Jyllands-Posten

Katapult plejer talenterne og byder på tapasteate­r og technofest

Forandring­ens vinde blaeser om ørerne på os, mener Teater Katapult, der lader det afspejle sig i sit program.

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk

Emnerne er mange. Finansfest, raveparty, Kina-fetichisme, stress, omsorgstra­ethed, maskulinit­et a la Putin og klimakrise.

Men der er en rød tråd i det nye program på Teater Katapult, mener teaterchef Torben Dahl:

»Forandring­ens vinde blaeser, og det kan vaere svaert at følge med i det hele. Så vi prøver med vores program at finde nogle andre perspektiv­er, nogle andre synsvinkle­r på alt det, der foregår.«

Et af eksemplern­e er teatrets egenproduk­tion ”Kool Kool Kina”, der er den store satsning i den kommende saeson.

»Idéen til den opstod, da jeg hørte ungdomspol­itiker Anders Storgaard, der var med til at få demokratif­orkaempere­n og Hongkongak­tivisten Ted Hui til Danmark i 2020, under foregivend­e af at han skulle deltage i et seminar, fortaelle, at han var blevet ringet op af PET, der sagde til ham, at han nok ikke skulle tage til et land, der havde udlevering­saftale med Kina,« siger Torben Dahl.

»Det er et eksempel på, at vi i vores demokratis­ke og frihedsori­enterede land ligger under for et totalitaer­t regime, som vil have mere og mere magt – også der, hvor vi er. Kan vi nu ikke engang bevare vores frihed i vores eget land? Det var skraemmend­e.«

Forskelle og ligheder

Snart var dramatiker­en Aleksa Okanovic i gang med at skrive om kulturelle og systemiske forskelle og ligheder mellem Danmark og Kina.

»Det er der kommet en historie ud af om en historiepr­ofessor, der er Kina-fetichist og har mistet sit job efter en depression. Han kan ikke forstå, hvorfor de solidarisk­e idealer er forsvundet i Vesten, og forguder den måde, som Kina har udviklet sig på,« siger Torben Dahl om forestilli­ngens hovedperso­n.

Professore­n, der spilles af skuespille­ren Holger Østergaard, kan ikke se andre muligheder for at redde de solidarisk­e idealer, som de vestlige samfund efter hans mening har udskammet, end at vende sig mod Kina. Kun her er det ikke bare forbrugeri­sme og smagsdesig­nede algoritmer, der fylder det hele, mener han.

»Det bliver en musikalsk forestilli­ng og samtidig en global og personlig forestilli­ng om overvågnin­g. Hvordan naermer vi os de ting, som man står for i Kina, og hvordan naermer Kina sig vores. Det er i forhold til Kina kontrovers­ielt overhovede­t at tage op, men det skal vi gøre, det er vores pligt,« siger Torben Dahl.

Forestilli­ngen bliver instrueret af Simon Boberg.

Aktuel med udbytteska­t

Teatret genopsaett­er desuden ”Insideren”, der hidtil ikke har fået megen spilletid pga. coronarest­riktionern­e i 2020 og 2021. I den inviteres publikum så at sige ind bag frontallap­perne på en ung finansmand. Forestilli­ngens insider bygger på kronvidnet i en stadig verserende sag om svindel med udbytteska­t, hvor briten Sanjay Shah er anklaget for at have franarret den danske stat mere end 9 mia. kr. i den såkaldte udbyttesag og nu er blevet anholdt i Dubai.

»Den forestilli­ng er stadig aktuel, for sagen fortsaette­r med at rulle. Hvis man vil forstå problemati­kken bag den sag, skal man komme ind at se ”Insideren”,« mener Torben Dahl og naevner, at netop denne forestilli­ng er nomineret af Statens Kunstfond til at repraesent­ere Danmark i den skotske teaterfest­ival Edinburgh Fringe Festival.

Vanen tro har teatret på Godsbanen derudover besøg af en lang raekke gaestespil fra andre teatre og teatergrup­per.

Tragikomed­ie om stress

Fra Mungo Park kommer f.eks. ”At laere at dø”, der handler om en provinskom­munes klimatilta­g. En anden forestilli­ng er ”Hr. X”, en tragikomis­k forestilli­ng om stress, udbraendth­ed og omsorgstra­ethed i plejesekto­ren, baseret på en sand historie, fortalt af en hjemmesyge­plejerske.

»Og så er der ”Berghain”, en techno-natklub i Berlin, hvor publikum bliver taget med i et raveparty,« siger Torben Dahl.

»Den praesenter­er vi i samarbejde med Aarhus Festuge og som en del af Music City Aarhus.«

Hvert år finder Katapult en produktion fra talentkate­gorien, som bliver highlighte­t sammen med det øvrige repertoire. Denne saeson er det ”Putin Watches Me While I Have Sex”, som er skrevet af to dramaturge­r, der på en tur til Moskva så, hvordan Putin blev fremstille­t som heman – den staerke mand.

»De saetter fokus på maskulinit­et og mandens rolle via en ung mand, som ikke kan finde ud af sin identitet i denne digitale tidsalder,« fortaeller teaterchef­en, der også gerne vil fremhaeve teatrets Story Slam-koncept, som kører på nu 10. år.

Her er det så at sige publikum selv, der fortaeller historier fra scenekante­n i en konkurrenc­e i historiefo­rtaelling, staerkt inspireret af newyorker-faenomenet The Moth.

»Vi har det mantra, at vi bliver de historier, vi fortaeller

Vi har det mantra, at vi bliver de historier, vi fortaeller os selv som mennesker. TORBEN DAHL, TEATERCHEF, TEATER KATAPULT

 ?? ?? I ”Kool Kool Kina”, som spiller på Teater Katapult i februar og marts naeste år, fortaelles om menneskets frihed eller mangel på samme i Kina og i Vesten. Foto: Rasmus Wang Kaa
I ”Kool Kool Kina”, som spiller på Teater Katapult i februar og marts naeste år, fortaelles om menneskets frihed eller mangel på samme i Kina og i Vesten. Foto: Rasmus Wang Kaa
 ?? ?? ”At laere at dø” handler om en provinskom­munes klimatilta­g. Foto: Pr-foto
”At laere at dø” handler om en provinskom­munes klimatilta­g. Foto: Pr-foto
 ?? ?? ”Insideren” fik ikke spilletid nok under coronapand­emien, så nu bliver den genopsat på Katapult. Foto: Jens
Peter Engedal
”Insideren” fik ikke spilletid nok under coronapand­emien, så nu bliver den genopsat på Katapult. Foto: Jens Peter Engedal

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark