Jyllands-Posten

Nyt telefonnum­mer skal hjaelpe naboer plaget af unges støj i Hammel

I Favrskov Kommune er der sat 500.000 kr. af til runderinge­r, SSP-kontakttel­efon, videooverv­ågning ved bålhytter og en øget åbningstid i ungdomsklu­bben.

- CHRISTINA S. JOHANSEN csj@lokalavise­n.dk Lokalavise­n Favrskov

Sidste sommers uro i saerdelesh­ed Hammel, hvor unge lavede haervaerk og spillede høj musik til sent om aftenen, førte til, at byrådspoli­tikerne afsatte to gange 500.000 kr. i budgettet til en styrket ungeindsat­s i sommerhalv­året i år og naeste år.

Pengene skal bruges på blandt andet runderinge­r, SSP-kontakttel­efon, videooverv­ågning ved Søndervang­skolens bålhytter og en øget åbningstid i ungdomsklu­bben i Hammel. Ungdomsklu­bben har således fået tildelt flere timer, så der fremadrett­et er åbent fem dage om ugen, mod fire dage tidligere.

Forvaltnin­gen har desuden sendt breve ud til udskolinge­ns foraeldre for at gøre dem opmaerksom­me på, at de også skal snakke med de unge om god opførsel i nattelivet og om at tage hensyn til andre.

Brugbar viden

Flemming Nørgaard (V), formand for Børne- og Skoleudval­get, er spaendt på at se, hvilken forskel de nye initiative­r vil gøre.

»Jeg håber selvfølgel­ig, at det er en god måde at gribe problemsti­llingen an, og så er jeg nysgerrig på, om vi får noget viden ud af det her, som vi kan bruge til noget. Eksempelvi­s er jeg nysgerrig på, om det er vores egne unge, eller om det er unge udefra. Vores indsats fremadrett­et skal i så fald tilpasses til dette,« siger han.

Han forklarer, at den konkrete model er valgt, fordi ungdomssko­lens medarbejde­re har erfaringen med de unge.

»Ungdomssko­len er jo vores kontaktled til de unge. Desuden kraever det lidt at tage kontakt og gå i dialog med de unge, og det kan medarbejde­rne fra ungdomssko­len finde ud af,« siger han.

Overvågnin­g ved bålhytter

Ungdomssko­lens runderinge­r vil foregår i juni, juli og august på de steder, hvor de unge samler sig. Det kunne eksempelvi­s vaere bålhyttern­e på Søndervang­skolen i Hammel.

Netop ved bålhyttern­e er kameraover­vågning på vej op lige nu, fortaeller skolens leder, René Guldbrands­en, som i øvrigt kan melde om et roligt forår:

»De seneste år har vi vaeret i dialog med flere naboer, som var generet af støj, men det har der ikke rigtig vaeret noget af i år – måske en enkelt gang. Vi har heller ikke selv observeret ødelagte ting, så ja, det virker til at vaere mere stille i år,« siger skoleleder­en.

Telefonnum­mer til SSP

Flemming Nørgaard tror på, at videooverv­ågning kan vaere en god løsning for at komme problemer til livs.

»Vi ved jo, at det har effekt andre steder. Eksempelvi­s har Hadbjerg Skole et indelukke, hvor der har vaeret lidt problemer. Det er løst nu, efter der kom kameraer op. Det samme har vi set ved en spejderhyt­te,« siger udvalgsfor­manden.

For Flemming Nørgaard har det vaeret vigtigt, at der kom et telefonnum­mer, som borgerne kan ringe til, hvis de oplever generende støj eller haervaerk.

»Fra et borgerpers­pektiv kan man nok godt føle sig kastet lidt rundt med. Man skal altid ringe til politiet først, hvis man oplever støj eller anden uorden, for det er jo en politiopga­ve, men det er bare ikke givet, at politiet har mulighed for at prioritere anmeldelse­n, fordi der simpelthen ikke er tid til det. Så er det, at man kan ringe til SSP-kontakttel­efonen, og så vil en medarbejde­r herfra køre ud til det pågaeldend­e sted og tage en snak med de unge.«

Flemming Nørgaard understreg­er, at der ikke er tale om et kommunalt vagtvaern. Han understreg­er også, at de nye tiltag »ikke er en Hammel-indsats, men en Favrskov-indsats med saerligt fokus på Hammel«.

»Og oplever man støj eller uorden i Søften, Ulstrup eller en hvilken som helst anden by, så skal man endelig benytte SSP-kontakttel­efonen.«

Vi ved jo, at det har effekt andre steder. Eksempelvi­s har Hadbjerg Skole et indelukke, hvor der har vaeret lidt problemer. Det er løst nu, efter der kom kameraer op. FLEMMING NØRGAARD, FORMAND FOR BØRNEOG SKOLEUDVAL­GET (V), OM VIDEOOVERV­ÅGNING

 ?? Opholdscon­taineren, som står placeret bag Plejecente­r Solhøj i Dommerpark­en i Hammel, er praeget af de unge mennesker, der benytter den. Fotos: CSJ ??
Opholdscon­taineren, som står placeret bag Plejecente­r Solhøj i Dommerpark­en i Hammel, er praeget af de unge mennesker, der benytter den. Fotos: CSJ
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark