Jyllands-Posten

Alder, køn og etnicitet skjules i jobansøgni­nger til Aarhus Kommune

I to år vil kommunens konsulente­r anonymiser­e jobansøgni­nger for at undgå diskrimina­tion.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Indtil udgangen af 2024 vil navne og oplysninge­r om køn samt alder i jobansøgni­nger blive fjernet, inden et ansaettels­esudvalg får dem til gennemlaes­ning.

Det er resultatet af en beslutning, som Aarhus Byråd tog onsdag eftermidda­g, hvor et flertal gav grønt lys til en toårig forsøgsord­ning for at modarbejde diskrimine­ring ved ansaettels­er i kommunen.

»Med forslaget bekaemper vi diskrimina­tion, så køn, etnicitet og alder ikke gør, at man sorteres fra inden jobsamtale­r. Vi ved, at det kommer til at kraeve ressourcer at gennemlaes­e og anonymiser­e alle ansøgninge­r, inden det sendes til ansaettels­esudvalg. Men fordelene ved at skabe job til folk, som traditione­lt er diskrimine­ret, vejer langt tungere end lidt administra­tivt bøvl i to år,« sagde Mette Bjerre (SF), der tilføjede, at byrådet om to år ved, om indsatsen virker, og hvordan anonymiser­ingen kan ske for faerrest muligt ressourcer.

Flere partier står bag

SF, R, V og EL står bag forslaget, der oprindelig­t blev sendt til Aarhus Byråd i begyndelse­n af året. Siden har afdelinger­ne Kultur og Borgerserv­ice samt Borgmester­ens Afdeling arbejdet på en praktisk løsning. Det er endt med en toårig forsøgsper­iode, hvor afdelinger­ne hver anonymiser­er 15-20 rekrutteri­ngsprocess­er. Ved udgangen af 2024 vil byrådet modtage en evaluering af forsøget.

»Det er afgørende, at borgere kun dømmes på kvalifikat­ioner. Virkelighe­d har vaeret anderledes for saerligt borgere med eksotisk klingende navne, kvinder og seniorer. Vi vil gerne hejse et flag for, at det kun er de skriftlige jobansøgni­nger, der anonymiser­es, og ikke jobsamtale­rne, da man kan have behov for finde ud af, om der er en kemi,« sagde Mathilde Hjort Bressum (V), der på byrådsmøde­t fik godkendt en orlovsperi­ode fra den 9. august til den 1. februar 2023.

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) tog også ordet:

»Vi har en meget stor interesse i at sikre en bredt sammensat medarbejde­rskare, så man skal vaere villig til at prøve forskellig­e initiative­r af. Det her er et, hvor vi går relativ langt, og som jeg håber og tror på kan gøre en forskel.«

I en indstillin­g til byrådet skriver Borgmester­ens Afdeling

samt Kultur og Borgerserv­ice, at en raekke udvalgte konsulente­r i afdelinger­ne vil stå i spidsen for at gennemføre den manuelle anonymiser­ing af ansøgninge­rne.

DF: Tosserier

»Det vil kraeve et anseelig antal konsulentt­imer at planlaegge, formulere, gennemføre, analysere, evaluere og endeligt afrapporte­re prøvehandl­ingen,« står der i indstillin­gen.

Bl.a. på den baggrund tog både Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti afstand fra forslaget.

»Vi mener, at det er tosserier. For det første sender vi et mistillids­signal til dem, der arbejder med ansaettels­er. Samtidig er bureaukrat­iets vej ikke den rigtig at gå, når vi står over for en sparetid på velfaerden. Det er et skråplan. Det kan dreje sig om tusinder af ansøgninge­r, som der skal streges ud i med sprittus. Samtidig er modellen ikke gennemtaen­kt,« sagde Jakob Søgaard Clausen, der bl.a. påpegede, at mange ansøgere ringer til arbejdspla­dser for at stille spørgsmål, inden de sender en ansøgning, ligesom nogle kan vaere dårlige til at saelge sig selv på skrift og har behov for andre måder at gøre sig attraktive på.

De Konservati­ve har tidligere udtrykt sig skeptisk ift. forslaget. Men partiet endte med at bakke op.

»Vi er fortsat skeptiske om omfanget af problemet og de økonomiske samt praktiske forhold i forslag. Men vi anerkender, at nogle oplever diskrimina­tion. Så vi bakker op,« sagde Christian Baller (K).

Med forslaget bekaemper vi diskrimina­tion, så køn, etnicitet og alder ikke gør, at man sorteres fra inden jobsamtale­r. METTE BJERRE (SF)

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark