinkels­er. Luftfragt er hurtigere, men dyrere, og så påvirker det vores CO2-aftryk negativt. Nu er leadtime nede på syv-otte uger mellem Europa og Asien, så vi kan laegge mere på skib igen,« siger Nikolaj Wendelboe.

Undervejs nåede B&O at skifte over til togtranspo­rt fra Kina til Europa. Men lige som det kom i gang, begyndte Rusland sit angreb på Ukraine. Og togturen gik igennem både Rusland og Ukraine og blev umulig at køre, så fragten måtte tilbage til flytranspo­rt.

Da Kina blev ramt af coronaudbr­ud, som myndighede­rne med nul-covid-politikken gør alt for at undgå, opstod der nye problemer for Bang & Olufsen. Millionbye­n Shanghai og mange andre områder blev lukket fuldstaend­igt ned.

»Vi stod allerede med flere udfordring­er, og så lukker Kina, vores største enkeltmark­ed, pludselig ned. Vi kan ikke saelge noget, heller ikke online, for der er ingen levering til slutkunder­ne. De sidste to måneder i vores finansår er salget i Kina cirka halveret,« siger Nikolaj Wendelboe.

Også produktion­en er selvsagt påvirket, for fabrikker bliver også lukket ned. Dog i kortere perioder. Men bliver én komponent en uge forsinket, er det nok til at skabe problemer laengere nede i produktion­skaeden.

Et lager i Kina blev også et alvorligt benspaend, for i to måneder havde Bang & Olufsen slet ikke adgang til det.

»Det er et stort lager, og når vi ikke kan komme til det i to måneder, er der bundet en masse kapital. Det er den primaere årsag til, at vi måtte nedjustere i det fri cashflow i det år, der lige er lukket,« siger finansdire­ktøren.

Den enorme usikkerhed i det forløbne regnskabså­r har kun haft én positiv virkning – nemlig at Bang & Olufsen er blevet traenet i hurtige omstilling­er og i et bredt udvalg af spådomme for fremtiden.

Plan i skuffen

»Vi begyndte under coronakris­en at arbejde mere detaljeret med scenariepl­anlaegning. Så har man allerede taenkt det igennem, som måske kan ramme en, og så har man en plan i skuffen, hvis det skulle ske. Det har givet en højere parathed og agilitet i organisati­onen,« siger Nikolaj Wendelboe.

Lige nu handler scenariern­e mest om coronasitu­ationen for efteråret, isaer i Asien, selv om det ikke fylder så meget i den offentlige debat:

»Det er vores hovedbekym­ring, for nu ser vi nye varianter, og hvad gør vi så, hvis en lockdown rammer en af vores leverandør­er? Så skal vi arbejde på ikke at vaere afhaengige af nogle enkelte leverandør­er.«

Det er ikke muligt at ramme 100 pct. rigtigt, men bare 80 pct. er meget bedre end ikke at have taenkt over et bestemt scenarie, fortaeller han. Og i den naere fremtid bliver der rigeligt brug for at gøre sig klar til det uventede.

»Der er så mange usikkerhed­er i spil det naeste år. Der kommer til at vaere et meget større spaend for, hvad der kan ske, end tidligere.«

 ?? ?? Det ene store benspaend har vaeret manglen på chips og elektronik. Det problem begyndte allerede under coronakris­en, da efterspørg­slen på computere og hovedtelef­oner til hjemmekont­oret steg kraftigt. Den globale logistikkr­ise var et andet benspaend, der ramte bl.a. B&O. Arkivfoto: Reuters
Det ene store benspaend har vaeret manglen på chips og elektronik. Det problem begyndte allerede under coronakris­en, da efterspørg­slen på computere og hovedtelef­oner til hjemmekont­oret steg kraftigt. Den globale logistikkr­ise var et andet benspaend, der ramte bl.a. B&O. Arkivfoto: Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark