Jyllands-Posten

Poul Weihrauch indtager en af verdens mest prestigefy­ldte direktørpo­ster

Fodboldspi­lleren fra Kolding er strøget til tops i en af verdens største virksomhed­er, uden det er blevet bemaerket hjemme i Danmark. Han hører til blandt de sjaeldne, lyder det fra dansk topchef.

- IBEN SCHMIDT KRESTEN ANDERSEN iben.schmidt@finans.dk kresten.andersen@jp.dk

Han indledte karrieren hos Stimorol-tyggegummi i Vejle og har de seneste 20 år arbejdet sig op ad den internatio­nale karrierest­ige.

Nu indtager den tidligere fodbolddre­ng fra Kolding muligvis det største job, en dansk erhvervsle­der nogensinde har haft.

Poul Weihrauch saetter sig til september på en af verdens mest prestigefy­ldte direktørpo­ster som adm. direktør for fødevaregi­ganten Mars Incorporat­ed, som bl.a. står bag M&M’s, Dolmio, Wrigley, Twix, Mars og et hav af andre førende brands. Koncernen er blandt verdens største privatejed­e selskaber og omsatte sidste år for 318 mia. kr.

Imponeret over sin ven

»Jeg tror ikke, der er nogen dansk erhvervsle­der, der har haft et job så stort som det. Det er så komplekst. Det er egen supply chain (forsynings­kaede, red.), inklusive fabrikker, og Mars har ikke andre til at producere for dem,« siger Per Bank, adm. direktør i Salling Group.

Han har kendt Poul Weihrauch i over 20 år og har imponeret fulgt med fra sidelinjen af sin vens karriere. De to mødtes i 2000, da de var nyansatte i Mars Incorporat­ed, til et lederkursu­s for nye medarbejde­re i Warszawa.

»Vi startede på samme tid, og allerede dengang kan jeg huske, at jeg taenkte: Hold da op, det er nogle intelligen­te spørgsmål, han stiller, ham der Poul. Gid jeg kunne stille de samme spørgsmål,« siger Per Bank og ler.

Poul Weihrauch har siden 00’erne bestredet otte poster i Mars Incorporat­ed og har opnået anerkendel­se i udlandet. Senest for sin rolle som global president for Mars Petcare, der laver dyrefoderm­aerkerne Pedigree, Whiskas og Royal Canin, og som under hans ledelse fra 2015 til i dag har oplevet en fordobling. Alligevel er hans karriere gået stort set ubemaerket hen i Danmark.

Poul Weihrauch hører til blandt de få topchefer, der ikke søger spotlyset.

»Det er klart en sjaeldenhe­d. Han har overhovede­t ikke behov for at gøre opmaerksom på sig selv,« siger Per Bank, der dog er uforståend­e over, at Poul Weihrauchs karriere ikke er blevet bemaerket mere i Danmark.

Per Bank beskriver Poul Weihrauch som en »utroligt likeable person, der går ind i personer med traesko på«. Noget, der blev tydeligt, da han under coronakris­en var i Salling for at holde oplaeg om Mars.

»Om det er vores indkøbere, kunder i butikken, eller hvem han nu møder, så går han bare til dem med samme tilgang. Som et fuldstaend­ig direkte, glad vaesen, hvis lige sjaeldent er set.«

»Poul har evnen til at kombinere en social intelligen­s med et drive og sans for forretning, som er helt unikt. Så er han superfanta­stisk til at bevare og skabe kontakter.«

Poul Weihrauch har tre børn og bor sammen med sin hustru. Det var dog ikke hans karriere, der i første omgang fik ham til udlandet. Han og hustruen lavede en aftale om, at den ene skulle følge efter, hvis en af dem fik job i udlandet. Og da hun fik job i EU uden for Danmark, flyttede Poul Weihrauch, der også fik landet en stilling i udlandet, med.

Fra flere danske headhunter­e lyder det, at man som erhvervsle­der skal vaere af en helt saerlig støbning for at have taget den karriereve­j, som Poul Weihrauch har gjort. Saerligt i en familieeje­t virksomhed, hvor der er mange gamle vaerdier indlejret i ejerkredse­n.

Men familieeje­de virksomhed­er som Mars Incorporat­ed har også en tendens til at gå med hjertet og mavefornem­melsen, når der skal peges på en direktør. Derfor kan loyalitet give pote, når man som Poul Weihrauch har bevist sit vaerd internt i virksomhed­en.

Ydmyg og engageret

Det fortaeller Troels Gjerrild, som er bestyrelse­sformand og partner i headhuntin­gfirmaet Odgers Berndtson, der arbejder med at finde de rette kandidater til topjob i erhvervsli­vet.

»Familieeje­de virksomhed­er ser gerne, at ledende medarbejde­re er der i lang tid, og der har Poul Weihrauch vist sig som en firmaets mand,« siger han.

Troels Gjerrild har selv mødt Poul Weihrauch for nogle år siden i en paneldebat, og han husker den nye topchef som en meget behagelig person.

»Jeg fik et utroligt positivt indtryk af ham. Jeg oplevede ham som ydmyg, lydhør og engageret. Det overrasked­e mig, hvor ydmyg han var, når man taenker på, at han jo er vant til at lede så mange og stå på den internatio­nale scene,« siger han.

Troels Gjerrild understreg­er, at personer, der når internatio­nale topposter, er karakteris­eret ved at vaere utroligt ambitiøse og drevne. Han beskriver Poul Weirauch som »utroligt respektere­t« og er sikker på, at han bliver en succes i rollen som adm. direktør i Mars, fortaeller han.

Ifølge Troels Gjerrild kan det dog vaere en stor mundfuld at skulle traede op på den øverste skammel, når man står med det samlede ansvar:

»Det er som at vaere en fisk i et tomt akvarium. Der er lys på dig hele tiden, og der er ikke noget bundlag, du kan gemme dig i. Men det er også positivt, for det er jo dig, der bestemmer. Og det giver også en tilfredsst­illelse.«

I dag er det forholdsvi­s almindelig­t at hoppe fra job til job – også som højtprofil­eret topleder.

Men Poul Weihrauch har efterhånde­n otte interne forfremmel­ser bag sig i Mars, hvilket ifølge Per Bank vidner om, »at det evindelige jobhopperi ikke er den eneste vej frem«.

Fan af Manchester United

Poul Weihrauch har en MBA fra Aalborg Universite­t og laeste sin kandidatgr­ad i internatio­nal marketing hos Strathclyd­e i Skotland.

Han er en ivrig løber, og så er fodbold blandt hans passioner. Han spiller ikke laengere, men er stor fan af klubben Manchester United.

Som nu tidligere chef for dyrefoderf­orretninge­n i Mars Incorporat­ed er Poul Weihrauch hundeelske­r og har to familiehun­de ved navn Twixie og Eddie. Lyder det første navn bekendt, kan det vaere, fordi en af Marskoncer­nens mest kendte chokoladeb­arer er Twix’en.

Om Poul Weihrauch skriver Grant F. Reid, der stopper på posten som adm. direktør for Mars Incorporat­ed til september, på Linkedin:

»Jeg har kendt Poul Weihrauch i mange år. Jeg betragter ham og hans familie som naere venner. Han bringer enorm energi, passion og engagement til vores medarbejde­re til alt, hvad han gør. Tillykke Poul.«

Selv om der efterhånde­n er en raekke internatio­nale virksomhed­er med danskere på de absolutte topposter, er der dog få, der kan praestere to danskere i topdirekti­onen. Det kan Mars Incorporat­ed dog. Poul Weihrauch kommer til at køre et taet parløb med danske Claus Aagaard, der er finansdire­ktør i fødevareko­ncernen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark