Jyllands-Posten

Europas centralban­k rykker for lidt og for sent

ECB har til formål at sikre stabile priser i euroområde­t. Men banken er kommet for sent til at bekaempe en inflation på 8 pct. Med fastkurspo­litikken har også Danmark sat sig skakmat i kampen mod inflatione­n.

- JØRN ASTRUP JØRN ASTRUP HANSEN tidligere bankdirekt­ør, cand.oecon., jorn@jastrup.com

Dansk økonomi befinder sig i en uvirkelig tilstand. Økonomien buldrer derudad. IMD (Schweiz) placerer i en dugfrisk opgørelse Danmark som verdensett­er i konkurrenc­eevne. Erhvervsli­vet råber på arbejdskra­ft. Det samme gør store dele af den offentlige sektor – f.eks. sundhedsva­esenet.

Danmark skovler hvert år et par hundrede milliarder kroner hjem i overskud på betalingsb­alancen. Ved forelaegge­lse af finanslovf­orslaget for 2007 udtalte Thor Pedersen: »Over tid ender det med, at vi ejer hele verden.« Det endte året efter med en finanskris­e. Men hvad skal vi med al den rigdom? Og hvad er det i øvrigt med den rigdom?

For mens eksporterh­vervene ikke kan få armene ned, har det vaeret nødvendigt at bevilge en halv million husstande hjaelp til betaling af varmeregni­ngen. Men også førtidspen­sionister og modtagere af aeldrechec­ken behøver hjaelp, mener regeringen.

Årsagen er en historisk høj inflation på 7,4 pct., der udhuler købekrafte­n hos pensionist­er og lønmodtage­re. Også erhvervene rammes af inflatione­n. Men mange virksomhed­er har med en kunstigt lav kronekurs fået overnormal­e kraefter; det er den lave kronekurs, der driver det store overskud på betalingsb­alancen. Alt imens økonomien er i overdrive, suger mange pensionist­er og lønmodtage­re på labben. Dansk økonomi er ikke i balance.

Danmarks Nationalba­nk, der har som et overordnet formål at sikre stabile priser, er slået op i banen. Saedvanlig­vis bekaemper Nationalba­nken inflatione­n med en højere rente. Men this time is different. Siden i fjor har Nationalba­nken haft en negativ indlånsren­te, som – til oplysning for erhvervsmi­nisteren

– er den rente, der er bestemmend­e for pengeinsti­tutterne rentesatse­r.

Nationalba­nken har deponeret sine handlemuli­gheder hos

ECB i Frankfurt. I 2000 stemte et flertal af danskere nej til at indføre euroen som valuta i Danmark. Det overhørte et flertal i Folketinge­t, som fastlåste kronen til euroen for derved at sikre en lav og stabil prisudvikl­ing. Det sidste har karakter af en besvaergel­se.

Fastkurspo­litikken sikrer en stabil kurs – på euroen – men ikke stabile priser.

I konsekvens af fastkurspo­litikken følger Nationalba­nken ECB’s renter. Manende oplyser ECB, at prisstabil­itet er pengepolit­ikkens bedste bidrag til økonomisk vaekst. Sandt nok, men tomme ord. Inflatione­n i euroområde­t er på 8,1 pct., og ECB holder krampagtig­t fast i en negativ rente på 0,5 pct., som man dog gør klar til at haeve i juli. Til -0,25 pct.!

ECB har tabt sutten. Banken har ladet sig tage som gidsel af Mario-whatever-ittakes-Draghi og Italien. Så sent som i marts 2020 udtalte Christine Lagarde, ECB’s dengang nyudnaevnt­e praesident, at det ikke er ECB’s opgave at begraense spaendet mellem den italienske og den tyske statslånsr­ente; ECB’s opgave er at bekaempe inflatione­n og at sikre stabile priser. Det er godt to år siden – det synes som en evighed.

I en gådefuld pressemedd­elelse af 15. juni 2022 oplyste ECB, at banken har forpligtet sig til at handle på en måde, som skal forhindre tilbageven­dende risici for en spraengnin­g af euroområde­t. Det skal formentlig forstås på den måde, at ECB nok vil haeve renten, men at banken vil tilstraebe, at renteforhø­jelsen ikke slår fuldt igennem i de økonomisk hårdest ramte lande i euroområde­t.

ECB har tabt sutten. Banken har ladet sig tage som gidsel af Mario-whatever-it-takes-Draghi og Italien.

ECB har sat sig for at løse cirklens kvadratur. For i euroområde­t er der én og kun én valuta – euroen. Der er af samme grund én og kun én risikofri rente i euroområde­t. Men der kan inden for euroområde­t naturligvi­s godt vaere låntagere af forskellig bonitet – og dermed også forskelle på risikoprae­mien.

Men hvad er det da, ECB har under overvejels­e? Er det selektive støtteopkø­b, der skal reducere risikoprae­mien? Det lyder ikke betryggend­e. ECB finansiere­r allerede i dag mere end en fjerdedel af en meget betydelig italiensk statsgaeld – omkring 160 pct. af bruttonati­onalproduk­tet. ECB har gjort problemern­e i Italien og i andre staerkt gaeldsatte middelhavs­lande til sine.

Men er rollen som lender of last resort til Italien forenelig med ECB’s rolle som uafhaengig centralban­k? Interessek­onflikten er åbenbar. En lav (negativ) rente og en høj inflation medvirker til at lette gaeldsbyrd­en for den italienske stat. Men hvor langt kan ECB straekke sig, inden bankens trovaerdig­hed lider ubodelig skade?

I øvrigt mener jeg, kronen bør revalueres.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark