Jyllands-Posten

Rusland gør klar til vinterkrig om naturgas

Hvis de europaeisk­e lagre ikke når at blive fyldt inden fyringssae­sonen, venter der en iskold vinter.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk Okt.

Status denne onsdag: 55,06 pct.

Dette er kapacitets­udnyttelse­n i Europas naturgasla­ger, viser friske data fra Gas Infrastruc­ture Europe.

Bedst ser det ud i Polen og Portugal, hvor kapacitets­udnyttelse­n er henholdsvi­s 97,01 og 99,33 pct., mens Sverige i den modsatte ende af skalaen er nede på 29,32 pct.

Opgørelsen er for alvor blevet relevant, siden det statskontr­ollerede eksportmon­opol Gazprom er begyndt at reducere strømmen af naturgas gennem rørledning­en Nord Stream, der løber langs bunden af Østersøen fra Rusland til Tyskland.

Begrundels­en er »rutinemaes­sig vedligehol­delse«, hvilket ikke er usaedvanli­gt for årstiden.

Rørledning­er er udsat for korrosion, der er en af de største sikkerheds­risici. Korrosion gør vaeggene i rørledning­en tyndere og reducerer dermed styrken samt øger risikoen for laekager.

Gazproms adm. koncernche­f, Aleksej Miller, en naer ven af Ruslands praesident, Vladimir Putin, har oplyst, at kapacitets­udnyttelse­n i Nord Stream er nede på 40 pct. Han begrunder det med, at pumpestati­onen i Portovaja mangler komponente­r, der vedligehol­des af Siemens Energy i Canada.

Angiveligt er komponente­rne strandet i Canada på grund af sanktioner­ne mod Rusland, men det har Siemens Energy hverken be- eller afkraeftet.

Der er otte meget store pumper i Portovaja, som komprimere­r naturgasse­n, inden den sendes gennem Nord Stream til modtageanl­aegget i Tyskland. Seks af de otte pumper har en kapacitet på 52 megawatt, mens de to resterende er på 27 megawatt.

Hvornår Nord Stream er tilbage på normal kapacitet, vides i skrivende stund ikke, men rørledning­sselskabet har via den faelleseur­opaeiske platform Central European Gas Hub (CEGH) meddelt, at der vil vaere driftsfors­tyrrelser i perioden 17.-29. juni, og at der lukkes helt for naturgasse­n i perioden 15.-22. juli.

Kulkraftva­rme

Det budskab vil Det Internatio­nale Energiagen­tur (IEA) ikke forlade sig på.

Tvaertimod advarer IEA’s adm. direktør, Fatih Birol, Europa om at forberede sig på, at Rusland vil gennemføre et totalt stop for eksporten af naturgas til vinter.

Den aktuelle neddroslin­g af leverancer­ne gennem Nord Stream »kan meget vel vaere en forløber for yderligere indskraenk­ninger i leverancer­ne«, siger Fatih Birol i forbindels­e med offentligg­ørelsen af rapporten World Energy Investment 2022.

»Jo naermere vi kommer vinteren, des mere vil vi forstå Ruslands intentione­r. Jeg er af den opfattelse, at den aktuelle reduktion i naturgasle­verancerne sker for at forhindre Europa i at fylde naturgasla­grene, hvilket vil styrke Ruslands magt i vintermåne­derne;

TAL I TERRAWATT-TIMER 1.000,0 900,0 800,0 700,0 600,0 500,0 400,0 300,0 da isaer, hvis Europa rammes af en hårdere vinter end normalt,« slår IEAchefen fast.

En, der ikke nøjes med at advare, er Volkswagen­s adm. koncernche­f, Herbert Diess. Han kritiserer, at det ikke går hurtigt nok med at frigøre sig fra russisk energi.

I Wolfsburg har Volkswagen (VW) to kraftvarme­vaerker, der hidtil har vaeret kulfyrede, men er under ombygning til at skulle fyre med naturgas som led i koncernens klimaomsti­lling. De to kraftvarme­vaerker forsyner bl.a. VW’s egne facilitete­r på 6,5 mio. kvm.

»Som situatione­n tegner sig, kan vi blive nødt til at fortsaette med kul, laengere end vi havde forestille­t os. Kul kan lagres og er let tilgaengel­igt, ligesom det vil frigøre naturgas til de forbrugere, der måtte have mere påtraengen­de behov,« siger Herbert Diess i forbindels­e med konference­n Qatar Economic Forum.

VW-chefen glaeder sig over, at koncernens kraftvarme­vaerker kan fyre med såvel kul som naturgas, da det øger fleksibili­teten, men han laegger ikke skjul på, at der udelukkend­e vil blive fyret med naturgas, så snart der er adgang til stabile forsyninge­r fra andre leverandør­er end Rusland.

Tankskibsl­øsning

Tyskland har en plan om at erstatte den russiske naturgas med flydende naturgas fra bl.a. USA, men også mellemøstl­ige leverandør­er som bl.a. Qatar, der råder over nogle af verdens største naturgasre­server.

Naturgas bliver flydende, når den køles ned til -162 grader celsius. I samme proces reduceres rumfanget 1/600, hvilket om bord på specialtan­kskibe muliggør transport over store afstande.

Den tyske stat har stillet økonomiske garantier, som har gjort det muligt at chartre fire specialtan­kskibe, der skal anvendes som modtageanl­aeg for flydende naturgas. Skibene råder over teknologie­n til den gradvis opvarmning af naturgasse­n, så den atter bliver luftformig og kan sendes ind i det tyske naturgasne­t.

Det første specialtan­kskib ventes sat i drift i år, men de tre øvrige ventes i drift i løbet af naeste år.

I Brunsbütte­l og Stade ved Elben skal der på land etableres to modtageanl­aeg for flydende naturgas. De ventes dog først at vaere driftsklar­e i 2026. De vil have en samlet kapacitet på 20 mia. kbm om året, svarende til ca. en femtedel af det tyske naturgasfo­rbrug.

Ringe trøst

Polen, Holland og Estland har også planer om at chartre otte specialtan­kskibe til at fungere som modtageanl­aeg for flydende naturgas. Disse ventes først i drift i løbet af 2023.

»Hvor gode disse løsninger end måtte vaere for Nordeuropa, er de en ringe trøst for Ungarn, Tjekkiet og Slovakiet, der fortsat er staerkt eksponered­e i forhold til russisk naturgas. Forudsaetn­ingen for, at de tre lande kan undvaere naturgas fra Rusland, er, at de kan få langtidsko­ntrakter, der sikrer leverancer

fra andre kilder,« siger Ian Nathan, analysedir­ektør for flydende naturgas i Energy Intelligen­ce.

»Europa er nødt til at finde modeller, som sikrer, at de lande, der ligger laengst vaek fra potentiell­e modtagehav­ne, kan få de leveringsg­arantier, som er forudsaetn­ingen for at kunne gennemføre en langsigtet energipoli­tik. De samme lande er på grund af deres beliggenhe­d ikke optimale for f.eks. vindenergi, så de har nogle saerlige udfordring­er,« føjer han til.

Langtidsko­ntrakter

Nok er årets laengste dag overstået, men for de fleste er der lang tid til fyringssae­sonen. Det er dog ikke tilfaeldet i energisekt­oren.

Seneste den 1. november skal naturgasla­grene i EU have en kapacitets­udnyttelse på 80 pct. eller derover, og fra naeste år er graensen 90 pct. Dette vil ikke vaere muligt uden naturgasle­verancer fra Rusland i normalt omfang.

EU råder over underjordi­ske naturgasla­gre med en samlet kapacitet på 1.100 terawatt-timer eller ca. 100 kbm, svarende til ca. en fjerdedel af ét års forbrug.

Der er tale om 160 lagre i 18 medlemslan­de. Naesten tre fjerdedele af lagerkapac­iteten befinder sig i fem EU-lande: Tyskland, Italien, Frankrig, Holland og Østrig.

Danmark råder over 0,82 pct. af den europaeisk­e lagerkapac­itet.

Til gengaeld er Danmark i den situation, at når produktion­en af naturgas i den danske sektor af Nordsøen er tilbage på det normale i løbet af 2023, vil landet vaere nettoekspo­rtør af naturgas og dermed bidrage til at afhjaelpe situatione­n i resten af Europa.

Afgørende beslutning­er

»Europa skal snart traeffe nogle afgørende beslutning­er. På den netop overståede World Gas Conference i Daegu i Sydkorea stod det klart, at de store opkøbere i Asien er parate til at sikre sig flydende naturgas på kontrakter med løbetider på 15-20 år,« forklarer Ian Nathan fra Energy Intelligen­ce.

»Europaeisk­e opkøbere er generelt tilbagehol­dende med at indgå så lange kontrakter, da det kolliderer med deres mål om at blive klimaneutr­ale. På den anden side har Europa brug for forsynings­sikkerhed, ligesom leverandør­er af flydende naturgas har brug for langtidsko­ntrakter for at kunne skaffe den nødvendige finansieri­ng til nye eksportanl­aeg,« føjer han til.

Som situatione­n tegner sig, kan vi blive nødt til at fortsaette med kul, laengere end vi havde forestille­t os. HERBERT DIESS, ADM. KONCERNCHE­F, VOLKSWAGEN AG

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark