Jyllands-Posten

Laeger kritiserer kort varsel for coronavacc­inationer i naeste uge

AEldre og sårbare har fået løfte om et boostersti­k, men systemet er ikke klar. Sundhedsst­yrelsen beklager.

- HANNE FALL NIELSEN hanne.fall.nielsen@jp.dk

Fem minutter efter at statsminis­ter Mette Frederikse­n på et pressemøde onsdag havde lovet landets aeldre og sårbare et nyt stik mod covid-19 allerede i den kommende uge, var der telefonsto­rm i Region Syddanmark.

»200 opkald til vores hotline, men vi fik nyheden om et boostersti­k før sommerferi­en samtidig med alle andre, og det er ikke rimeligt. På den måde kan vi ikke hjaelpe vores borgere, for vi har ikke fået retningsli­njer for, hvem der er i målgruppen, og hvordan vaccinatio­nerne skal foregå,« siger regionsfor­mand Stephanie Lose (V), som understreg­er, at regionen meget gerne stiller op – også med et sommerstik.

»Men vi har i flere måneder bedt om en vaccinatio­nsplan for sommer og efteråret, og jeg er helt klar over, at der tidligere har vaeret et stort tidspres med en ny virus. Men denne gang burde der vaere så meget ro på, at vi kunne vaere inddraget og bedre forberedt,« siger hun.

Forvirring og frustratio­n

Det er ikke mindst de praktisere­nde laeger, som skal føre nålen i de kommende uger, og Christian Freitag, der er praktisere­nde laege i Holte og tidligere formand for Praktisere­nde Laegers Organisati­on (PLO), har også i sin egen klinik – ikke mindst pr. telefon og mail – oplevet forvirring og frustratio­n.

»Fok ringer og mailer, fordi de gerne vil vaccineres nu og her, men vi kan ikke svare på, om de faktisk er i målgruppen. Det er utilfredss­tillende og tager tid, som jo går fra andre patienter. Nu har vi øvet os på corona i to år, og vi behøver ikke at blive ved med at lave de samme fejl, hvor hastvaerk praeger løsningern­e,« siger Christian Freitag, der i dag er konservati­v folketings­kandidat.

Den nuvaerende formand for PLO, Jørgen Skadborg, understreg­er, at de praktisere­nde laeger ser frem til at bidrage til vaccinatio­nsindsatse­n, og at man nu er i dialog med myndighede­rne om opgaven.

Tager tid fra andre

»Jeg havde dog meget gerne set, at målgruppen for saerligt sårbare havde vaeret klart defineret forud for udmeldinge­n onsdag, og at rammerne for vaccinatio­nen var på plads. I øjeblikket tager det tid fra de øvrige patienter, at mange borgere ringer til deres egen laege, der desvaerre må vente på en udmelding fra Sundhedsst­yrelsen for at kunne vurdere, om den enkelte patient med sit sygdomsbil­lede hører til i målgruppen for boostervac­cinationen,« siger han.

I Sundhedsst­yrelsen understreg­er vicedirekt­ør Helene Probst, at beslutning­en om at tilbyde saerligt sårbare borgere et boostersti­k før sommeren først er taget umiddelbar­t før pressemøde­t onsdag.

»Vi har fulgt den aktuelle variant BA.5 meget nøje i denne uge – både her i landet og de lande, som er lidt foran os. Vi kan se på tallene fra bl.a. Portugal, at der måske er en mindre overdødeli­ghed, som kan skyldes covid-19. Selv om det ikke er tilfaeldet i Danmark, reagerer vi ud fra et forsigtigh­edsprincip og har besluttet at udvide den retningsli­nje, vi har for at tilbyde en booster over sommeren,« siger Helene Probst, som beklager, hvis de laeger og myndighede­r, der skal udføre beslutning­en føler sig overrumple­de.

Hun oplyser, at retningsli­njerne er staerkt på vej, så laeger, regioner og vaccinatio­nsklinikke­r fra naeste uge vil vaere klaedt på til opgaven, og her vil Sundhedsst­yrelsen også gå ud med mere informatio­n til borgerne.

Formand for Danske Regioner Anders Kühnau (S) fastslår, at regionerne er klar til at påtage sig opgaven og ikke ser problemer i den plan, der er lagt for efteråret.

»Vi er i dialog med Sundhedsst­yrelsen om den naermere tilrettela­eggelse, herunder for den del af vaccinatio­nerne, der skal i gang allerede inden sommerferi­en. Når vi er klogere på detaljerne, kan vi vurdere, om der reelt er et problem. Men vi er først og fremmest glade for, at der nu er et planlaegni­ngsgrundla­g for efterårets indsats,« lyder det for regionerne­s formand.

 ?? ?? AEldre og sårbare borgere, som her på Lillevang Plejecente­r i Farum, var blandt de første, som blev vaccineret, og de får nu tilbudt et boostersti­k. Men laegerne er ikke klar. Arkivfoto: Stine Bidstrup
AEldre og sårbare borgere, som her på Lillevang Plejecente­r i Farum, var blandt de første, som blev vaccineret, og de får nu tilbudt et boostersti­k. Men laegerne er ikke klar. Arkivfoto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark