Jyllands-Posten

”Den store fugl” tvinges tilbage på vingerne

Under coronakris­en langtidspa­rkerede de fleste flyselskab­er de gigantiske, braendstof­slugende A380’ere, der kan rumme mere end 800 passagerer. Nu tvinger kapacitets­problemer flyselskab­erne til sende svaervaegt­erne tilbage på vingerne.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Midt i den aktuelle energikris­e tvinges en raekke flyselskab­er nu til at sende de gigantiske braendstof­slugende A380-fly på vingerne igen.

A380, som er produceret af Airbus, var udset til at udkonkurre­re den klassiske jumbojet, Boeings model 747, og var i produktion fra 2007-2021. Airbus nåede i den periode at bygge omkring 250 eksemplare­r af den dobbeltdae­kkede svaervaegt­er, som i standardud­gaven har plads til 525 passagerer, men kan udvides til 853.

Flytypen viste sig imidlertid at vaere for stor og for dyr i drift. Da Airbus indstilled­e produktion­en, havde en raekke flyselskab­er allerede taget flyet ud af drift.

Taget på sengen

Nu tvinger kapacitets­mangel i flyindustr­ien imidlertid selskabern­e til at støve de gamle svaervaegt­ere af og sende dem tilbage på vingerne.

Det har flere topchefer for de store flyselskab­er oplyst på årsmødet for IATA, The Internatio­nal Air Transport Associatio­n, som finder sted i disse dage i Doha.

Det gaelder blandt andet Lufthansas topchef, Carsten Spohr, som ifølge branchemed­iet Aerotelegr­aph senest i juli vil beslutte, om selskabets parkerede A380’ere skal tilbage i drift.

Lufthansa og mange andre flyselskab­er er blevet taget på sengen af den hurtige vaekst i efterspørg­slen på bagkanten af coronakris­en. Samtidig har producente­rne af nye fly vanskeligt med at holde trit med efterspørg­slen, og et selskab som Boeing har lang ventetid på leverance af flytypen 777X, som blandt andet Lufthansa

har kig på.

Det var oprindelig ventet, at de første eksemplare­r af den nye flytype kunne leveres allerede i år, men deadline er skubbet til 2023, og nu viser det sig, at flyene muligvis først er klar i 2025, oplyser Aerotelegr­aph.

Kapacitets­mangel

Ifølge det danske branchemed­ie check-in.dk har Lufthansa langtidspa­rkeret 14 af de store A380’ere, som ikke har vaeret i luften i halvandet år.

Til IATA-topmødet oplyste Lufthansa-chefen, at »leveringsp­roblemerne med 777X medfører, at vi enten må bringe nogle af 380’erne tilbage i drift eller finde alternativ­e løsninger«. Han henviser til, at der ellers vil mangle kapacitet i sommerprog­rammet 2023.

Nyhedsbure­auet Reuters rapportere­r fra IATA- konference­n, at også selskaber som Singapore Airlines, Qantas, Asiana Airlines (Sydkorea) og ANA (Japan) har planer om at sende svaervaegt­erne på vingerne igen.

Ifølge Reuters vil Korean Air have tre af selskabets A380’ere tilbage i drift inden udgangen af 2022.

Tårnhøjt braendstof­forbrug

Reuters citerer opgørelser fra analysefir­maet Cirium, som konkludere­r, at flyselskab­erne på nuvaerende tidspunkt har taget 106 eksemplare­r af A380 tilbage i drift. På bunden af krisen i april 2020 var der kun fire af de store fly i luften.

Mange flyselskab­er har for laenge siden nedskrevet A380’erne til nul, hvilket regnskabst­eknisk gør dem billigere at tage i brug, men ikke aendrer på de tårnhøje braendstof­omkostning­er. Manglen på ledig kapacitet tvinger imidlertid flyselskab­erne til at acceptere ulemperne ved A380.

»Hvis du vil øge kapacitete­n, er du nødt til at bringe den store fugl tilbage i spil,« siger Subhas Menon, generaldir­ektør i organisati­onen Asia Pacific Airlines, til Reuters.

 ?? ?? Lufthansa og en raekke andre flyselskab­er kan blive tvunget til at sende svaervaegt­eren A380 tilbage på vingerne. Foto: AP/Axel Heimken
Lufthansa og en raekke andre flyselskab­er kan blive tvunget til at sende svaervaegt­eren A380 tilbage på vingerne. Foto: AP/Axel Heimken

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark