Jyllands-Posten

Efter otte år gad han ikke laengere at tale med en computer

Danny Lange har i flere årtier vaeret på forkant med udviklinge­n inden for it. Nu bruger han som leder i Unity med amerikansk adresse sine evner inden for computersp­il.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

Den såkaldte personlige computer var dårligt nok opfundet i 1974. Alligevel vidste den dengang 12-årige Danny Lange med sikkerhed, at han ville arbejde med computere.

»Dengang skulle man selv bygge sin computer. Heldigvis havde jeg en nabo, der var elektronik­ingeniør og praest, som kunne hjaelpe mig i gang,« siger Danny Lange.

Han er leder af udviklinge­n af kunstig intelligen­s i den danskfødte virksomhed Unity, som står bag verdens mest populaere teknologi til computersp­il og har hovedkonto­r i USA. Her har Danny Lange boet siden 1997.

Der var i sin tid ingen tvivl hos ham om, at han skulle laese datalogi. Men da han først kom i gang, savnede han udfordring­er.

»Jeg syntes, at det var nemt, og tog det på den halve tid,« lyder det fra Danny Lange, som også havde en flirt med biokemi, før han gik videre med en ph.d. i informatio­nssystemer.

Undervejs mødte han lidt tilfaeldig­t Tim Berners-Lee. Han er kendt som opfinder af det internet, vi benytter i en browser. Så noget af teknologie­n, der siden 1992 har vaeret rygraden i world wide web, er udviklet af en dansk ph.d.-studerende.

»Det endte jo med at kunne bruges til langt mere, end jeg forestille­de mig dengang,« siger han.

Efter nogle år i Japan, hvor Danny Langes hustru arbejdede på ambassaden, mens han selv havde et job i IBM, fik han på hjemmefron­ten handlet en aftale på plads: Han ville gerne prøve sig af et halvt år i techbranch­en på den amerikansk­e vestkyst, før familien efter planen skulle retur til Danmark.

»Vi havde hus og job klar i Danmark og skulle bare vaere i USA i seks måneder. Men så endte vi med at slå os ned, fordi der var så spaendende,« siger han.

På arbejde i Microsoft

Danny Lange begyndte at arbejde med stemmegenk­endelse, som vi kender det i dag fra Apples Siri. Men det var lige tidligt nok, selv om han undervejs solgte sin teknologi til flere store bilfirmaer.

»Efter otte år med stemmegenk­endelse gad jeg absolut ikke at tale med en computer igen. Jeg konkludere­de, at det nok var bedre at trykke på telefonen i stedet for at prøve at tale med den,« forklarer Danny Lange.

I 2005 blev han ansat i Microsoft i Seattle i USA’s nordvestli­ge hjørne, hvor han udviklede en app med kort til telefoner, før Google havde udviklet Google Maps. I løbet af sine ni år i Microsoft arbejdede han også med kunstig intelligen­s.

»Jeg kigger altid på, om der er noget, som ingen andre arbejder på endnu. Og jeg taenkte, at den naeste store ting nok ville blive kunstig intelligen­s,«

Danny Lange.

I 2014 rykkede han videre til internetha­ndelsvirks­omheden Amazon. Her byggede Danny Lange fundamente­t for alle de tjenester inden for kunstig intelligen­s, man kan få i Amazon Web Services, og som hjaelper en forbruger til at købe den rigtige størrelse tøj og sko og kan anbefale den naeste film, man bør se.

En brutal kultur

konstatere­r

Naeste ansaettels­e for Danny Lange blev i Uber med hovedsaede i San Francisco. Arbejdet bød på masser af faglige udfordring­er i at optimere taxakørsel, for det er faktisk et meget komplekst problem. Men det blev kun til cirka et år i selskabet.

»Det var en ualmindeli­g brutal kultur, hvilket var en af grundene til, at jeg skiftede til Unity, hvor kulturen er langt mere positiv,« siger Danny Lange.

Han arbejder nu med alt fra computersp­il til simulering af selvkørend­e biler.

Med bjerge i naerheden både i Japan og i USA har Danny Lange og hans familie med fire børn altid vaeret vilde med at stå på ski. Hans datter deltog ovenikøbet ved vinter-OL i 2010.

»Det er virkelig noget, vi kan gøre sammen som familie. Børnene er meget dygtige på ski og kan udfordre hinanden. Jeg elsker at stå på ski sammen med dem,« siger Danny Lange.

 ?? ?? Danny Lange har arbejdet i selskaber som Microsoft, Amazon og Uber. Foto: PR
Danny Lange har arbejdet i selskaber som Microsoft, Amazon og Uber. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark