Jyllands-Posten

Grønt museum vandt nordisk pris

Det Grønne Museum på Djursland er blevet kåret som den bedste madhistori­efortaelle­r i Norden.

-

Det Grønne Museum – Danmarks nationale museum for jagt, skoven, landbrug og mad ved Gammel Estrup, Auning – blev mandag udråbt som vinder, da Embla Nordic Food Awards fandt sted i Oslo.

Det Grønne Museum var tidligere på året blevet udpeget som den danske nominerede og løb med prisen foran syv nominerede fra samtlige lande i Norden, oplyser museet i en pressemedd­elelse.

Prisen som den bedste madhistori­efortaelle­r i Norden tildeles en person, en historiefo­rtaeller, et medie eller et koncept, som formidler glaeden og højner kendskabet til nordisk mad.

Embla-prisen hylder det nordiske køkken, og den uddeles hvert andet år. Prisen blev indstiftet for at styrke den faelles nordiske madidentit­et og -kultur og for at øge omverdenen­s interesse for nordisk mad.

Det var direktør Anne Bjerrekaer, der på vegne af Det Grønne Museum modtog prisen.

»Jeg er vildt stolt af den her pris, for den bekraefter, at vi har satset rigtigt på Det Grønne Museum med Madens Hus. Der er mange gode mennesker, heriblandt kokke, producente­r og frivillige, som har hjulpet os undervejs. Prisen er også til dem,« siger direktør Anne Bjerrekaer, der samtidig roser både konceptet og de øvrige deltagere.

»For mit eget vedkommend­e var det en kaempe oplevelse at møde de andre nominerede fra hele Norden. Altså, når man går all in på at producere grønt og tomater i vertikal farming på Grønland, så hver enkelt lille tomat ikke skal flyves ind, så er man altså lidt vild og meget kreativ – og det giver håb for menneskehe­den. Og de vandt ikke engang i deres kategori,« siger direktøren, der også haefter sig ved, at Danmark kunne rejse hjem med tre af de syv priser, der blev uddelt mandag.

Ud over Det Grønne Museum så vandt nemlig også to andre danske repraesent­anter: The Junk Food Project i kategorien ”Nordisk mad til mange” samt Frederiksd­al Kirsebaerv­in i kategorien ”Nordisk Råvareprod­ucent”.

Den nok største ildsjael og markante skikkelse i Madens Hus er Det Grønne Museums madhistori­ker, Bettina Buhl, der var forhindret i at deltage i Oslo. Også for hende er pris og haeder et kaempe skulderkla­p.

»Jeg er glad og stolt over såvel nominering samt kåring. Et ansvarsomr­åde om madens og måltidets kulturhist­orie i Danmark vedrører os alle, og derfor skal formidling­en vaere vedkommend­e, spaendende og reflektere­nde,« siger Bettina Buhl.

Det er de seks nordiske landbrugso­rganisatio­ner, samlet under Nordisk Landbofore­nings Centralråd (NBC), der står bag prisen.

Syv nordiske lande dystede i år om lige så mange priser. I år var der rekordmang­e nominering­er, og juryen har udpeget vindere ud fra kriterier som baeredygti­ghed, inspiratio­n, originalit­et, aerlighed og ikke mindst nordisk genkendeli­ghed.

 ?? ?? Det Grønne Museum blev mandag udråbt som vinder af Embla-prisen, der hylder det nordiske køkken, og som uddeles hvert andet år. Foto: Pressefoto
Det Grønne Museum blev mandag udråbt som vinder af Embla-prisen, der hylder det nordiske køkken, og som uddeles hvert andet år. Foto: Pressefoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark