Jyllands-Posten

Studievalg: Følg dine drømme, men hold øjnene åbne imens

- BERIT EIKA prorektor, Aarhus Universite­t GITTE SOMMER HARRITS prorektor, VIA UC

Kaere ansøgere. Om ganske kort tid har 90.000 af jer trykket ”send” på jeres ansøgning til de videregåen­de uddannelse­r.

En hel del af jer er nok både spaendte og usikre, og det er helt forståelig­t. For mange er studievalg­et en stor milepael, som spiller en central rolle, når man forestille­r sig, hvordan éns fremtid kommer til at se ud.

Det er vigtigt at have ambitioner for sit liv og sin karriere – hold fast i dem. Men det er lige så vigtigt at holde øjnene åbne, mens man følger sine drømme. Mange af jer vil opleve – enten under uddannelse­n, eller når I er kommet på arbejdsmar­kedet – at nye muligheder opstår, eller nye faglige interesser spirer frem. Dem bør man vaere åben over for.

Nogle vil måske også opleve på et tidspunkt, at en dør lukker sig foran én. Så skal man vaere i stand til at finde en ny. Og det er der heldigvis gode muligheder for i Region Midtjyllan­d, hvor vi har mange videregåen­de uddannelse­r af høj kvalitet.

Der er naturligvi­s en gruppe, som ender praecist på den hylde, de forestille­de sig, allerede da de gik i grundskole­n eller på ungdomsudd­annelsen.

Men de vil vaere i undertal:

Langt de fleste af jer kommer til at skifte kurs mindst én gang undervejs. Mange gør det, mens de laeser på en videregåen­de uddannelse – f.eks. ved at vaelge fag, der toner deres forløb i en ny retning. En hel del gør det også, efter de er blevet faerdige – f.eks. ved at tage en overbygnin­gsuddannel­se eller en diplomudda­nnelse efter nogle år på arbejdsmar­kedet.

Studievalg­et er en vigtig beslutning, og den skal traeffes med både hjernen og hjertet. Det betyder, at I skal lade jer guide af jeres interesser – ikke af omgivelser­nes forventnin­ger. Det betyder, at I skal orientere jer bredt og vaere åbne over for, at der findes mere end én drømmeudda­nnelse – og mere end ét drømmejob.

Men uanset hvad I vaelger denne sommer, så husk: Studievalg­et er ikke det sidste valg, I kommer til at traeffe. En videregåen­de uddannelse åbner mange nye døre, og I får masser af muligheder for at justere retningen – eller helt at skifte spor – både under og efter studietide­n. Drøm løs, og drøm stort. Men husk at give plads til, at drømmene kan udvikle sig undervejs.

Rigtig god sommer – vi glaeder os til at tage imod jer.

I skal lade jer guide af jeres interesser – ikke af omgivelser­nes forventnin­ger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark