Jyllands-Posten

Ekspert advarer danske firmaer om datalove: Bør overveje alternativ­er til Kina

Skrappe nye regler for håndtering af data i Kina er endnu en komponent, der ifølge ekspert bør få virksomhed­er til at overveje, om det kinesiske eventyr er besvaeret vaerd.

- STEFFEN VILLADSEN steffen.villadsen@finans.dk

Planlaegge­r man som dansk virksomhed at udvide forretning­en med produktion eller udvikling i Kina, har regnestykk­et netop fået en ekstra faktor, der skal regnes med.

Nye regler for håndtering af data i landet gør det nemlig markant mere besvaerlig­t at drive virksomhed. Nu skal der således tages hensyn til både europaeisk­e og kinesiske dataregler, hvis operatione­n både skal lykkes og vaere lovlig.

Uforsigtig­e firmaer skal frygte millionbød­er, beslaglaeg­gelse af virksomhed­en og i vaerste fald faengsel, mens de opmaerksom­me sandsynlig­vis skal skrue markant op for it-setuppet.

Den udfordring bør indgå i saerligt mindre danske virksomhed­ers overvejels­er, hvis de taenker på at rykke ind i Kina. Det mener Andreas Bøje Forsby, der er forsker på Dansk Institut for Internatio­nale Studier (Diis) med speciale i kinesisk udenrigspo­litik og Kinas relation til de nordiske lande.

»Jeg er sikker på, at det er den slags dilemmaer, der presser sig på i de danske virksomhed­ers direktions­lokaler i de her år,« siger Andreas Bøje Forsby.

Han peger på, at den nye kinesiske lovgivning er endnu en brik i det storpoliti­ske spil mellem verdens dominerend­e magter, der lugter mere af afkobling end af globaliser­ingens fordele.

Stormagter og rivaler

»Den afkobling, der finder sted mellem USA og Kina, går ikke over i morgen. Det udspringer af en grundlaegg­ende strategisk stormagtsr­ivaliserin­g, som betyder, at virksomhed­erne lige så godt kan indkalkule­re, at afkoblings­dynamikken vil fortsaette i de naeste mange år. Det er i det lys, danske virksomhed­er skal finde ud af, hvor besvaerlig­t det bliver at bedrive virksomhed i Kina i de kommende år.«

Samme konklusion når man frem til i konsulenth­uset KPMG, der for øjeblikket på højtryk rådgiver virksomhed­er med base i Kina om, hvordan de skal håndtere reglerne og lovligt indsamle, opbevare og udnytte data i Kina.

»For en mindre virksomhed, der forsøger at minimere omkostning­er til eksempelvi­s it og interne processer, betyder det her, at man skal opbygge en ny, separat kinesisk organisati­on og dermed have en vaesentlig omkostning­sstigning ved at starte ud i Kina i forhold til andre territorie­r,« vurderer Martin Povelsen, partner i KPMG.

Reglerne, der får begge eksperter til at opfordre virksomhed­erne til at taenke sig om en ekstra gang, hedder Data Security Law (DSL) og China Personal Informatio­n Protection Law (PIPL) og kan på nogle punkter sammenlign­es med EU’s GDPR-regler.

Mange vil genkende, hvordan overholdel­sen af netop det saet regler stiller store krav til virksomhed­erne herhjemme.

Data skal opbevares i Kina

I de kinesiske regler er der endda også anført, at man kan forvente at skulle forholde sig til, at data i stort omfang enten skal opbevares lokalt i Kina eller alternativ­t sendes forbi de kinesiske myndighede­r, inden de kan eksportere­s.

Derfor kan det vaere vaerd at overveje, om der kunne vaere andre steder, der var lettere teknisk tilgaengel­ige og tilbyder samme infrastruk­tur, mener Mads Nørgaard, der er partner hos rådgivning­svirksomhe­den PWC:

»Man laver sin risikocase med udgangspun­kt i, hvor meget der skal til for at beskytte sig, og hvor meget der skal investeres for, at man kan blive compliant (efterleve regler, red.) Så kan det godt vaere, at det bliver billigere at få produceret eksempelvi­s en sandal i Thailand eller herhjemme af en robot.«

Det er Peter Bøgh Hansen, der er politisk chef på Dansk

Industris Kina-kontor, enig i:

»Man skal nok ikke starte en fabrik op i Kina for at producere billige badesandal­er. Der vil vaere andre områder, hvor det giver bedre mening.«

Han har arbejdet med Kina i 25 år og har på første hånd set Kinas enorme fremgang og ikke mindst, hvordan det har aendret måden, udenlandsk­e virksomhed­er kan operere i landet på.

»Virksomhed­er fra hele verden slap afsted med meget, da de for alvor begyndte at laegge produktion til Kina i 1990’erne. De var meget velkomne, og der var ikke mange regler, man var bundet af. Det har aendret sig, i takt med at Kina er blevet et mere udviklet land,« siger Peter Bøgh.

Man skal nok ikke starte en fabrik op i Kina for at producere billige badesandal­er. PETER BØGH HANSEN, POLITISK CHEF FOR DANSK INDUSTRIS KINA-KONTOR

Kinas andel falder

Han peger på, at udviklinge­n har betydet, at reglerne er blevet strammet så meget, at en del af fordelene ved at laegge produktion­en i Kina er udlignet af besvaeret.

De skrumpende fordele er da også en del af en større tendens. Senest har magasinet The Economist beskrevet, hvordan Kinas andel af verdens direkte investerin­ger fra udlandet (FDI), der blandt andet manifester­er sig i nye kontorer og fabrikker, er faldet til under 10 pct. fra i midten af 00’erne at have udgjort taet på 20 pct.

Danske virksomhed­er sidder altså ikke alene med overvejels­en om, hvorvidt Kina er det rigtige sted at investere i en tid med enorm usikkerhed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark