Jyllands-Posten

Argentina ville vaere glad for en inflation som Danmarks

Selv om Argentina fik en ny låneaftale med IMF tidligere i år, hober problemern­e sig stadig op i landet med en af verdens højeste inflations­rater.

-

LARS PIIL DAMM

Mens vi i Danmark har udsigt til en inflation under 6 pct. i år, har Argentina udsigt til en inflation over 60 pct. Argentina har i årevis haft en alt for høj inflation, og situatione­n er blevet vaerre i det seneste år, hvor hele verden har oplevet kraftige prisstigni­nger. Fra 2018 til 2021 lå Argentinas årlige inflation i gennemsnit på 47 pct., og i år kan inflatione­n lande på 65 pct.

En vaesentlig årsag til Argentinas høje inflation er, at staten i stor udstraekni­ng har anvendt monetaer finansieri­ng (finansieri­ng af staten ved at trykke argentinsk­e pesos i centralban­ken), hvilket mindsker tilliden til den argentinsk­e peso og bidrager til at svaekke pesoen over for US-dollaren. Argentiner­ne ser i høj grad på peso-dollar-kursen, når de skal fastsaette priser på varer, og økonomien er meget dollariser­et som følge af manglende tillid til pesoen, der hele tiden taber vaerdi. Argentina har under den nye aftale med IMF (Den Internatio­nale Valutafond) forpligtet sig til at nedbringe den monetaere finansieri­ng, men tiden må vise, om regeringen er i stand til at leve op til kravet.

Argentinas erfaringer med inflatione­n viser også, hvor svaert det er at få nedbragt inflatione­n, da man nemt kommer ind i en inflations­spiral, hvor store prisstigni­nger medfører krav om store lønstignin­ger, som giver nye prisstigni­nger og så videre. I Argentinas tilfaelde har lønstignin­gerne dog generelt haltet efter prisstigni­ngerne i de senere år, og det har udhulet forbrugern­es købekraft og resulteret i stigende fattigdom.

Svaert at fjerne subsidier

En anden erfaring fra Argentina er, at det kan vaere meget svaert at nedbringe offentlige subsidier, når først de er blevet indført. Den tidligere, højreorien­terede regering gennemført­e store stigninger i forbrugere­lpriserne for at mindske de offentlige subsidier, der havde gjort el naesten gratis for forbrugern­e, men disse store prisstigni­nger på el angives også som en af årsagerne til, at den højreorien­terede regering tabte valget i 2019. Derfor er den nuvaerende venstreori­enterede regering ledet af praesident Alberto Fernandez, der gerne vil genvaelges i 2023, meget forsigtig med at øge priserne på el og gas, i hvert fald for den fattigere del af befolkning­en, som er regeringen­s kernevaelg­ere.

Regeringen har hidtil kun gennemført begraensed­e forhøjelse­r af forbrugern­es el- og gaspriser til trods for, at disse subsidier er en stor og uholdbar udgiftspos­t for staten, der konstant er på fallittens rand. Regeringen vil nu fjerne subsidiern­e til de 10 pct. forbrugere med de højeste indkomster, men det er yderst tvivlsomt, om det vil vaere tilstraekk­eligt til at nedbringe statens subsidier til energiområ­det, da udgifterne samtidig stiger som følge af bl.a. kraftige prisstigni­nger på importeret naturgas.

De store udgifter til import af naturgas presser samtidig Argentinas valutaserv­er, der er meget lave. For at mindske presset på valutarese­rverne har centralban­ken ladet pesoen tabe i vaerdi lidt hurtigere end tidligere over for dollaren, men det øger samtidig inflatione­n. Derfor tør regeringen heller ikke lade pesoen flyde frit, men forsøger med alle midler, inkl. omfattende valutarest­riktioner, at begraense svaekkelse­n af pesoen. Valutarest­riktioner skader dog eksport og valutaindt­aegter, så det er ikke tiltag uden omkostning­er.

Nyder godt af høje priser

For at komme Argentinas inflations­problemer til livs har en fremtraede­nde argentinsk opposition­spolitiker foreslået, at landet dropper pesoen som valuta og går helt over til at anvende US-dollaren, men foreløbig er der ikke udsigt til, at det kommer til at ske, da der ikke er politisk flertal for det. Den argentinsk­e regering vil formentlig også nødig opgive muligheden for at trykke pesos for at finansiere sig – på trods af de inflations­problemer, som den monetaere finansieri­ng har ført med sig.

De globalt stigende priser er dog ikke kun dårligt nyt for Argentina, der som stor råvareeksp­ortør nyder godt af de høje priser på landbrugsv­arer som soja, majs og hvede, og med en stigende indenlands­k udvinding af naturgas og kaempe gasforekom­ster håber Argentina på sigt at kunne nyde godt af de høje naturgaspr­iser.

 ?? ?? Argentina kan se frem til en inflation på 60 pct. i 2022. Foto: Natacha Pisarenko/AP/Ritzau Scanpix
Argentina kan se frem til en inflation på 60 pct. i 2022. Foto: Natacha Pisarenko/AP/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark