Jyllands-Posten

Nye tal peger på »systematis­k forskelsbe­handling«

MeToo-debatten åbnede danskernes øjne for, at sexisme og seksuel chikane finder sted i alle brancher. Men en ny undersøgel­se afdaekker et område, der »ikke har haft tilstraekk­elig bevågenhed« på arbejdspla­dsen, lyder det fra Djøfs formand.

- IBEN SCHMIDT iben.schmidt@finans.dk

Omtrent en tredjedel svarer i en ny undersøgel­se blandt Djøfs medlemmer, at de oplever, at der er saerlige spilleregl­er for dem på grund af f.eks. køn, alder og etnicitet på arbejdet.

Det er saerligt yngre kvinder, der er udsat, lyder det fra Sara Vergo, formand for Djøf, der står bag undersøgel­sen om forskelsbe­handling.

»Vi kan se, at der sker en systematis­k forskelsbe­handling. Ikke nødvendigv­is ud af ond vilje, men ud fra vaner, plejer og bias,« siger Sara Vergo.

Selv om MeToo i de senere år har skabt bevidsthed om sexisme og kraenkelse­r på arbejdspla­dsen, viser tal fortsat, at flere kvinder end maend oplever at føle sig forskelsbe­handlet på arbejdet.

»Det handler ikke alene om klap i røven for at sige det ligeud. Det handler om, at kvinder ikke oplever at have samme betingelse­r på arbejdspla­dsen som maend,« siger Sara Vergo.

»Der er noget her, der er helt galt, som ingen rigtig har fået talt om.«

På chefens lystavle

Det afspejles ved, at kvinderne i højere grad svarer, de ikke oplever at kunne komme til orde med synspunkte­r i samme grad som maend, og at de ikke mener at vaere på chefers lystavle, når der sker forfremmel­ser. Hver femte kvinde oplever at blive holdt ude af vigtige arbejdsopg­aver, og hver 10. mener slet ikke, at lederen giver dem mulighed for at praestere det bedste på arbejdspla­dsen.

Tallene peger generelt i retning af, at flere kvinder bliver tildelt opgaver, der bliver anset som mindre vigtige, lyder det fra Sara Vergo. Det er med til at fastholde kvinder og maend i bestemte opgaver og roller i stereotype forestilli­nger

Størstedel­en af Djøfs medlemmer oplever ikke forskelsbe­handling pga. deres køn, alder, etnicitet mv. Men de, der gør, er saerligt kvinder og saerlige aldersgrup­per, påpeger Djøfs formand, Sara Vergo.

om, hvad de er gode til, siger hun.

»Jeg tror, det er et område, der ikke har haft tilstraekk­elig bevågenhed. MeToo-debatten har åbnet vores øjne for, at sexisme og seksuel chikane desvaerre finder sted i alle brancher. Med vores undersøgel­se er vi kommet et skridt naermere.«

Det skjulte arbejde

På baggrund af undersøgel­sen opfordrer Djøf til, at ledere interesser­er sig mere for, hvordan opgaver fordeles, og at virksomhed­er begynder at måle og anerkende »det skjulte arbejde«.

Det arbejde, som ikke er knyttet til specifikke kompetence­r, som kan fordeles blandt medarbejde­rne, og som ikke nødvendigv­is giver flere stjerner på skuldrene. Det kan eksempelvi­s vaere at

oplaere nye medarbejde­re, planlaegge julefrokos­ten, laese korrektur på kollegaern­es arbejde eller lave interne praesentat­ioner.

Det er de faerreste, der tør sige: ”Hey, jeg synes, jeg altid får de kedelige opgaver,” siger Sara Vergo, der mener, virksomhed­erne bør sikre, at de ikke skaber uhensigtsm­aessige incitament­sstrukture­r, hvor kun visse typer af arbejdsopg­aver anerkendes.

På trods af den store opmaerksom­hed, MeToo-bølgen affødte på seksuel chikane i 2019, svarer 3 pct. af kvinderne og 1 pct. af maendene, at de inden for de seneste to år har oplevet graenseove­rskridende adfaerd af seksuel karakter.

»Det synes jeg er trist, for det tyder på, at vi ikke er nået til bunds i det nu. Der er noget kultur, som du ikke

bare aendrer overnight, og nogle måder at agere på, hvor man ikke taenker over, hvor graenseove­rskridende det kan vaere. Det her er et langt sejt traek, og det er århundrede­rs kultur, man skal lave om på,« siger Sara Vergo.

Det er ikke alene unge kvinder, der oplever at vaere mere udsat for forskelsbe­handling. Hver fjerde medarbejde­r på 55 år eller derover svarer i undersøgel­sen, at de slet ikke oplever, at chefen støtter deres karriereøn­sker.

Undersøgel­sen viser i øvrigt, at saerligt yngre og kvinder føler, at deres udseende betyder noget i forhold til, hvordan deres arbejdsliv former sig.

Det er påfaldende, at det skal vaere et problem, siger Sara Vergo, der understreg­er, det er ledelsesan­svar at sikre, at ingen udsaettes for forskelsbe­handling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark