Jyllands-Posten

Inflatione­n laegger yderligere pres på pengepunge­n

Prisstigni­ngerne målt i form af det EU-harmoniser­ede forbrugerp­risindeks har nået det højeste niveau, der nogensinde er registrere­t.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Prisstigni­ngerne fortsaette­r med at laegge mere og mere pres på danskernes pengepunge. Inflatione­n i Danmark målt i form af det EU-harmoniser­ede forbrugerp­risindeks steg i maj til 8,2 pct. fra 7,4 pct. i april. Det viser en opdatering fra Danmarks Statistik.

Det er det højeste niveau, der er målt i statistikk­ens historie. Den går tilbage til 1997.

»Det er voldsomme stigninger, og danskerne maerker det i kroner og øre i dagligdage­n,« skriver Lisette Rosenbeck Christense­n, der er økonom i Arbejderne­s Landsbank, i en kommentar.

»Vi har formentlig ikke set toppen i denne måned, selv om toppen begynder at komme meget taet på. Meldingen fra rigtig mange virksomhed­er er forsat, at de forventer at haeve priserne over de kommende måneder, og det stiller bredere prisstigni­nger i vente for os danskere,« siger Lisette Rosenbeck Christense­n.

Nogenlunde samme toner kommer fra Ledernes Hovedorgan­isation.

»De stigende priser rammer i høj grad erhvervsli­vet, der er i gang med at sende regningen videre til forbrugern­e ved at haeve deres priser. Det kan vaere med til at holde inflation høj i laengere tid,« lyder det fra cheføkonom i Ledernes Hovedorgan­isation Niklas Praefke.

Fødevarer og braendstof

Inflatione­n begyndte at stige i løbet af 2021, men den er for alvor skudt i vejret i år. Danmarks Statistik peger på, at det isaer er prisstigni­nger på fødevarer og braendstof, der har trukket inflatione­n op fra april til maj.

»I et årti har vi vaennet os til en inflation vaesentlig­t under 2 pct., men pludselig oplever vi inflations­tal, som vi skal flere årtier tilbage for at finde magen til. Det har fået renterne til at følge med op, og de hastigt stigende renter mindsker efterspørg­slen og truer med at slå luften ud af økonomien,« skriver Niklas Praefke.

I Arbejderne­s Landsbank vurderer man, at inflatione­n snart har toppet. Men toppen blev ikke nået i maj, lyder vurderinge­n.

Det EU-harmoniser­ede forbrugerp­risindeks er lavet, så det kan måle prisstigni­ngerne på en ensartet måde på tvaers af landene i eurozonen og EU. Kaster man et blik ud over Europa, står det klart, at Danmark langtfra er det land, der er hårdest ramt af prisstigni­nger.

EU-gennemsnit­tet endte i maj på 8,8, og højdesprin­geren var Estland med en inflation på 20,1 pct.

»Det er en ringe trøst, at vi slipper billigere end i mange andre EU-lande. Det skyldes først og fremmest, at Danmark er mindre afhaengig af olie og gas, som netop er noget af det, der hiver inflatione­n op i øjeblikket,« lyder det fra Niklas Praefke.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark