Jyllands-Posten

Danske Banks cheføkonom: Kraftig opbremsnin­g på vej

Den høje inflation undergrave­r købekrafte­n, udløser rentestign­inger og er en stor del af grunden til, at forbrugert­illiden er den laveste nogensinde målt. Vi forventer en så kraftig opbremsnin­g, at arbejdsløs­heden begynder at stige i løbet af 2023.

- LAS OLSEN cheføkonom, Danske Bank

De økonomiske overskrift­er har ikke vaeret for muntre på det seneste, og det må jeg indrømme, at jeg har et medansvar for.

Vi har udsendt en ny prognose for dansk økonomi, hvor vi forventer lav vaekst på 0,7 pct. til naeste år sammen med fald i husprisern­e og stigning i arbejdsløs­heden.

Men vi kan altså ikke komme uden om, at det er sådan, det tegner, og den vurdering er vi ikke alene om.

Siden vores seneste prognose for knap tre måneder siden er den aktuelle inflation i Danmark gået fra 5,4 til 7,4 pct. – en udvikling, der er kommet som en overraskel­se, og som langtfra kun er sket herhjemme. Det er også en udvikling, som får os til at reducere forventnin­gerne til økonomien fremadrett­et.

Den høje inflation undergrave­r købekrafte­n, udløser rentestign­inger og er en stor del af grunden til, at forbrugert­illiden er den laveste nogensinde målt. På den baggrund har vi reduceret forventnin­gerne til vaeksten fremadrett­et, og vi forventer en så kraftig opbremsnin­g, at arbejdsløs­heden begynder at stige i løbet af 2023.

Den høje inflation er symptom på, at der er ubalance i økonomien. Groft sagt er der for mange penge i omløb, som prøver at købe for få varer og tjenester. Der er håb om, at produktion­en kommer til at stige rundtomkri­ng i verden, hvor der stadig er eftervirkn­inger af coronakris­en. Men der er bestemt også ting, der traekker den anden vej, ikke mindst krigen i Ukraine og alt, hvad den medfører.

For at få bugt med inflatione­n er det nødvendigt med en opbremsnin­g, og det er grundlaegg­ende den proces, der får os til at forvente en mindre god periode for økonomien, men det er også meget svaert at sige, praecis hvor meget opbremsnin­g vi ender med.

Derfor kan det sagtens gå både vaerre og bedre, end vi forventer.

Selv om renten formelt ikke er sat op endnu, har udsigten til, at det vil ske, allerede gjort det markant dyrere at tage et realkredit­lån, isaer hvis det er med fast rente i 30 år.

Det er svaert at tro, at det ikke skal smitte af på husprisern­e, og vi forventer, at de i gennemsnit vil falde med omkring 7 pct. fra deres nuvaerende niveau.

Siden finanskris­en har vi set, hvordan stadig lavere renter har skaevvrede­t boligmarke­det og isaer sendt priserne opad omkring de store byer, og nu taler meget for, at det kommer til at gå den anden vej, så nogle af de dyre områder bliver hårdest ramt.

Det lyder alt sammen ganske trist, men det er vaerd at huske på, at afmatninge­n på mange måder er en konsekvens af, at det er gået godt. I coronakris­en var usikkerhed­en stor.

Man lempede den økonomiske politik kraftigt ud fra en logik om, at enten blev krisen dyb, og så var lempelsen nødvendig – eller også gik det ikke så galt, og så ville man bare stå med noget høj inflation, som man efterfølge­nde kan gøre noget ved.

Det er et godt stykke af vejen der, vi er nu.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark