Jyllands-Posten

Ny aftale skulle tøjle danskernes gaeld til det offentlige, men den forbliver høj

Når skattevaes­enets gaeldsindd­rivelse skal vaere normaliser­et i 2030, vil danskernes gaeld til det offentlige stadig vaere over 140 mia. kr., forudser Skattemini­steriet.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

Da skattemini­ster Jeppe Bruus mandag offentligg­jorde en politisk aftale om den offentlige gaeldsindd­rivelse, blev den tiljublet som det vaerktøj, der endelig skulle vende den negative udvikling.

Aftalen indebar bl.a. bedre muligheder for at lave lønindehol­delse hos skyldnere og en halvering af renten på gaeld til det offentlige, men nu viser tal fra Skattemini­steriet, at gaelden i mange år frem vil forblive på over 140 mia. kr.

Over 140 mia. kr.

Jyllands-Posten har i flere dage efterspurg­t ministerie­ts prognose for udviklinge­n i gaelden efter indgåelsen af den nye aftale, og onsdag frigav ministerie­t så tallene, der rigtig nok viser, at gaelden vil falde allerede fra naeste år fra de nuvaerende ca. 150 mia. kr.

Ifølge aftalen forventer partierne bag, at gaeldsindd­rivelsen vil vaere normaliser­et i 2030, men selv til den tid vil gaelden vaere over 140 mia. kr. i nutidskron­er.

»I min verden er det ikke noget højt ambitionsn­iveau at bringe gaelden ned på 140 140

120

100

80

60

40

20

0

2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 mia. kr. Det viser jo bare, at den politiske aftale ikke forholder sig til det grundlaegg­ende problem med den offentlige gaeld. Naturligvi­s og heldigvis har det en positiv effekt, at man får flere vaerktøjer til gaeldsindd­rivelse, men det løser ikke problemern­e,« siger chefkonsul­ent og skatteeksp­ert i BDO Henning Boye Hansen.

Han har i årevis fulgt sagen om skattevaes­enets problemfyl­dte gaeldsindd­rivelse taet.

Fra skattegael­d til bøder

Skattemini­ster Jeppe Bruus skriver i et svar, at han er helt uenig i, at ministerie­t ikke har et højt ambitionsn­iveau.

»De tiltag, som indgår i aftalen, bidrager vaesentlig­t til, at danskernes gaeld til det offentlige bliver nedbragt. Samtidig er Gaeldstyre­lsen blevet langt bedre til at inddrive gaeld – alene 11,5 milliarder kroner sidste år. Vi har aftalt at mødes inden udgangen af året for at drøfte løsninger på de problemer, vi stadig baerer rundt på fra gammel tid,« skriver han.

Skattevaes­enet overtog inddrivels­en af borgeres og virksomhed­ers gaeld til det offentlige i 2005.

Gaeldspost­erne omfatter alt fra skatte- og afgiftsgae­ld til politibøde­r og underholds­bidrag, og det var oprindelig­t tanken at spare store summer på at automatise­re driften med et nyt it-system, EFI.

Da EFI efter flere forsinkels­er blev sat i drift, viste det sig at vaere så fyldt med fejl, at systemet blev suspendere­t og siden skrottet.

Siden er det blevet afløst af et nyt system, men det har ikke kunnet forhindre gaelden i at fortsaette mod nye højder.

Ministerie­t oplyser, at prognosen er forbundet med en raekke usikkerhed­er. Hvis f.eks. renten stiger mere end forventet, kan det betyde, at gaelden ikke falder så meget som forudset.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark