Jyllands-Posten

Laekket udkast viser, at Statsminis­teriet står til hård kritik for minkforløb

Statsminis­teriet har handlet »meget kritisabel­t« under minksagen i et forløb, som førte til »grov vildlednin­g« og »en klart ulovlig instruks«, lyder det i et udkast fra kommission.

- MICHAEL HJØLLUND NIKOLAJ RYTGAARD JESPER HØBERG michael.l.hjollund@jp.dk nikolaj.rytgaard@jp.dk jesper.hoberg@finans.dk

Statsminis­teriets forsvar i minksagen bliver fejet af bordet i et udkast til den minkrappor­t, som offentligg­øres i naeste uge.

Det fremgår af Weekendavi­sen, som bringer dele af et udkast til en beretning fra Minkkommis­sionen.

Jyllands-Posten har fået oplysninge­rne bekraeftet.

Udkastet har vaeret i høring hos de involvered­e personer de seneste uger. Det er med andre ord ikke de endelige konklusion­er, som nu bliver beskrevet, men en slags første version af kommission­ens vurdering af sagen. Konklusion­erne kan altså komme til at stå anderledes i den endelige rapport, som Folketinge­t modtager på torsdag kl. 11.

Ifølge Weekendavi­sen konstatere­r Minkkommis­sionen i udkastet, at »det var klart, at der manglede hjemmel til at aflive alle mink i Danmark«.

Advokater, der har fungeret som bisiddere for statsminis­ter Mette Frederikse­n og departemen­tschef Barbara Bertelsen under afhøringer­ne, har ellers forsøgt at gøre gaeldende, at der muligvis alligevel kunne have vaeret lovgrundla­g bag beslutning­en om at kraeve alle mink slået ned.

Men det afvises altså.

»Meget kritisabel­t«

Minkkommis­sionen konstatere­r, at Statsminis­teriet »indtog en overordnet og styrende rolle i den forcerede proces«, der ledte til beslutning­en om, at alle mink skulle aflives. Alt i mens Fødevaremi­nisteriet blev skubbet noget i baggrunden.

Omvendt har regeringst­oppen gennem hele minksagen forsvaret sig med, at ansvaret for beslutning­en formelt hørte under fødevaremi­nister Mogens Jensen, og at hans embedsmaen­d i Fødevaremi­nisteriet klart og tydeligt burde have råbt op og sagt, at loven ikke tillod at kraeve alle mink aflivet, sådan som statsminis­teren selv meldte ud på et efterhånde­n historisk

 ?? ?? Der rettes kritisk spotlys på departemen­tschef Barbara Bertelsen og statsminis­ter Mette Frederikse­n i et laekket udkast til minkrappor­ten. Arkivfoto: Jens Dresling
Der rettes kritisk spotlys på departemen­tschef Barbara Bertelsen og statsminis­ter Mette Frederikse­n i et laekket udkast til minkrappor­ten. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark