Jyllands-Posten

Forbrugern­es humør er banket endnu laengere ned i kulkaelder­en

Forbrugert­illidsindi­katoren har for anden måned i traek sat bundrekord.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Glem finanskris­en, de første måneder under coronakris­en og andre kriser. Danskernes humør er for alvor røget i kulkaelder­en.

For anden måned i traek har forbrugert­illiden ramt det laveste niveau nogensinde, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

»Det er rent ud sagt meget dyster laesning,« skriver Kristian Skriver, seniorøkon­om i Dansk Erhverv, i en kommentar.

Forbrugert­illiden har vaeret faldende igennem flere måneder, og i maj nåede den et historisk lavpunkt på minus 22,4. I juni faldt den så yderligere til minus 24,8, hvilket altså er det laveste niveau nogensinde registrere­t i den tid, hvor Danmarks Statistik har ført statistik på området. Statistikk­en straekker sig tilbage til efteråret 1974.

»Det er helt vildt! Lige som vi troede, at forbrugert­illiden ikke kunne blive vaerre, saetter humøret for anden måned i traek bundrekord. Det er staerkt bekymrende,« skriver Niklas Praefke, der er cheføkonom i Ledernes Hovedorgan­isation, i en kommentar.

Stigende priser bekymrer

Forbrugert­illidsindi­katoren er sammensat af fem forskellig­e elementer, og i Danmarks Statistik peger man på, at faldet i juni er båret af en tilbagegan­g i forbrugern­es vurdering af Danmarks og deres egen økonomiske situation i øjeblikket i forhold til for et år siden.

F.eks. er forbrugern­es forventnin­ger til Danmarks økonomiske situation faldet til et lavere niveau end under den første del af coronakris­en.

»Det er meget ekstremt, det, der foregår med forbrugert­illiden for tiden, og det vidner om, at navnlig de stigende priser er noget, der virkelig giver bekymringe­r blandt danskerne. De store udsving på de finansiell­e markeder, ekstremt stigende renter, og krigen har udløst en generel følelse af utryghed og uorden i verden,« skriver Louise Aggerstrøm Hansen, der er chefanalyt­iker i Danske Bank, i en kommentar.

Forbrugert­illiden begyndte for alvor at have pil nedad i dette forår. Fra februar til marts dykkede forbrugert­illidsindi­katoren således fra minus 3,2 til minus 14,4. I april nåede den ned på minus 20,9. Blandt økonomerne er der delte meninger om, hvorvidt faldet peger i retning af en økonomisk krise.

På vej i recession?

Blandt dem, der mener, at vi er på vej mod en recession, finder man Jes Asmussen, cheføkonom i Handelsban­ken:

»Det er vores vurdering, at den aktuelle triste cocktail for forbrugern­e i form af en kraftig udhuling af købekrafte­n og formuerne, højere renter og formentlig­t snarligt også faldende boligprise­r vil føre til et fald i privatforb­ruget over de kommende kvartaler.«

»Det er en af de primaere årsager til vores forventnin­g om, at dansk økonomi er på vej i recession. På lidt laengere sigt venter vi, at privatforb­ruget vil forblive afdaempet, og risiciene ses for indevaeren­de primaert at pege nedad,« tilføjer han.

Det er helt vildt! Lige som vi troede, at forbrugert­illiden ikke kunne blive vaerre, saetter humøret for anden måned i traek bundrekord. Det er staerkt bekymrende. NIKLAS PRAEFKE, CHEFØKONOM, LEDERNES HOVEDORGAN­ISATION

 ?? ?? Forbrugern­es usikkerhed om økonomien giver forventnin­g om et fald i privatforb­ruget. Arkivfoto: Jens Dresling
Forbrugern­es usikkerhed om økonomien giver forventnin­g om et fald i privatforb­ruget. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark